THEPOWERGAME
Ανεξαρτήτως των αιτιών πίσω από την πτώση των κρυπτονομισμάτων, οι έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών μπορούν να δώσουν μια γεύση της αστάθειας που μπορεί να προκληθεί σε μια αγορά 2 τρισ. δολαρίων. Ιδιαίτερα, μάλιστα, εάν αναλογιστεί κανείς πως η διαπραγμάτευση των κρυπτονομισμάτων δεν σταματά ποτέ αλλά είναι εφικτή και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Το bitcoin συνέχισε την Κυριακή να ακολουθεί πτωτική πορεία, με ημερήσιες απώλειες 13% και τις εβδομαδιαίες να φθάνουν το 22,59%. Το κάθε bitcoin έφθασε μέχρι τα 33.000 δολάρια έναντι του ιστορικού υψηλού των 64.000 δολαρίων που είχε καταγραφεί στα μέσα Απριλίου. Παρομοίως, το Ethereum απώλεσε την περασμένη εβδομάδα σχεδόν το 40% της αξίας του, σημειώνοντας μόνον την Κυριακή πτώση 20%. Δηλαδή έχει κινηθεί από τα 3.532 δολάρια μια εβδομάδα πριν στα 1.840 δολάρια. Αντιστοίχως το dogecoin έχει χάσει περίπου 41% από μισό δολάριο στα 30 σεντς.
Μέχρι σήμερα, Δευτέρα, το bitcoin -το οποίο αντιπροσωπεύει το 45% της συνολικής αγοράς των κρυπτονομισμάτων- αναρριχήθηκε πάνω από τα 35.000 δολάρια επειδή ο Έλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla, επανήλθε με νέο tweet αργά την Κυριακή που θεωρήθηκε υποστηρικτικό για το κρυπτονόμισμα. Ανοδικές τάσεις επικράτησαν επίσης και στην υπόλοιπη αγορά των κρυπτονομισμάτων, ανακάμπτοντας από το πτωτικό σερί των προηγούμενων ημερών.
Κάτω από την τρέχουσα συγκυρία, ο Μασκ φαίνεται να ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στα κρυπτονομίσματα. Δεδομένου ότι τον ακολουθούν 47 εκατομμύρια άτομα στο Twitter, ο Μασκ έχει το κοινό του. Και η υψηλή μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων επιβεβαιώνει πως είναι εξαιρετικά ευάλωτα για να αποτελέσουν εναλλακτικό επενδυτικό καταφύγιο.
Οι πρόσφατοι κραδασμοί ξεκίνησαν προ 10 ημερών, όταν ο Έλον Μασκ αιφνιδίως ανακοίνωσε μέσω Twitter πως η Tesla δεν θα δέχεται bitcoin από πελάτες της λόγω του τεράστιου αποτυπώματος του στο περιβάλλον. Έπειτα ο ίδιος προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές, τονίζοντας πως η Tesla δεν θα πουλήσει τα 1,5 δισ. δολάρια που η εταιρεία ήδη κατέχει σε bitcoin, αλλά οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί.
Αργά την Κυριακή, ο Μασκ επανήλθε εκ νέου με νέο tweet για να κατευνάσει το κλίμα, γράφοντας πως «η πραγματική μάχη είναι ανάμεσα στο παραστατικό χρήμα και τα κρυπτονομίσματα. Γενικά προτιμώ τα τελευταία». Το παραστατικό χρήμα είναι, ουσιαστικά, τα κέρματα, τα χαρτονομίσματα ή οι καταθέσεις όψεως.
Αν και συγκρατήθηκε η πτώση των κρυπτονομισμάτων, οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη στείλει σήμα κινδύνου. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ευπρόσδεκτά ως μέσο πληρωμών, ενώ οι κεντρικές τράπεζες του ανεπτυγμένου κόσμου σπεύδουν να θέσουν σε κυκλοφορία τη δική τους εκδοχή ψηφιακών νομισμάτων. Μέχρι τότε, τα κρυπτονομίσματα θα συνεχίσουν να προσελκύουν τους οπαδούς του αποκεντρωμένου χρήματος αλλά και τους πολίτες των αναδυόμενων αγορών που επιθυμούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τον υψηλό πληθωρισμό στις χώρες τους.