THEPOWERGAME
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό σταυροδρόμι. Το θετικό momentum για τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις που προωθεί η χώρα ενισχύεται, καθώς εντείνονται οι ζυμώσεις γύρω από τρία μεγαλόπνοα έργα: τη διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), τη διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας (Green Aegean) και τη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector). Η ταχεία ανάπτυξη των διεθνών «πράσινων ηλεκτρικών λεωφόρων» δίνει απάντηση στην ανάγκη για ενεργειακή επάρκεια και απορρόφηση του πλεονάσματος πράσινης ενέργειας. Το διακύβευμα τώρα είναι η αποτελεσματική μεταφορά πράσινης ενέργειας από τον Νότο προς τον Βορρά.
Ο προϋπολογισμός του έργου GREGY αναμένεται να φτάσει τα 7 δισ. ευρώ, με στόχο ολοκλήρωσης το 2031. Ωστόσο, πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επίσπευση του έργου. Ο GREGY ωριμάζει, την ώρα που ο φορέας υλοποίησης βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής αναδόχου, ο οποίος θα εκπονήσει τις προκαταρκτικές μελέτες για τη σχεδιαστική και τεχνική προετοιμασία της εν λόγω ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ο τρέχων προγραμματισμός θέλει τις ευρέως γνωστές ως «Μελέτες Γραφείου» να εκκινούν στα τέλη του έτους ή, το αργότερο, στις αρχές του 2025.
«Ο στόχος μας είναι η παροχή καθαρής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, με προφίλ που προσεγγίζει τη σταθερή ζήτηση (base-load). Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, δηλαδή η ευστάθεια δικτύου, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και η οικονομική αποδοτικότητα, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην ελληνική αγορά. Τα οφέλη είναι τεχνικής φύσεως (ευστάθεια δικτύου), ενεργειακής (διαφοροποίηση προμηθειών), περιβαλλοντικής, χρηματοοικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Copelouzos Group για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας, Γιάννης Καρύδας, μιλώντας χθες στο 28ο συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2024» του ΙΕΝΕ. Την ίδια ώρα, αναμένονται οι περιβαλλοντικές μελέτες και οι έρευνες με τη χρήση ειδικού πλοίου, οι οποίες θα στοχεύουν στη λεπτομερή χαρτογράφηση του βυθού και στον προσδιορισμό της ακριβούς όδευσης του καλωδίου.
Το επόμενο βήμα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, είναι η δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο αφενός θα ανοίξει τον δρόμο για τη συμμετοχή νέων επενδυτών στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου και αφετέρου θα αναλάβει την υλοποίηση των έργων. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκές βιομηχανίες, επιδιώκοντας τη σύναψη διμερών συμβολαίων για την παραγωγή των έργων. «Ο στόχος μας είναι η παροχή καθαρής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές, με προφίλ που προσεγγίζει τη σταθερή ζήτηση (base-load). Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά, δηλαδή η ευστάθεια δικτύου, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και η οικονομική αποδοτικότητα, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην ελληνική αγορά. Τα οφέλη είναι τεχνικής φύσεως (ευστάθεια δικτύου), ενεργειακής (διαφοροποίηση προμηθειών), περιβαλλοντικής, χρηματοοικονομικής και γεωπολιτικής σημασίας», σχολίασε ο κ. Καρύδας.
Οι διεργασίες γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Green Aegean
Εξελίξεις αναμένονται στα μέσα του Δεκεμβρίου και γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση με τη Γερμανία. Ο Νικόλαος Φρυδάς, αντιπρόεδρος της Grant Thornton Business Solutions, ανέφερε πως η μελέτη τεχνικοοικονομικής σκοπιμότητας για το έργο, την οποία έχει αναλάβει η Grant Thornton για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται πλέον σε φάση ολοκλήρωσης. «Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από τον ΑΔΜΗΕ στα μέσα Δεκεμβρίου. Ωστόσο, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι, υπό ορισμένες συνθήκες και παραδοχές, το έργο θα μπορούσε να παρουσιάσει θετικό ισοζύγιο ωφελειών», σχολίασε.
Διαβάστε περισσότερα energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Jumbo: Αύξηση 7% των πωλήσεων στο 10μηνο
Melania: Ένα βιβλίο με στιλ χωρίς ουσία από τη Μελάνια Τραμπ
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τέλη 2025 τα νεότερα για το θαλάσσιο αιολικό της Αλεξανδρούπολης