THEPOWERGAME
Δύο ανακοινώσεις, που δεχίνουν το μέγεθος των προκλήσεων που αντινετωπίζει η ελληνική οικονομία, ήρθαν από την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ. Η πρώτη αφορά τον μέσο μισθό στην Ελλάδα και η δεύτερη για την πορεία των εισαγωγών – εξαγωγών.
Μέσος μισθός
Σύμφωνα με την Eurostat, o μέσος όρος αμοιβών στην Ελλάδα ανήλθε πέρυσι στα 17.013 ευρώ και αντιστοιχεί μόλις στο 45% του μέσου όρου της ενωμένης Ευρώπης, όπου ο μέσος όρος αμοιβών αναφέρεται σε 37.863 ευρώ. Η επίδοση της Ελλάδας είναι η τρίτη χαμηλότερη επίδοση μετά εκείνη της Βουλγαρίας, όπου ο μέσος μισθός ανήλθε πέρυσι σε 13.503 ευρώ, και της Ουγγαρίας, όπου ο μέσος μισθός διαμορφώθηκε σε 16.895 ευρώ. Πλέον η μέση αμοιβή απασχολούμενου σε Ρουμανία και Πολωνία, ξεπερνά την αντίστοιχη στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το 2022 η χώρα ξεπερνούσε σε μέσο ύψος αμοιβών και τη Ρουμανία και την Πολωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Eurostat, σημειώνοντας αύξηση αμοιβών κατά 17,5% μέσα στο 2023, οι δύο αυτές χώρες κατάφεραν και έφεραν τη χώρα μας στην τρίτη από το τέλος θέση στους 27 της ΕΕ, από πέμπτη από το τέλος που ήταν το 2022.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη Eurostat, πέρυσι είχαμε αύξηση μισθών κατά 3,7%. Η αύξηση όμως αυτή ήταν χαμηλότερη του μέσου όρου που καταγράφηκε στην EE και η οποία ανήλθε σε 6,2%. Έτσι αντί να συγκλίνει ο μέσος όρος αμοιβών στη χώρα μας με εκείνο των άλλων χωρών της ΕΕ, αποκλίνει και μάλιστα πολύ γρήγορα καθώς οι κοντινοί μας ανταγωνιστές πραγματοποιούν άλματα και όχι βήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα (+3,7%), η Ιταλία (+2,8%), η Μάλτα (+2,0%) και η Σουηδία (-3,9%) πέτυχαν μέσα στο 2023 τη χαμηλότερη επίδοση στη μεταβολή των μέσων αποδοχών στην ΕΕ. Η Σουηδία με μέσο μισθό 44.619 ευρώ, είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που μέσα στο 2023 σημείωσε μείωση μέσου μισθού. Στο αντίποδα βρέθηκαν η Ρουμανία και η Ουγγαρία, με αύξηση μέσου μισθού στο 2023 κατά τουλάχιστον 17,5% σε σχέση με το 2022.
Εμπορικό ισοζύγιο
Το δεύτερο στοιχεία που δείχνει την υποχώρηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έρχεται από την ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία εισαγωγών/εξαγωγών δείχνουν ότι στο 9μηνο Ιαν.-Σεπτ. 2024 είχαμε άνοιγμα στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αγαθών. Οι εισαγωγές το συγκεκριμένο διάστημα αυξήθηκαν κατά 2,1% και ταυτόχρονα οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,8%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών ανήλθε 25,13 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (είχε ανέλθει σε 23,15 δισ. ευρώ).
Με τον ρυθμό αυτό, το έλλειμμα θα ξεπεράσει στο σύνολο του έτους τα 30 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 13% του ΑΕΠ. Η κατάσταση αυτή για το εμπορικό ισοζύγιο δεν διαφοροποιείται αισθητά, με την εξαίρεση των πετρελαιοειδών και των πλοίων καθώς ακόμη και αν εξαιρεθούν οι παραπάνω κατηγορίες αγαθών, το έλλειμμα επιδεινώνεται, αλλά με χαμηλότερη ένταση (+6,3%).
Διαβάστε επίσης
Eurobank: Στο 68,81% το ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα, προχωρά σε δημόσια πρόταση
Melania: Ένα βιβλίο με στιλ χωρίς ουσία από τη Μελάνια Τραμπ
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τέλη 2025 τα νεότερα για το θαλάσσιο αιολικό της Αλεξανδρούπολης