THEPOWERGAME
Σε ένα πολυώροφο εμπορικό κέντρο με αμέτρητες βιτρίνες γεμάτες λαμπερά κοσμήματα, το πλήθος των επισκεπτών κινείται αδιάκοπα ανάμεσα στα καταστήματα, αναζητώντας τις καλύτερες προσφορές σε βραχιόλια, δαχτυλίδια και κολιέ. Βρισκόμαστε στο Shuibei της Shenzhen, ένα πρώην ψαροχώρι στη Νότια Κίνα, που πλέον αποτελεί το κέντρο της κινεζικής αγοράς χρυσού, υποδηλώνοντας την υψηλή ζήτηση και την επιρροή οικονομικών και αγοραστικών παραγόντων στην περιοχή. Σύμφωνα με το Bloomberg, το Shuibei φιλοξενεί περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις και συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές λιανικής πώλησης χρυσού στον κόσμο, προσφέροντας πολύτιμες και διαχρονικές επενδυτικές ευκαιρίες στους καταναλωτές.
Η αγορά χρυσού στην Κίνα αυξήθηκε, κατακτώντας την κορυφή ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής χρυσών κοσμημάτων παγκοσμίως το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας την Ινδία. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε παγκοσμίως σε επίπεδα-ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα $2.700 ανά ουγγιά, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων και της πιθανότητας μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Παρά την ασταθή οικονομία και τις αυξημένες τιμές, το ενδιαφέρον των Κινέζων για τον χρυσό παραμένει αμείωτο, δεδομένου ότι παραδοσιακά θεωρούν τον χρυσό σύμβολο τύχης και πλούτου.
Η τοπική οικονομία στο Shenzhen επηρεάζεται από την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Λάουρα Γιε, ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου στην περιοχή, σημειώνει ότι οι πωλήσεις είναι πιο υποτονικές φέτος, ωστόσο ο κόσμος εξακολουθεί να αγοράζει χρυσό, αναγνωρίζοντας την ασφάλεια που προσφέρει ως επένδυση. Η τιμή των κοσμημάτων στο Shuibei διαμορφώνεται με βάση την τιμή του χρυσού στην αγορά συν ένα μικρό κόστος εργασίας. Ο κόσμος συρρέει στην αγορά λόγω των ανταγωνιστικών τιμών, που συχνά είναι χαμηλότερες από εκείνες των γνωστών brands, και της μεγάλης ποικιλίας σε σχέδια.
Οι πωλήσεις, ωστόσο, έχουν μειωθεί, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο, όταν η κατανάλωση έπεσε κατά 29% σε 130 τόνους, σύμφωνα με το China Gold Council. Παρά τις δυσκολίες, μια σειρά οικονομικών ενισχύσεων που εφαρμόστηκε τον Σεπτέμβριο με στόχο την ανάπτυξη ίσως αναζωογονήσει τη ζήτηση για χρυσό, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επενδύσεις μπορεί να στραφούν και σε άλλες αγορές, όπως οι μετοχές και τα ακίνητα.
Το Shuibei έχει γίνει πόλος έλξης για τους livestreamers στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προωθούν καθημερινά προσφορές. Ένας από αυτούς, γνωστός ως «Shuibei Little Fatty», μεταδίδει ζωντανά βίντεο από την αγορά, ενημερώνοντας τους θεατές για την τιμή του χρυσού και τις διαθέσιμες προσφορές, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους καταναλωτές. Στην Κίνα ο χρυσός αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ευημερίας και χρησιμεύει συχνά ως δώρο σε γιορτές και επετείους. Ακόμα και με την αύξηση των τιμών, πολλοί επιλέγουν να αγοράσουν χρυσό ως μια λογική και ασφαλή επιλογή.
Η αγορά στο Shuibei προσελκύει πελάτες από διάφορες περιοχές, όπως το Χονγκ Κονγκ, ενώ αποτελεί και το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας χρυσών κοσμημάτων στην Κίνα, καλύπτοντας το 70% της παραγωγής. Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, με συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου σε κάθε σημείο του χώρου, ώστε να προστατεύονται οι πολύτιμες αγορές και η ιδιωτικότητα των καταναλωτών.
Παρά τις αυξημένες τιμές και τις οικονομικές προκλήσεις, η ισχυρή κουλτούρα και παράδοση των Κινέζων γύρω από τον χρυσό δείχνει ότι η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή, επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με το Bloomberg, τη διαχρονική αξία του χρυσού στην κινεζική κοινωνία.
Διαβάστε επίσης
Vivartia: Κοντά σε συμφωνία για εξαγορά του Jackaroo
Attica Bank: Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ
Masdar: Πώς η AI μπορεί να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση