THEPOWERGAME
«Η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου, προκειμένου να τεθεί υπό κράτηση ένας δημοσιογράφος, είναι μία άνευ προηγουμένου σοκαριστική ενέργεια. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών.
Το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ασχοληθεί με την ανάγκη να κλιμακωθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά».
Αυτή την αυστηρή δήλωση έκανε το απόγευμα της Κυριακής με ανάρτησή του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που πήραν θέση στο ζήτημα αυτό.
Είναι ένα θέμα, βέβαια, που αφορά καίρια τη χώρα μας, αφού από την Αθήνα αναχώρησε η πτήση της Ryanair προς το Βίλνιους της Λιθουανίας στην οποία επέβαινε ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής Ρόμαν Προτάσεβιτς.
Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας διέταξε την έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και τον συνέλαβε κατά την άφιξή του.
Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει σκληρή στάση έναντι της Λευκορωσίας από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της διήμερης έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Έντονη ήταν η αντίδραση και του Νίκου Δένδια, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας ταξιδεύει για το Σότσι της Ρωσίας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «πράξη κρατικής αεροπειρατείας», την οποία όπως τονίζει στην ίδια ανακοίνωση «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο».
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, που θα ολοκληρωθεί αύριο στις Βρυξέλλες, έχει ωστόσο και άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα την ελληνική κυβέρνηση. Πρώτον, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μία πρόταση που είχε καταθέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από αρκετούς μήνες και η οποία είναι καίριας σημασίας για τον τουρισμό.
Το λεγόμενο ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID (το οποίο αρχικά είχε ονομαστεί «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό») αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή για τους ταξιδιώτες από την 1η Ιουλίου.
Στο τραπέζι της συζήτησης των «27» αναμένεται επίσης να τεθεί και η άρση των πατεντών για τα εμβόλια, που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Δεύτερον, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, που είναι ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει τη θέσπιση του πρώτου κλιματικού νόμου της χώρας μας, έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης και επιδιώκει να βρεθεί στην πρώτη ταχύτητα των χωρών της Ε.Ε. στο θέμα της μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και της πράσινης μετάβασης.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεταναστευτικό-προσφυγικό αναμένεται να τεθεί εκτάκτως στην ατζέντα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται και στη στάση της Τουρκίας και στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε-Τουρκίας.