THEPOWERGAME
Η ζήτηση για data centers αυξάνεται ραγδαία, καθώς απαιτείται υποστήριξη τόσο για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) όσο και για το cloud computing. Σύμφωνα με την KKR & Co., η ετήσια δαπάνη στον τομέα αναμένεται να φτάσει τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν τη μεγαλύτερη θέση στην ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, με τη χρήση ενέργειας να φτάνει τα 16-18 γιγαβάτ, πολύ υψηλότερη από την Ευρώπη και την Ασία, όπου η κατανάλωση ανέρχεται περίπου στα 6 γιγαβάτ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Waldemar Szlezak, επικεφαλής ψηφιακών υποδομών στην KKR, προβλέπει πως αυτή η κατανάλωση στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί μέσα στα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια.
Η KKR ανακοίνωσε πρόσφατα τη σύναψη μιας συνεργασίας αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Energy Capital Partners για την ανάπτυξη υποδομών AI. Το έργο περιλαμβάνει κέντρα δεδομένων, καθώς και υποδομές παραγωγής και μετάδοσης ενέργειας, με την KKR να αντλεί κεφάλαια από υφιστάμενα επενδυτικά οχήματα στους τομείς των υποδομών, της ακίνητης περιουσίας, του πιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα.
Ο ανταγωνισμός στον τομέα των κέντρων δεδομένων είναι έντονος, με τη Blackstone, για παράδειγμα, να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη μεγάλων εγκαταστάσεων και τη Brookfield Asset Management να διαθέτει περισσότερα από 140 κέντρα, τοποθετώντας την στην «πρώτη γραμμή της επανάστασης AI». Παράλληλα, η BlackRock συνεργάζεται με τη Microsoft για την εξασφάλιση κεφαλαίων ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την υποδομή απαραίτητη για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Η KKR δραστηριοποιείται στον τομέα των κέντρων δεδομένων εδώ και πέντε χρόνια, με την πρώτη της επένδυση να αφορά την εξαγορά της CyrusOne, εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης κέντρων δεδομένων. Η εταιρεία σχεδιάζει περαιτέρω συνεργασίες με τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες ενέργειας για την ανάπτυξη του τομέα, ενώ εξετάζεται και η μετατόπιση σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας ενέργειας, ιδιαίτερα για εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το Bloomberg, η KKR βλέπει την ανάγκη για εφεδρικές πηγές ενέργειας λόγω των υψηλών απαιτήσεων των λεγόμενων hyperscalers (μεγάλων κέντρων δεδομένων), γεγονός που προωθεί τη στροφή από το μοντέλο «just-in-time» στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Το νέο τοπίο περιλαμβάνει τη δημιουργία μονάδων παραγωγής και μετάδοσης φυσικού αερίου, με τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα σε ακραίες καταστάσεις του δικτύου.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Μείωση τιμών κατά 5,9% στα πράσινα τιμολόγια Νοεμβρίου
Φθινοπωρινά ταξίδια: Οι 10 πιο ”ινσταγκραμικές” πόλεις
Βερροιόπουλος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Οι νέες προκλήσεις στην ανάπτυξη των ΑΠΕ