THEPOWERGAME
Σε μια καθοριστική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο Ιρακινός Πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σιά Αλ Σουντανί, συζήτησαν τις αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στις εξελίξεις στο Κουρδικό ζήτημα και τις επιδράσεις της σύγκρουσης στη Συρία. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και τα ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.
Σχετικά με το Κουρδικό, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την παρουσία του PKK στο βόρειο Ιράκ ως απειλή για την ασφάλεια και των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας ενιαίας προσπάθειας για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων. «Η Τουρκία χαιρετίζει τα βήματα της ιρακινής κυβέρνησης στον αγώνα κατά του PKK», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Παράλληλα, οι δύο ηγέτες επανεξέτασαν το «Μνημόνιο για τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια», το οποίο υπέγραψαν τον περασμένο Αύγουστο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η σύσταση ενός κοινού συντονιστικού κέντρου ασφαλείας, η αναθεώρηση του καθεστώτος στην περιοχή Μπασίκα και η δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης και συνεργασίας.
Η στρατηγική της Τουρκίας περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 30-40 χιλιομέτρων εντός του βόρειου Ιράκ, ώστε να περιορίσει τη δράση του PKK στην περιοχή. Παράλληλα, ο Ερντογάν ανέφερε την πρόθεση της Άγκυρας να επεκτείνει τις προσπάθειες κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, όπου θεωρεί πως οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που ελέγχονται από Κούρδους, αποτελούν παρακλάδι του PKK.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν τόνισε την ιστορική και πολιτιστική σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ, αναδεικνύοντας τη δυναμική της συνεργασίας στο έργο του «Δρόμου της Ανάπτυξης», ενός μεγαλεπήβολου οδικού άξονα που θα ενώνει το λιμάνι της Βασόρας με την Τουρκία. Το έργο αυτό αναμένεται να ενισχύσει την οικονομία των δύο χωρών, αναδεικνύοντας τον άξονα Νότου-Βορρά ως εμπορική αρτηρία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε επίσης την ανάγκη συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης ισραηλινής επιθετικότητας, τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή για την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη. Πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα, και ειδικά οι χώρες της περιοχής, θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.
Αυτή η συνάντηση δεν ήταν η πρώτη κίνηση της Άγκυρας προς σύσφιξη των δεσμών με το Ιράκ. Λίγο νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκε με τον Ιρακινό υφυπουργό Εθνικής Ασφάλειας Κασέμ Αρατζί, ενώ προσκεκλημένος στην Άγκυρα τον Οκτώβριο ήταν ο πρόεδρος της Αυτόνομης Κουρδικής Κυβέρνησης του Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Μείωση τιμών κατά 5,9% στα πράσινα τιμολόγια Νοεμβρίου
Φθινοπωρινά ταξίδια: Οι 10 πιο ”ινσταγκραμικές” πόλεις
Βερροιόπουλος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Οι νέες προκλήσεις στην ανάπτυξη των ΑΠΕ