THEPOWERGAME
Σε μια τεράστια έκπληξη για τα πολιτικά δεδομένα στη Μποτσουάνα, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης επικράτησε στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ανατρέποντας την εξουσία που κατείχε το κυβερνών κόμμα σχεδόν έξι δεκαετίες και σε αυτό μεγάλο ρόλο έπαιξε η κατάρρευση της αγοράς διαμαντιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ντούμα Μπόκο, δικηγόρος με εκπαίδευση στο Χάρβαρντ και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναμένεται να αναλάβει την προεδρία, αντικαθιστώντας τον Μοκγκουέτσι Μασίσι, καθώς το κόμμα του, Umbrella for Democratic Change (UDC), εξασφάλισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η κατάσταση αυτή ήταν απρόσμενη, καθώς το κυβερνών κόμμα Botswana Democratic Party (BDP) κατατάχθηκε τέταρτο με μόλις τέσσερις έδρες, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.
Η ήττα του BDP συνδέεται με την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πτώση της αγοράς διαμαντιών, ο βασικός τομέας εσόδων της χώρας, οδηγώντας σε ανεργία ύψους 28%. Η άνοδος της εγκληματικότητας και της διαφθοράς, σε συνδυασμό με τη μείωση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, ενέτεινε τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Όπως ανέφερε ο απερχόμενος Πρόεδρος Μασίσι, «σέβομαι τη βούληση του λαού», και εξέφρασε την πρόθεσή του να αποχωρήσει ήρεμα από την εξουσία. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μποτσουάνα θεωρείται για καιρό υπόδειγμα δημοκρατίας στην Αφρική, ωστόσο η ικανοποίηση από το δημοκρατικό σύστημα μειώθηκε κατακόρυφα, φτάνοντας το 30% σύμφωνα με έρευνα του Afrobarometer.
Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Νότια Αφρική, όπου το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο έχασε την πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές. Στη Μοζαμβίκη, η εκλογική διαδικασία σκιάστηκε από αμφισβητούμενα αποτελέσματα, αλλά το κυβερνών κόμμα διατηρήθηκε στην εξουσία. Οι ηγέτες του BDP, όπως ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Σλούμπερ Τσογκουάνε, εξέφρασαν αμηχανία για την απώλεια της υποστήριξης, τονίζοντας πως δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως την έκταση της δυσαρέσκειας των πολιτών.
Ο Μπόκο, που διεκδίκησε την προεδρία για τρίτη φορά, υποσχέθηκε να δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας εντός πενταετίας, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να μειώσει τη διαφθορά και να μειώσει τις τιμές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές οι υποσχέσεις φαίνεται να βρήκαν ανταπόκριση, αν και η υλοποίησή τους παραμένει αβέβαιη. Η Μποτσουάνα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο από άποψη αξίας, με την εταιρεία Debswana να κατέχει σχεδόν όλη την παραγωγή σε συνεργασία με την κυβέρνηση.
Η πτώση στη ζήτηση, ιδιαίτερα από την κινεζική αγορά, και ο ανταγωνισμός από εργαστηριακά παραγόμενα διαμάντια έχουν επιβαρύνει την αγορά. Η κυβέρνηση του Μασίσι εξασφάλισε μια νέα δεκαετή συμφωνία με την εταιρεία De Beers, που προβλέπει περισσότερους πόρους και χρηματοδότηση 10 δισεκατομμυρίων pula για την ανάπτυξη της χώρας. Ωστόσο, ο Μπόκο άσκησε κριτική για την έλλειψη διαφάνειας στη συμφωνία, εκφράζοντας επιθυμία να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της κυβέρνησης στο 51% και να μετεγκατασταθεί η έδρα της εταιρείας από το Λονδίνο στη Gaborone.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μπόκο υποστηρίζει ότι «είναι η κατάλληλη στιγμή για την κυβέρνηση να αποκτήσει τον έλεγχο της De Beers», με δεδομένη την πτωτική πορεία της αγοράς. Ο Anglo American, που απέκτησε μερίδιο 40% από την οικογένεια Oppenheimer το 2011, πρόσφατα υποβάθμισε την αξία των μετοχών της και έθεσε την εταιρεία προς πώληση, καθιστώντας δυνατή την προοπτική αυτή για την κυβέρνηση της Μποτσουάνα.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Μείωση τιμών κατά 5,9% στα πράσινα τιμολόγια Νοεμβρίου
Φθινοπωρινά ταξίδια: Οι 10 πιο ”ινσταγκραμικές” πόλεις
Βερροιόπουλος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Οι νέες προκλήσεις στην ανάπτυξη των ΑΠΕ