THEPOWERGAME
«Ο Όμιλος ΔΕΗ θα έχει πολύ σύντομα παρουσία σε έξι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την Ελλάδα, τη Ρουμανία (σ.σ. όπου ήδη κατέχει πρωταγωνιστική θέση), στη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Κροατία και την Ιταλία. Και αναδεικνύεται σε leader της καθαρής ενέργειας στην περιοχή, “χτίζοντας” ένα χαρτοφυλάκιο πολύ μεγάλης ισχύος γεωγραφικά και τεχνολογικά ισορροπημένο, μέσω οργανικής ανάπτυξης, συνανάπτυξης έργων και εξαγορών. Συνεχίζουμε δυναμικά και στους τρεις αυτούς πυλώνες, υπηρετώντας προσεκτικά το επιχειρησιακό μας πλάνο». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, μιλώντας στο συνέδριο του energypress, αναλύοντας το Green Deal της ΔΕΗ προς ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ (με αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά και έργα αντλησιοταμίευσης) της τάξης των 9 GW έως το 2026, με τα σημερινά δεδομένα, λίγο πριν από τα αποκαλυπτήρια στις 14 Νοεμβρίου του επικαιροποιημένου στρατηγικού πλάνου του Ομίλου για την περίοδο 2025-2027. Εκτιμάται ότι στο νέο business plan η στοχοθεσία για τα βασικά μεγέθη -συμπεριλαμβανομένης της «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ- θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, υπό το φως και των τελευταίων επιχειρηματικών κινήσεων και συμφωνιών του ομίλου, όπως για παράδειγμα την εξαγορά χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων σε λειτουργία 600 MW της Evryo Group (Όμιλος Macquarie) στη Ρουμανία τον περασμένο Αύγουστο.
ΔΕΗ: Οι τρεις πυλώνες του πράσινου μετασχηματισμού
Όπως ανέφερε ο κ. Μαύρος, ο πράσινος μετασχηματισμός της ΔΕΗ «περνά» αφενός μέσα από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, που προχωρεί κανονικά -με επιδίωξη του Ομίλου να έχει απαλείψει τον λιγνίτη από το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2026-, αφετέρου μέσα από την ανάπτυξη μεγάλης πράσινης «δύναμης πυρός», μέσα από τρεις διακριτούς πυλώνες :
1.Την οργανική ανάπτυξη. «Η εξασφάλιση και υλοποίηση των δικών μας έργων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, προχωρεί δυναμικά και αυτό θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα με την ηλέκτριση εμβληματικών έργων», τονίστηκε χαρακτηριστικά, στον απόηχο της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών αιολικού πάρκου στη Ρουμανία, ισχύος 140 MW, που αποτελεί εμβληματικό έργο, καθώς αναδεικνύει τη διπλή στόχευση για γεωγραφική και τεχνολογική «διασπορά», που συμβάλλει τα μέγιστα στη βέλτιστη αξιοποίηση του συνολικού χαρτοφυλακίου.
2. Τη συνανάπτυξη έργων ΑΠΕ μέσω στρατηγικών συμφωνιών. Η αρχή έγινε με τη συμφωνία με τη γερμανική RWE για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 2 GW, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και ακολούθησαν συμφωνίες προς την ίδια κατεύθυνση με την AKTOR (πρώην Intrakat) και τη Μetlen, διά της οποίας επιδιώκεται μεταξύ άλλων και η περαιτέρω διεθνοποίηση του Ομίλου ΔΕΗ.
3. Τις εξαγορές που, όπως είπε ο κ. Μαύρος, «είναι απαραίτητες, μαζί με τους άλλους δυο πυλώνες, για να φτάσουμε στο ενεργειακό μείγμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί», στο οποίο το «πράσινο χρώμα» θα κυριαρχεί, με ποσοστό της τάξης του 70% στο μείγμα στο τέλος της δεκαετίας.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Επιχειρήσεις: Σε ιστορικό υψηλό οι προσθήκες νέων εταιρειών το 2024
Fourlis: Τα νέα ΙΚΕΑ με αφετηρία την Πάτρα και το deal με τη Folli Follie
CESEC: Τι συμφώνησαν οι 9 Διαχειριστές Φυσικού Αερίου, ο ρωσικός “εθισμός”