THEPOWERGAME
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση για να διαφυλάξει την αναπτυξιακή πορεία και την έξοδό της από την εξουθενωτική κρίση χρέους πριν από μια δεκαετία, ακόμη και εν μέσω υψηλότερων μισθολογικών απαιτήσεων από τους απεργούς εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους στα πλοία.
Ο στόχος για μείωση του δημοσίου χρέους απαιτεί το συνδυασμό δημοσιονομικής σύνεσης με την εφαρμογή μιας φιλοεπενδυτικής πολιτικής, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρεται ότι «ο στόχος προβλέπει τη μείωση του χρέους από 162% του ΑΕΠ το 2024 στο 149% το 2025 και 133,4% το 2028, χρονιά κατά την οποία, αν διατηρηθεί η πτωτική πορεία, το ελληνικό χρέος θα είναι χαμηλότερο από το ιταλικό το οποίο προβλέπεται το 2027 να διαμορφωθεί στο 137,5% του ΑΕΠ από 135,8% φέτος».
Σημειώνεται ακόμη ο προγραμματισμός πρόωρης αποπληρωμής δανείων την προσεχή τριετία, που θα συμπιέσει επίσης το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024 κατά 2,2% και το ΔΝΤ κατά 2,3%, «πολύ πάνω από την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη κατά 0,8% στην ευρωζώνη που περιλαμβάνει βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία».
Υπογραμμίζει ακόμη δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη σύμφωνα με τις οποίες: «Πήραμε τα διδάγματα της προηγούμενης δεκαετίας. Η Ελλάδα ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της. Είναι σημαντικό να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ένα συνολικό έλλειμμα, μετά την εξυπηρέτηση του χρέους, κοντά στο μηδέν. Έχουμε την εποπτεία από τις αγορές και τους επενδυτές, γνωρίζουμε ότι η δημοσιονομική σύνεση είναι προϋπόθεση για να πείσουμε τους πάντες ότι είμαστε μια αξιόπιστη κυβέρνηση και μια αξιόπιστη χώρα».
Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Προσπαθούμε πάντα να ικανοποιούμε τα αιτήματα που προέρχονται από διάφορες ομάδες, στο βαθμό που αυτά δεν θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον στόχο που έχει τεθεί για τη χώρα και για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της».
Το πρακτορείο αναφέρει ότι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο της Αθήνας προβλέπει περαιτέρω μείωση του χρέους στο 114,8% του ΑΕΠ το 2038, στόχος που, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, απαιτεί «έναν συνδυασμό δημοσιονομικής σύνεσης με μια φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση».
Τα δημοσιονομικά μαξιλάρια της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ισχύ και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτά πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους πιστωτές και τους εταίρους στην ΕΕ, είπε.
Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι η παρουσία του μέσα στην έδρα του ΔΝΤ, όπου έγιναν τεταμένες διαπραγματεύσεις πριν από μια δεκαετία και πλέον στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, αποτελεί υπενθύμιση της ανάγκης να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
«Ερχόμενος σε αυτό το κτίριο, θυμάμαι πάντα την προηγούμενη δεκαετία και υπενθυμίζω πάντα στον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να επιτρέψω στην Ελλάδα να επιστρέψει στην προηγούμενη δεκαετία, αλλά και να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο προς όφελος των Ελλήνων», είπε. «Αυτό είναι το πατριωτικό μας καθήκον», πρόσθεσε.
Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε το μήνυμα ότι οδηγός της χώρας παραμένει η δημοσιονομική σταθερότητα.
Διαβάστε επίσης
Μαρίνες: Το μπαράζ των διαγωνισμών και τα εμπόδια για τους επενδυτές
Δημήτρης Κρις: Δικαιώνει τη Βεργίνα η απόφαση κατά της Heineken
Πώς προτιμούν να μετακινούνται οι Αθηναίοι στην πόλη;