THEPOWERGAME
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι παραγωγοί, καθώς τα κάστανα δεν έχουν ωριμάσει λόγω των αλλαγών στις κλιματικές συνθήκες. Πρόκειται για έναν ακόμη καρπό που επηρεάζεται από την κλιματική κρίση στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η λειψυδρία έχει αφήσει βαρύ αποτύπωμα στις καλλιέργειες.
«Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί αυτό», δήλωσε ο αγρότης Ανέστης Αλτίνης, ο οποίος παρατηρεί πως έπειτα από μήνες καύσωνα και ξηρασίας, τα περισσότερα δεν έχουν ωριμάσει, εκτιμώντας ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 90%. Ο παραγωγός κάστανων τρίτης γενιάς στο χωριό Κισσός (Πήλιο) υπογραμμίζει: «Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος της περιόδου συγκομιδής και τα κάστανα παραμένουν στα δέντρα».
Η συγκομιδή κάστανου στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 15.000 τόνους το 2024, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών -το ήμισυ του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τον Γιώργο Νάνο, καθηγητή Πομολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Πώς η αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα επηρεάζει τα κάστανα
Η Ελλάδα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των κάστανών της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.
Η πτώση της παραγωγής έρχεται μετά τον θερμότερο χειμώνα και καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα και είναι το τελευταίο σημάδι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες σε όλη τη νότια Ευρώπη. Οι συνθήκες ξηρασίας στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία αποτελούν ήδη κακό οιωνό για τις αποδόσεις διαφόρων καλλιεργειών στις χώρες αυτές.
Έχει να βρέξει 13 μήνες σε περιοχές στη Θεσσαλία
Οι παραγωγοί κάστανων στη Θεσσαλία, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των κάστανων, λένε ότι ορισμένες περιοχές δεν έχουν δει βροχοπτώσεις εδώ και 13 μήνες μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, που έπληξαν την περιοχή.
«Φέτος η κατάσταση είναι τραγική», δήλωσε ο Νάνος. «Έχουμε νεκρά ή πολύ κατεστραμμένα δέντρα, με πολύ μικρή παραγωγή», πρόσθεσε.
Οι συγκομιδές κερασιών, μήλων και καρυδιών έχουν επίσης πληγεί, δήλωσαν αγρότες και επιστήμονες. Αυτό είναι ένα κακό σημάδι για την Ελλάδα, όπου τα γεωργικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της και της οποίας η οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια δεκαετή κρίση χρέους.
Έρχονται αυξήσεις στα φρούτα
Σε πρόσφατη έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας ανέφερε ότι αναμένει αύξηση των τιμών των καλλιεργειών και των φρούτων τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Βλέπει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει το 1% της οικονομικής παραγωγής ετησίως τα επόμενα χρόνια, από περίπου 0,2%-0,3% κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία.
Για τον αγρότη Αλτίνη, το μάζεμα κάστανων με τον παππού του διαμόρφωσε την παιδική του ηλικία και προετοίμασε το μέλλον του. Όμως η πτώση της παραγωγής διώχνει τον κόσμο από το χωριό.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, προέτρεψε τις Αρχές να βοηθήσουν με την άρδευση, διαφορετικά διακινδυνεύουν την ερημοποίηση ολόκληρων περιοχών. «Αν δεν παράγουν κάστανα, τα χωριά θα συρρικνωθούν, το βουνό θα ερημώσει», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Ντάιμον: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει
Δημήτρης Κρις: Δικαιώνει τη Βεργίνα η απόφαση κατά της Heineken
G20: Το παγκόσμιο εμπόριο να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη