THEPOWERGAME
Την κατασκευή μονάδας δέσμευσης άνθρακα μεγάλης κλίμακας, την οποία σχεδιάζει ο όμιλος ΤΙΤΑΝ στο εργοστάσιο στο Καμάρι Βοιωτίας, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Enterprise Greece. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία ζητεί το επιχειρηματικό σχέδιο να ενταχθεί στην κατηγορία των Στρατηγικών Επενδύσεων. Η τσιμεντοβιομηχανία τρέχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που αναμένεται να αγγίξει τα 500 εκατ. ευρώ έως το 2030, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ποσό αυτό θα διατεθεί ώστε το εργοστάσιο στο Καμάρι να καταστεί ένα εκ των μεγαλύτερων και πλήρως ψηφιοποιημένων πράσινων εργοστασίων τσιμέντου στην Ευρώπη σε έξι χρόνια από σήμερα.
Η τσιμεντοβιομηχανία φαίνεται πως θέλει να «τρέξει», γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ανοιχτή επιστολή που εστάλη την Τετάρτη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία συνυπογράφουν κορυφαία στελέχη μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένου του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Η επιστολή, η οποία συντονίζεται από τις οργανώσεις CCS Europe και την Πλατφόρμα Μηδενικών Εκπομπών, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για άμεση δράση, με στόχο την επιτάχυνση της εφαρμογής τεχνολογιών διαχείρισης βιομηχανικού άνθρακα στην Ευρώπη. Αυτό που υπογράφει ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, μαζί με άλλους βιομηχανικούς ηγέτες, είναι μια έκκληση για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) και τη δέσμευση και αξιοποίηση άνθρακα (CCU). Μάλιστα, ζητούν από την ΕΕ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, την προώθηση λύσεων χαμηλού άνθρακα και την επίτευξη των κλιματικών στόχων. «Η ανάπτυξη τεχνολογιών CCS και CCU είναι κρίσιμη για τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών και την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2040 και το 2050. Χωρίς αυτές τις τεχνολογίες, η Ευρώπη κινδυνεύει να μην πετύχει τους στόχους απανθρακοποίησης», τονίζεται μεταξύ άλλων. Ταυτόχρονα, αποτελεί μία έκκληση για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τη μεταφορά και αποθήκευση CO₂, καθώς και τη διασφάλιση πρόσβασης στις υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης για τις βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να επιτευχθεί γεωγραφική ισορροπία. Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η παραγωγή τσιμέντου αντιπροσωπεύει το 8% των εκπομπών ρύπων σε όλο τον κόσμο.
Υπενθυμίζεται πως προ ολίγων ημερών ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ υπέγραψε τη σύμβαση για τη μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED – Front End Engineering & Design) με την thyssenkrupp Polysius για το έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα «IFESTOS».
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Τι θα συμβεί στις επιχειρήσεις του αν κερδίσει τις εκλογές
Πέντε dark, εορταστικά κοκτέιλ για να περάσετε το Halloween
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Τα επόμενα βήματα μέχρι να “κλείσει” το deal με τη Masdar