THEPOWERGAME
Η Λαγκάρντ τους έβαλε στη θέση τους
-Η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν για μια ακόμα φορά απολαυστική και έγινε απολύτως κατανοητό γιατί την έχουν στη… μπούκα τα “γεράκια” της ΕΚΤ– και όχι μόνο. Αυτό που είπε ή μάλλον τόνισε μετρώντας κάθε της λέξη, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ήταν ότι η αύξηση που παρατηρείται στον πληθωρισμό είναι προσωρινή κι ότι θα μειωθεί στη συνέχεια. Γιατί το είπε αυτό η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ; Γιατί πολύ απλά οι “σκληροί”- όπως ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης- πιέζουν εδώ και καιρό για άρση των έκτακτων μέτρων που έχει λάβει η ΕΚΤ πολύ νωρίτερα από το Μάρτιο του 2022, επικαλούμενοι και την αύξηση του πληθωρισμού, ως δείγμα αναθέρμανσης της οικονομίας…
-“Είδαμε αύξηση των επιτοκίων πρόσφατα” παρατήρησε η Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς να κρύψει την ενόχληση της για τις ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με την επανεξέταση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων. Και για να μην υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία για το τι σκέπτεται, επανέλαβε ότι δεσμεύεται για την ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, δίνοντας… ραντεβού το Μάρτιο του 2022…
Τα γεράκια ακονίζουν τα νύχια τους
-Δεν πρέπει, πάντως, να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι όσο οι μακροοικονομικοί δείκτες θα βελτιώνονται, τόσο θα δυναμώνουν οι φωνές από τα “γεράκια”, που θα ζητούν επιστροφή στην κανονικότητα, όπως τουλάχιστον την εννοούν εκείνοι. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η συζήτηση, που υποτίθεται θα άρχιζε τώρα για τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, πήγε πιο πίσω, δικαιώνοντας όσους είχαν προβλέψει εξαρχής ότι η πανδημία θα αναδείξει το χάσμα Βορρά- Νότου, όχι μόνο ως προς τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών τους αλλά και ως προς το πώς βλέπουν την επόμενη ημέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
!Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι εκλογές στη Γερμανία το Φθινόπωρο και στη Γαλλία την επόμενη Άνοιξη, θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της Ευρώπης…
Η διορατικότητα του ΔΝΤ
-Το γεγονός ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο διορατικό από τους Ευρωπαίους στο θέμα της πανδημίας είναι μάλλον προβληματικό. Το Ταμείο πολύ απλά επισημαίνει ότι όσο οι αναπτυσσόμενες χώρες απέχουν από τα επιθυμητά ποσοστά εμβολιασμών άρα και ανοσίας, δεν μπορούμε να μιλάμε για το τέλος της κρίσης. Τα στοιχεία που παρουσίασε είναι συντριπτικά, καθώς ενώ οι πλούσιες χώρες έχουν “χτίσει” ανοσία εμβολιασμών σε ποσοστό 18%, στις 91 χώρες με μεσαίο και χαμηλό εισόδημα το ποσοστό είναι σχεδόν μηδενικό!