THEPOWERGAME
Διπλάσια είναι πλέον η κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος στην Ελλάδα συγκριτικά με το 2010. Η προβολή του μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, μέσων ενημέρωσης αλλά και κοινωνικών δικτύων, η προτίμηση που δείχνουν σ’ αυτό διάσημοι σεφ και η ανάδειξη της διατροφικής του αξίας συνέβαλαν στο αυξηθεί η κατά κεφαλή κατανάλωση από τα 4 κιλά στα 8-9 κιλά, αν και βεβαίως απέχει πολύ από τα επίπεδα του 1980 (18 κιλά), όπως δηλώνει στο “Powergame” ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), κ. Λευτέρης Γίτσας.
«Στην τηλεόραση μία στις δύο εκπομπές μαγειρικής έχει στο μενού της αρνί και κατσίκι. Εκατοντάδες είναι τα καταστήματα εστίασης που έχουν πλέον στο μενού τους το πρόβατο. Το συναντάς ακόμη και σε εστιατόρια που δεν θα το περίμενες. Βρίσκεις ακόμη και προσούτο από πρόβειο κρέας όπως το βρίσκεις και σε πολλές άλλες μορφές. Παράλληλα, οι εξαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος διπλασιάστηκαν», δηλώνει ο κ. Γίτσας, που αποδίδει σ’ αυτή τη στροφή στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών και την αυξημένη ζήτηση για αμνοερίφια το φετινό Πάσχα.
Κτηνοτρόφος ο ίδιος στην Πέλλα και μάλιστα από τους λίγους στη χώρα που εκτρέφουν αρνιά μόνο για το κρέας τους, θεωρεί ότι στην αύξηση της κατανάλωσης αιγοπρόβειου κρέατος έχει συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό και η ΕΔΟΚ με τα προγράμματα προώθησης κρέατος που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια. «Δεν προέκυψαν τυχαία όλα αυτά. Κάποιοι ασχολήθηκαν, το προέβαλαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενημέρωσαν όλους τους κρίκους της αλυσίδας», επισημαίνει.
Ακριβότερο το κρέας στο μέλλον καθώς θα διπλασιαστεί η ζήτηση
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος στην ΕΔΟΚ πιστεύει ότι οι προοπτικές είναι θετικές για το αιγοπρόβειο κρέας καθώς, όπως αναφέρει, «η ζήτηση την επόμενη 10ετία θα διπλασιασθεί αφού εισέρχονται στην κατανάλωσή του Κίνα και Ινδία, ενώ η παραγωγή του πρόκειται να μείνει σταθερή σε γενικές γραμμές για περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους». Ως εκ τούτου θεωρεί ότι το κρέας θα απευθύνεται σε λιγότερους καταναλωτές αφού θα είναι ακριβότερο ως αποτέλεσμα του συνδυασμού αυξημένης ζήτησης –σταθερής προσφοράς.
Ταυτόχρονα, θεωρεί ότι θα είναι πιο προσοδοφόρα η ενασχόληση με το αιγοπρόβειο κρέας στο σύνολο της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησής του, μόνο όμως «γι’ αυτούς που θα είναι οργανωμένοι κι εκπαιδευμένοι κι όχι τους… περαστικούς», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο κίνημα των vegetarian, θεωρεί ότι η ελληνική διατροφή είναι διαχρονικά ισορροπημένη στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων από τη μία και πρωτεΐνης ζωϊκής προέλευσης από την άλλη.
Η νέα διοίκηση της ΕΔΟΚ
Πέραν του κ. Γίτσα, που επανεξελέγη ομόφωνα στη θέση του προέδρου της ΕΔΟΚ, στη θέση του αντιπροέδρου εξελέγη – επίσης ομόφωνα – ο κ. Νικόλαος Φωτιάδης της Φάρμας Φωτιάδη, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις του ΔΣ αναδείχθηκαν:
Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Αργυρόπουλος.
Ταμίας: Νικόλαος Κ. Φωτιάδης
Μέλη: Κωστοπούλου Παρασκευή, Δανιάς Δημήτριος, Τσιαρτσιαφλής Άγγελος, Μαυρίδης Βασίλειος, Τζενετίδης Παρθένιος, Μπατσολάκης Γεώργιος και Χριστόπουλος Αλέκος.
Οι στόχοι της Διεπαγγελματικής για την επόμενη 3ετία
Στους στόχους της ΕΔΟΚ για την επόμενη 3ετία, όπως αναφέρει ο κ. Γίτσας περιλαμβάνονται:
-«Η δημιουργία προτύπων στον τομέα του κρέατος και ήδη δια της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος, η ΕΔΟΚ συμμετέχει στην επιτροπή του ΕΛΓΟ με στόχο τη δημιουργία προτύπων για παρασκευάσματα χοιρινού και κοτόπουλου.
-Η ταυτότητα στο ελληνικό κρέας, αρχικά του μαύρου χοίρου και του νεροβούβαλου και στη συνέχεια όλων των άλλων ειδών.
-Η ψηφιοποίηση και βελτίωση της οργανωτικής δομής της ΕΔΟΚ και η σύνδεσή της με το Σύστημα Άρτεμις, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την κτηνιατρική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και το ΓΕΜΗ, ώστε να λαμβάνει έγκυρα στοιχεία τα οποία θα μετατρέπει σε δευτερογενείς πληροφορίες ώστε να τα αξιοποιήσει ια την ορθότερη κατανόηση της αγοράς, την έγκαιρη παρέμβαση όπου είναι απαραίτητο αλλά και την υποστήριξη κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας των μελών της.
-Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας με αιχμή του δόρατος την πρόληψη απώλειας ζωικού κεφαλαίου μέσω ενός καινοτόμου οργανωμένου προγράμματος παραγωγής εμβολίων. Στο ίδιο πλαίσιο, θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες του Υπουργείου για θέματα κανονισμών και άλλων διατάξεων που σχετίζονται με τον Τομέα του κρέατος. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η κατάρτιση Διεπαγγελματικής Συμφωνίας βάσει των προτάσεων που κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων σχετικά με την αλλαγή βασικών διατάξεων που δυσχεραίνουν τη διακίνηση ζώων και κρεάτων και την πάταξη αθέμιτων πρακτικών.
-Η κατάθεση προτάσεων, όπως έκανε ήδη για το νέο ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και τη μεταλιγνιτική εποχή της Δυτικής Μακεδονίας, με στόχο την εγκατάσταση κτηνοτροφίας και την παραγωγή κρέατος».
Ο κ. Γίτσας τονίζει ιδιαίτερα ότι μετά από πρότασή του που έγινε δεκτή από τη γενική συνέλευση «η ΕΔΟΚ πρόκειται να αποκτήσει βιβλία Γ’ κατηγορίας και να προχωρήσει σε σύμβαση με εταιρεία ορκωτών λογιστών για να ολοκληρωθεί οικονομική έκθεση για τα προηγούμενα χρόνια».