THEPOWERGAME
Η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει για δέκα ημέρες τη μετακίνηση αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα, αφού ανιχνεύτηκε ευλογιά προβάτων στη Μαγνησία και την Κόρινθο. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και άλλων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειαρχών και εκπροσώπων κτηνοτροφικών οργανισμών.
Ο Κώστας Τσιάρας δήλωσε ότι η ευλογιά των προβάτων είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια που δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα ζώα. Έτσι, αποφασίστηκε η πλήρης απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για οποιονδήποτε σκοπό, όπως αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο. Το μέτρο θεωρείται κρίσιμο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ζωονόσου, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η λήψη αυστηρότερων μέτρων είναι αναγκαία για την πρόληψη και εκρίζωση της ευλογιάς, καθώς η ασθένεια επεκτάθηκε στη Μαγνησία και την Κορινθία. Στις κτηνοτροφικές μονάδες όπου εντοπίστηκαν τα νέα κρούσματα, έχουν ενεργοποιηθεί τα πρωτόκολλα της ΕΕ, με κλιμάκια κτηνιάτρων να διεξάγουν ελέγχους στη ζώνη προστασίας των 3 χλμ. και στη ζώνη επιτήρησης των 10 χλμ.
Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι, ιδιοκτήτες σφαγείων και προμηθευτές ζωοτροφών ενημερώθηκαν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 104 εστίες της νόσου, κυρίως στον Έβρο και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Ως αποτέλεσμα των μέτρων, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα.
Ο Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς η ευλογιά των προβάτων είναι ζωονόσος και όχι ζωο-ανθρωπονόσος. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, ο υπουργός ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μαρόκο.
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Στο 163,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Playboy: Ο γιος του Χιου Χέφνερ δίνει 100 εκατ. για το brand
Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα μελετά τις νέες τεχνολογίες “χωρίς να βιάζεται”