THEPOWERGAME
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, καταδίκασε την Τρίτη τον απομονωτισμό και δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ηγεσία της Ουάσινγκτον στηρίζει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο και ωφελεί τον αμερικανικό λαό.
«Από την πρώτη ημέρα, απορρίψαμε τον απομονωτισμό που έφερε την Αμερική και τον κόσμο σε χειρότερη θέση», δήλωσε η ίδια στην Ουάσινγκτον, ασκώντας ελάχιστα συγκεκαλυμμένη κριτική στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.
Ενώ η Γέλεν έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν την αμερικανική δέσμευση, τα σχόλιά της έρχονται επίσης καθώς οι οικονομικοί ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον για τις ετήσιες συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη γεωπολιτική, το εμπόριο και τον πληθωρισμό.
Ο Τραμπ προβάλλει τους δασμούς ως το προτιμώμενο εργαλείο οικονομικής πολιτικής του και υπόσχεται να επιβάλει ένα ευρύ φάσμα προστατευτικών μέτρων εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, κάτι που ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν προβλέψει ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ και θα έχει απρόβλεπτες παγκόσμιες επιπτώσεις.
Η αντίπαλός του, η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, κατεβαίνει στη σκιά μιας κυβέρνησης Μπάιντεν που έχει επιδιώξει ένα στενότερο σύνολο κυρώσεων, ελέγχων των εξαγωγών και βιομηχανικών πολιτικών, καθώς και τη διατήρηση και ακόμη και ενίσχυση των δασμών της εποχής Τραμπ στην Κίνα, τα οποία έχουν προκαλέσει επικρίσεις και από το ΔΝΤ.
Στις δηλώσεις της, η Γέλεν εξήρε επίσης τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Αμερικής, χαρακτηρίζοντάς την «βασική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι η αμερικανική αγορά εργασίας γνώρισε μια «ιστορική» ανάκαμψη, ενώ η οικονομική ανάπτυξη ήταν επίσης σχεδόν διπλάσια από τις περισσότερες άλλες προηγμένες οικονομίες φέτος και πέρυσι.
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Στο 163,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Playboy: Ο γιος του Χιου Χέφνερ δίνει 100 εκατ. για το brand
Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα μελετά τις νέες τεχνολογίες “χωρίς να βιάζεται”