THEPOWERGAME
Σημαντική αύξηση εσόδων από τη βραχυχρόνια μίσθωση καταγράφηκε το 2024, με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 830 εκατ. ευρώ. Σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου Prodexpo, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, ανέλυσε τη συνεισφορά των νέων τεχνολογικών εργαλείων και της συνεργασίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αύξηση της συμμόρφωσης και τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων.
Ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι η ΑΑΔΕ έχει εφαρμόσει καινοτόμα εργαλεία σε συνεργασία με τις πλατφόρμες, εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα συμμόρφωσης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η εικόνα για τους διαχειριστές ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους περισσότερα από τρία ακίνητα: από τους 6.000 διαχειριστές, το 90% έχει πλέον ανοίξει βιβλία, ενώ το υπόλοιπο 10% είτε χρησιμοποίησε λάθος κωδικούς είτε δεν έχει κάνει καμία ενέργεια. Οι τελευταίοι θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερο έλεγχο και, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, «θα τους ενοχλήσουμε πολύ συστηματικά.»
Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων που λαμβάνει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες. Το 2022, το 37% των καταχωρήσεων εντοπίστηκε ως προβληματικό, ενώ το 2023 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 20%, και το 2024 έφτασε στο 12%. «Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη φέτος», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαρκούς συνεργασίας με τις πλατφόρμες.
Ωστόσο, ένα πρόβλημα παραμένει: η αδυναμία εντοπισμού των κενών ακινήτων. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΑΑΔΕ συνεργάζεται με το Κτηματολόγιο προκειμένου να εντοπίζει ποια ακίνητα είναι κενά, ποια χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση και ποια για μακροχρόνια ή επαγγελματική χρήση. Στόχος είναι η δημιουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, το οποίο θα προσφέρει πλήρη διαφάνεια και θα επιτρέψει την ανάπτυξη πολιτικών με βάση τα δεδομένα (data-driven policies).
Η παραοικονομία στη βραχυχρόνια μίσθωση και τα εργαλεία αντιμετώπισής της
Στο μέτωπο της καταπολέμησης της παραοικονομίας, ο Πιτσιλής τόνισε ότι τα εργαλεία της ΑΑΔΕ βελτιώνονται συνεχώς, εντοπίζοντας φορολογικές παραβάσεις. Έχουν ήδη εντοπιστεί 300-400 περιπτώσεις φοροδιαφυγής για εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν το 2018 και το 2019, για τις οποίες η ΑΑΔΕ έχει στείλει αλληλογραφία. «Η συμμόρφωση είναι εντυπωσιακή», δήλωσε, σημειώνοντας ότι τα έσοδα από τη βραχυχρόνια μίσθωση έχουν εκτοξευτεί από τα 70 εκατ. ευρώ σε 830 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια.
Η συνεργασία με την Airbnb
Από την πλευρά της, η Valentina Reino, Head of Public Policy & Campaign – Southern Europe της Airbnb, χαρακτήρισε τη συμφωνία της πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ ως «βέλτιστη πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Εξήγησε ότι η συμφωνία λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά και είναι εύκολη στην τήρηση από τους οικοδεσπότες, ενώ διασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια. Κάθε χρόνο η Airbnb μοιράζεται δεδομένα με την ΑΑΔΕ και είναι πλήρως δεσμευμένη στην ανανέωση της συνεργασίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι σε άλλες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη και η Νέα Υόρκη, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Προβληματισμοί για τις νέες ρυθμίσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την πολιτική για τη βραχυχρόνια μίσθωση, τονίζοντας ότι η συζήτηση περί «υπερτουρισμού» οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα που μπορεί να πλήξουν τον κλάδο. Αναφέρθηκε επίσης στον όρο «gentrification», ο οποίος, όπως σημείωσε, ήρθε από το εξωτερικό και δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την ελληνική πραγματικότητα, όπου σε πολλές γειτονιές της Αθήνας οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Εξήγησε ότι η απαγόρευση έκδοσης νέων ΑΜΑ στα 3 διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για όσους λήξει το συμβόλαιό τους ή θέλουν να διακόψουν το συμβόλαιό τους με την εταιρεία διαχείρισης. Για τον λόγο αυτόν, πρότεινε το ΑΜΑ να ακολουθεί το ακίνητο και να συνδεθεί με το ΑΤΑΚ του ακινήτου.
Από την πλευρά του, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο της απαγόρευσης έκδοσης νέων ΑΜΑ και πέρα από τα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας, σημείωσε όμως ότι θα μελετηθούν τα δεδομένα πριν ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις. Τόνισε επίσης τη σημασία της δημιουργίας καλύτερων βάσεων δεδομένων τα επόμενα 2-3 χρόνια, που θα συμβάλλουν στη διαφάνεια τόσο στις αγοραπωλησίες όσο και στις ενοικιάσεις ακινήτων.
Διαβάστε επίσης
Φορέας Ακινήτων: Το “Plan B” και πότε θα γίνει ο διαγωνισμός
Playboy: Ο γιος του Χιου Χέφνερ δίνει 100 εκατ. για το brand
Συμμαχία Εξηλεκτρισμού: 6 προτάσεις για μια “Καθαρή Βιομηχανία”