THEPOWERGAME
Επένδυση τουλάχιστον 30 εκατ. για μονάδα σκραπ στη Θεσσαλονίκη από τη Metlen
Τη λειτουργία πιλοτικής μονάδας επεξεργασίας σκραπ στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του ομίλου Melten, Βαγγέλης Μυτιληναίος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της βιομηχανικής σύναξης που συγκάλεσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην Εθνική Πινακοθήκη, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι η αρχική επένδυση της νέας μονάδας ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ και ότι κανονική λειτουργία της θα απαιτήσει μεγαλύτερες επενδύσεις. Η πιλοτική λειτουργία στη Σίνδο θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου Δεκέμβρη.
Αναφερόμενος στην παραγωγή γαλλίου, ο πρόεδρος του ομίλου Melten είπε ότι ο όμιλος δεν είναι ακόμη έτοιμος για την παραγωγή και επεξεργασία, αλλά φάνηκε βέβαιος ότι η εταιρεία μπορεί να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ΕΕ και για την κάλυψη του 100% των αναγκών της Ευρώπης.
Επίσης, ο κ. Μυτιληναίος αποκάλυψε τη ριζική αλλαγή πλεύσης της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις αμυντικές επενδύσεις. Οι ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες (EBRD, ΕΙΒ) πλέον είναι ανοικτές να χρηματοδοτήσουν αμυντικές επενδύσεις, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Υπό αυτήν την προοπτική, ο ίδιος δεν θα δίσταζε να ενεργοποιήσει νέες μονάδες παραγωγής αμυντικού εξοπλισμού στη χώρα.
Τέλος, αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο πρόεδρος της Melten έκανε δύο προβλέψεις. Πρώτον, ότι το target model της ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αλλαγή του, και ότι η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς βρίσκεται σε μια ισορροπία τρόμου προσφοράς και ζήτησης, η οποία μπορεί εύκολα να διαταραχθεί από πολλούς παράγοντες.
Τι προκάλεσε το άλμα 3.000% στη μετοχή της Attica Bank
Απειρία; Χρηματιστηριακός… αναλφαβητισμός; Απουσία γνώσεων ακόμα και από επαγγελματίες που υποτίθεται ότι έχουν πιστοποίηση; Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση για τη χρηματιστηριακή… φρενίτιδα που επικράτησε χθες, με αφορμή τη μετοχή της Attica Bank, καθώς, όπως κυκλοφορεί στην αγορά, οι επενδυτές, βλέποντας την τιμή εισαγωγής της νέας μετοχής της Attica Bank μετά το reverse split και την προσαρμογή του δικαιώματος και των warrants, θεώρησαν ότι αν μη τι άλλο θα πρέπει να πάει να «πιάσει» η τιμή της μετοχής την τιμή του δικαιώματος, που ήταν 211 ευρώ! Η διαπραγμάτευση της μετοχής ανεστάλη στα 20 ευρώ κι ενώ έγραφε άνοδο πάνω από 3.000% και κεφαλαιοποίηση 32 δισ. ευρώ! Για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, η προσαρμοσμένη τιμή κλεισίματος της μετοχής της τελευταίας συνεδρίασης στο ΧΑ στις 15/10, όπως προκύπτει μετά το reverse split των μετοχών, ήταν τα 211 ευρώ. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης της μετοχής -μόνο για τη ,της 21/10 που προκύπτει λόγω των επακόλουθων αυξήσεων κεφαλαίου 0,524 ευρώ. Ανώτατο όριο +30%: 274 ευρώ. Κατώτατο όριο -30%: 0,367 ευρώ.
Τιμή εκκίνησης διαπραγμάτευσης δικαιώματος στις 21/10 τα 210 ευρώ. Το διάστημα διαπραγμάτευσης ορίζεται από χθες 21/10 μέχρι τις 30/10. Και τα όρια ημερήσιας διακύμανσης είναι ελεύθερα.
Από εκεί και πέρα, με βάση αυτά και λαμβάνοντας υπόψη το σύστημα ΟΑΣΗΣ και με βάση την ισχύουσα απόφαση 26 του Χρηματιστηρίου, ως τιμή εκκίνησης λαμβάνεται η προσαρμοσμένη τιμή της μετοχής και σε αυτήν την περίπτωση το ανώτατο και κατώτατο όριο τιμής διαμορφώνεται ως εξής: τιμή εκκίνησης, λοιπόν, τα 0,524 ευρώ, με ανώτατο όριο +52.190,08%: 274 ευρώ και κατώτατο όριο -30% τα 0,367 ευρώ.
Πού χάθηκε η… μπάλα
Κάπου εκεί χάθηκε η… μπάλα και υπήρχαν εντολές π.χ. για 140 κομμάτια στην τιμή των… 20 ευρώ ή 38 τεμαχίων στην περιοχή των 17 ευρώ ή 57 τεμαχίων στα 15 ή 168 τεμαχίων στα 12 ευρώ και πριν από αυτά υπήρχαν εντολές 22 τεμαχίων στα 2,73 ευρώ, 87 στα 3,03 ή 69 στα 5 ευρώ ή 14 στα 6,8 ή 11 τεμαχίων στα 10 ευρώ και κάπως έτσι ξεκίνησε το… αεροπλανάκι που οδήγησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης για κάποιες ώρες. Το αποτέλεσμα ήταν αυτές οι λίγες εντολές να οδηγήσουν τη μετοχή της Attica Bank από 847 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση στα 32 δισ. ευρώ! Ενώ ο αριθμός των μετοχών έχει περιοριστεί σε πολύ λίγες χιλιάδες κομμάτια, κάτι περισσότερο από 500 χιλιάδες.
Γεγονός είναι ότι αν κάποιος επενδυτής είχε πριν από την αύξηση κεφαλαίου 100 μετοχές στα 2,11 ευρώ, η τιμή που είχε η Attica Bank πριν σταματήσει η διαπραγμάτευση για το reverse split και τις άλλες προσαρμογές λόγω της αύξησης κεφαλαίου που τρέχει, χθες θα είχε μία μετοχή στην τιμή των 211 ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου δίνει το δικαίωμα για καθεμία παλιά μετοχή 677,42 μετοχές στην τιμή των 1,87 ευρώ, ήτοι 1266,7 ευρώ. Επίσης, δικαιούται να αγοράσει άλλες 2.370,97 μετοχές προς 0,05 ευρώ τη μία, καταβάλλοντας 118,54 ευρώ. Άρα, λοιπόν, συμμετέχοντας κάποιος και εξασκώντας όλα του τα δικαιώματα, μετά το πέρας της διαδικασίας θα μπορεί να έχει για κάθε δικαίωμα 3.049 μετοχές καταβάλλοντας 1.596 ευρώ. Δηλαδή κόστος ανά μετοχή 0,5234, άρα όσο ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής τη Δευτέρα.
Σημειωτέον ότι από τις 14/10 υπήρχε σχετική ενημέρωση από την ίδια την τράπεζα, που κανείς δεν έλαβε υπόψη του. Μέχρι την αναστολή διαπραγμάτευσης δεν είχαν αλλάξει χέρια ούτε 1.000 μετοχές.
Η ΕΤΕ και το real estate
Με 3 εκατ. ευρώ μετοχικό κεφάλαιο ξεκινά η νέα εταιρεία Uniko, που δημιούργησαν η ETE και η Qualco. Πρόεδρος στη νέα εταιρεία ανέλαβε η Χριστίνα Θεοφιλίδη, επικεφαλής Τραπεζικής Λιανικής της ΕΤΕ, και διευθύνων σύμβουλος ο Χρήστος Φουσκούδης, προερχόμενος από την Qualco. Στόχος της εταιρείας Uniko, που δημιούργησαν 50-50 ΕΤΕ και Qualco, είναι η δημιουργία και η εκμετάλλευση διαδικτυακής πλατφόρμας ακίνητων που προορίζονται προς εκμετάλλευση (μίσθωση, πώληση κ.λπ.). Παράλληλα, η εταιρεία θα παρέχει μεσιτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αντιπαροχής, διαχείρισης και εν γένει εκμετάλλευσης ακινήτων. Τα χρήματα του real estate είναι τόσα πολλά πλέον, που οι τράπεζες ξαναεισέρχονται σε μια αγορά από την οποία, λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων κατά την περασμένη δεκαετία, είχαν αποχωρήσει. Σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρούν και οι άλλες συστημικές (και όχι μόνον) τράπεζες.
Στην Αθήνα ο ισχυρός άνδρας της doValue
Ο ισχυρός άνδρας της doValue, Αλεσάντρο Ριβέρα, βρέθηκε χθες στην Αθήνα και ο λόγος δεν ήταν για να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα στην… Αθηναϊκή Ριβιέρα, όπου με παρέπεμψε το όνομά του, αλλά για να συναντηθεί με το επιτελείο του Ομίλου στην ελληνική αγορά. Απ’ ό,τι πληροφορήθηκε η στήλη, ο επικεφαλής του ιταλικού Ομίλου, που εξειδικεύεται στη διαχείριση δανειακών χαρτοφυλακίων και ακίνητης περιουσίας, δεν περιορίστηκε στα… του οίκου του. Αντιθέτως, αφού είχε διεξοδικές συναντήσεις εργασίας με τα στελέχη της doValue Greece, συναντήθηκε και με τους θεσμούς. Συγκεκριμένα, φαίνεται να συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Κοινός τόπος συζήτησης; Τι άλλο από το ενδιαφέρον των Ιταλών για την ελληνική αγορά και… το appetite για επενδύσεις; Φαντάζομαι ότι το appetite εκ πρώτης θα ικανοποιήθηκε με ένα ωραίο μεσογειακό δείπνο…
Καμπανάκι τα στοιχεία της ΤτΕ και για τις ξένες επενδύσεις
Τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν δείχνουν μόνον ότι τα έσοδα στον τουρισμό μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Δείχνουν ακόμη ότι η πτώση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στη χώρα μας συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς. Τον μήνα Αύγουστο υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 19,1% έπειτα από μείωση 9,8% που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 2023, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Σε επίπεδο 8μήνου οι ΑΞΕ παρουσιάζουν την ίδια τάση. Οι ΑΞΕ υποχώρησαν φέτος στα 2,72 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 18,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η μείωση αυτή προστίθεται στη μείωση κατά 41,8% που είχε σημειωθεί στο 9μηνο του 2023 σε σχέση με την περίοδο Ιαν.-Αυγ. 2022. Με άλλα λόγια, οι επενδύσεις στο 8μηνο φέτος υποχώρησαν στο 47% εκείνων που είχαν υλοποιηθεί στο 8μηνο του 2022.
Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στο απόθεμα των ΑΞΕ (εισερχόμενες μείον εξερχόμενες), το οποίο φέτος ανήλθε στο 1/3 εκείνων που ήταν το 2022. Έτσι, φέτος στο 8μηνο το απόθεμα των ΑΞΕ στη χώρα μας ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ, έναντι 4,2 δισ. ευρώ το 2022.
Το preview της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος
Preview δεν έχουν μόνο οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι εικαστικών γεγονότων, παραστάσεων, εκθέσεων, ταινιών και άλλων ωραίων συναφών εκδηλώσεων… Την τιμητική τους θα έχουν όσοι έχουν κληθεί σήμερα στο Preview της έκθεσης Προσωπικά Οικονομικά, μια εκπαιδευτική εμπειρία οικονομικής διαχείρισης που διοργανώνει το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ. Τα επίσημα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για αύριο το απόγευμα. Και μόνο από την πρόσκληση, η έκθεση φαίνεται να είναι ιδιαίτερη. Σχόλια στην αυριανή στήλη.
Η κωλυσιεργία της Enterprise Greece
Δέκα τουριστικές επενδύσεις είναι παγωμένες εδώ και 18 μήνες στο Enterprise Greece, αναμένοντας την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής. Αυτό αποκάλυψε κατά τη διάρκεια του 25ου συνεδρίου της Prodexpo η Ναταλία Στράφτη, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Grivalia Hospitality, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το ρεπορτάζ του powergame.gr, σύμφωνα με το οποίο η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) έχει να συνεδριάσει από τις 8 Μαΐου 2023. Ανέδειξε το πρόβλημα των υποδομών, λέγοντας πως υποφέρουν και δεν μπορούν να αντέξουν τις ροές, γι’ αυτό και χρειάζονται αποφάσεις και κατευθύνσεις από την Πολιτεία. Επίσης, η Ναταλία Στράφτη υπογράμμισε ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε μία κατάσταση ευφορίας, έχοντας ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2019, ταυτόχρονα όμως βρίσκεται σε μία φάση που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του. «Η διατήρηση και ενίσχυση του τουρισμού αποτελεί μονόδρομο. Μοιάζουμε, όμως, μπερδεμένοι σχετικά με το ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε η Ναταλία Στράφτη. Τόνισε πως χρειάζεται καλύτερη διαχείριση για να πετύχουμε καλύτερη διασπορά του τουρισμού στην επικράτεια, αλλά και χρονική διασπορά του τουρισμού μέσα στον χρόνο.
ΑΙ ασφαλιστικοί πράκτορες
Οι πρωτοβουλίες, πάντως, των εταιρειών για εμπλοκή στον χώρο του ΑΙ πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα. Κάποιες μάλιστα φαίνονται εξόχως καινοτόμες. Όπως η κίνηση της DGTAL να εισάγει ΑΙ Agents στην ασφαλιστική αγορά, ενισχύοντας τις δυνατότητες της GenAI στον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο και εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων.
Η DGTAL, που προσφέρει λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης για (αντ)ασφαλιστικές εργασίες, γίνεται η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί Πράκτορες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Agents) ως βασικό στοιχείο της τεχνολογικής της πλατφόρμας. Οι AI Agents ξεπερνούν τη συμβατική προσέγγιση του ΑΙ και υιοθετούνται σήμερα από σημαντικούς τεχνολογικούς φορείς άλλων κλάδων.
Η Άρτα και τα Γιάννενα
Δεν τα οργάνωσε καλά χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε μια αίθουσα περίπου 300 ατόμων ήταν μάλλον αδύνατον να χωρέσει σχεδόν το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου και η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Από δυο-τρεις παρατρεχάμενους καθένας απ’ όλους αυτούς και η αίθουσα γέμισε. Συν αυτοίς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πρώην πρωθυπουργοί, επικεφαλής δημόσιων οργανισμών, επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, πρόεδροι συνδέσμων κ.λπ., η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα ασφυκτική. Επιχειρηματίες στέκονταν όρθιοι και φυσικά οι δημοσιογράφοι που πήγανε για καφέ. Δεν τα οργάνωσε καλά ο υπουργός Ανάπτυξης. Μάλλον έπρεπε να πάει σε μεγαλύτερη αίθουσα, εφόσον ήθελε να καλέσει την Άρτα και τα Γιάννενα.
Το πρώην εργοστάσιο της ταπητουργίας Ανατόλια γίνεται κοινωνική κατοικία
Εκτός από τις παλιές εγκαταστάσεις της Χρωματουργίας Πειραιώς (ΧΡΩΠΕΙ), που θα χρησιμοποιηθούν ως κοινωνικές κατοικίες και θα λειτουργήσουν το 2027, τα σχέδια για την εκμετάλλευση παλιών βιομηχανιών δεν τελειώνουν εκεί. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπάρχουν ακόμα δέκα «αδρανή κρατικά ακίνητα» της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με παρόμοια χαρακτηριστικά με τη ΧΡΩΠΕΙ, που σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών. Ένα από αυτά, που αποτελεί και το επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση, είναι το παλιό εργοστάσιο της ταπητουργίας Ανατόλια στη Νέα Ιωνία, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1988 και θα πάρει ξανά ζωή μέσω της μετατροπής του σε κοινωνική κατοικία.
Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ στη BIΠΕ Σίνδου
Αγανακτισμένη, και με το δίκιο της, επιχειρηματίας με εγκαταστάσεις της εταιρείας της στη ΒΙΠΕ Σίνδου, γιατί από προχθές το πρωί δεν έχουν ίντερνετ και τηλέφωνο, επειδή υπάρχει βλάβη στο δίκτυο της εταιρείας-παρόχου. Kαι άντε, προχθές ήταν Κυριακή, αλλά χθες ήταν Δευτέρα, ημέρα εργάσιμη και έως τις 12 μ. που γράφηκε αυτό το σχόλιο, ίντερνετ και τηλέφωνο ήταν off.
Βεβαίως, η επιχείρηση απευθύνθηκε και στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, αλλά την ενημέρωσαν ότι το δίκτυο της Εταιρείας στο βιομηχανικό πάρκο είναι εγκατεστημένο από άλλον πάροχο και γι’ αυτό δεν μπορούν να κάνουν το παραμικρό.
Κάνοντας μία μικρή έρευνα, πληροφορηθήκαμε ότι με βάση νόμο του 1965, τα θέματα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών αφορούν αποκλειστικά τη σχέση παρόχου και πελάτη. Έτσι, σήμερα, 60 χρόνια μετά, όταν στον παγκόσμιο χώρο οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες μοιράζονται, επιχειρήσεις σε Βιομηχανικά Πάρκα μένουν χωρίς απολύτως αναγκαίες υπηρεσίες για τη λειτουργία τους, αποκομμένες από πελάτες και προμηθευτές.
Συνεχίζει να επενδύει στην παραγωγή η Όμηρος
Με επενδύσεις πριμοδοτεί τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεών της και τον τζίρο της η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, που προσθέτει περί τα 20 εκατ. ευρώ τζίρο ετησίως στις τελευταίες χρήσεις. Πέρυσι η εταιρεία της οικογένειας Γιαννίτση υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ, έχοντας δρομολογήσει νέες επενδύσεις τόσο στη βάση της, στα Τρίκαλα, σε παραγωγή και ενεργειακή αυτονομία, όσο και σε άλλες περιοχές δραστηριότητας, όπως στον υποσταθμό γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, που απέκτησε από τη Δέλτα. Πρόσφατα δε τροποποιήθηκε απόφαση για ενίσχυση του επενδυτικού πλάνου για τη μονάδα παραγωγής τυροκομικών προϊόντων για κασέρι ΠΟΠ, κεφαλοτύρι και άλλα ημίσκληρα τυριά στη Μεγάρχη Τρικάλων.
Οι στάσεις που μιλάνε και η ψηφιακή αναβάθμιση του ΟΑΣΘ
Εξαιρετική υπηρεσία στα άτομα με προβλήματα όρασης προσφέρουν οι ηχητικές αναγγελίες αφίξεων των λεωφορείων, αλλά στη Θεσσαλονίκη, που θέλει να κάνει τα επόμενα βήματα στην ψηφιακή αναβάθμιση των αστικών της συγκοινωνιών, θα ήταν πολύ καλή ιδέα, στο πλαίσιο της σύμβασης που υλοποιεί η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Indigital – AMCO, τόσο οι φωτεινές πινακίδες αναγγελίας των αφίξεων, όσο και οι ηχητικές πληροφορίες να δίνονται και στα αγγλικά.
Η Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια έχει γίνει city break προορισμός, κυρίως για Βαλκάνιους, Τούρκους, ενώ την πόλη επισκέπτονται πολλοί Ισραηλινοί και Ευρωπαίοι. Αυτοί οι εισερχόμενοι τουρίστες, που για χρόνια παραπονούνται στις έρευνες ικανοποίησης κοινού, για τις ανεπαρκείς λεωφορειακές συγκοινωνίες, οπωσδήποτε θα εκτιμούσαν ένα σύστημα τηλεματικής που θα έδινε πληροφορίες τουλάχιστον στα αγγλικά.
Ευτυχώς, το επόμενο διάστημα και μέχρι να ολοκληρωθεί η σύμβαση μεταξύ ΟΣΕΘ και κοινοπραξίας, το καινούργιο application στις smart συσκευές θα είναι πιο εύχρηστο και έξυπνο από το υπάρχον, ενώ στις 200 στάσεις που υπάρχουν φωτεινοί πίνακες με πληροφορίες για τα δρομολόγια θα προστεθούν ακόμη 200, σε διάφορα σημεία των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Βεβαίως, να πούμε ότι στο ΠΣΘ υπάρχουν περί τις 2.000 στάσεις και στον νομό συνολικά ξεπερνούν τις 3.000 οι στάσεις για τα λεωφορεία.
Παράταση στον διαγωνισμό των 602 εκατ. του ΟΣΕΘ
Μία δεκαπενθήμερη παράταση δόθηκε από τον ΟΣΕΘ, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στον μεγάλο διαγωνισμό των 602 εκατ. ευρώ, που αφορά την ανάθεση των περιαστικών λεωφορειακών γραμμών της Θεσσαλονίκης, για 10+5 χρόνια, σε ιδιώτες.
Όπως μαθαίνουμε, την παράταση ζήτησαν οι Ιταλοί, η ΑΤΜ, που ηγείται και του σχήματος που θα λειτουργεί το Μετρό Θεσσαλονίκης (ΤΗΕΜΑ ΑΕ), καθώς ενδιαφέρονται και για τις λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ, αυτές δηλαδή που λειτουργούν από τη σύμπραξη τριών ΚΤΕΛ.
Με τα νέα λεωφορεία που ήρθαν στην πόλη και εκείνα που θα έρθουν στο πλαίσιο της νέας προμήθειας που θα κάνει το ΥΠΟΜΕ, αλλά και με τη λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό, οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης επιτέλους θα περάσουν σε μία καλύτερη εποχή και, όπως φαίνεται, υπάρχουν ιδιώτες που είναι πρόθυμοι να δώσουν τεχνογνωσία, να επενδύσουν και, φυσικά, να κερδίσουν μεσομακροπρόθεσμα από τα οφέλη που θα προκύψουν, εξασφαλισμένα, από τις συμβάσεις αυτές.
Keeping Calm and Carrying on από τη Eurobank
Για… διδακτορικό πάει η Eurobank, που πρόσθεσε άλλη μια τακτική κατηγορία μελετών πάνω στην ήδη πλούσια βιβλιογραφία της. Το πρώτο τεύχος της νέας σειράς Focus Notes κυκλοφόρησε χθες, εστιασμένο στις εξελίξεις της ιταλικής οικονομίας -άλλωστε, το σκεπτικό αυτών των μελετών, που θα έχουν μια τακτή περιοδικότητα, θα είναι πάνω στην παγκόσμια οικονομία, γραμμένες στα αγγλικά, με μια μικρή περίληψη στα ελληνικά.
Κι εκεί, λοιπόν, που «χαζεύει» ο αναγνώστης την πρώτη μελέτη της νέας σειράς με τον… zen τίτλο «Italy: Keeping Calm and Carrying on», βλέπει τι σκέφτηκαν οι Ιταλοί (δεν το σκέφθηκαν μόνο, το αποφάσισαν κιόλας στις 16 Οκτωβρίου), προκειμένου να ενισχύσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού τους. Η κυβέρνηση, λοιπόν, της γειτονικής Ιταλίας σκοπεύει να αντλήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του 2025, κυρίως μέσω της αναστολής των εκπτώσεων των Αναβαλλόμενων Φορολογικών Περιουσιακών Στοιχείων (DTA). Οι προβολείς τώρα στην ΕΕ, καθώς το πιο κρίσιμο στάδιο είναι πώς θα αξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Ο χρησμός της ΕΕ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.
Το θετικό είναι, όπως αναφέρεται σχετικά, ότι η ανακοίνωση του μέτρου δεν προκάλεσε αυτόματη πτώση των μετοχών των ιταλικών τραπεζών αμέσως μετά. Εξέλιξη αρκετά σημαντική, δεδομένου ότι πέρυσι το περίφημο σχέδιο για άντληση κεφαλαίων μέσω εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωσή του, προκαλώντας ξεπούλημα στις ιταλικές τράπεζες.
Και να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, με τις ελληνικές τράπεζες να κάνουν τις δικές τους προτάσεις στον SSM για τον αναβαλλόμενο φόρο και το hot σενάριο μείωσής του, με διπλασιασμό των ετήσιων οφειλών τους…
Διαβάστε επίσης
Η OpenAI, η Microsoft και το ερώτημα των 14 δισ. δολαρίων
Οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές για το 2024
Λειψυδρία: Έρχονται τα πρώτα έργα αντλησιοταμίευσης με αφαλάτωση στα νησιά