THEPOWERGAME
Ένα νέο σημαντικό οικιστικό project στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να υλοποιήσει ο όμιλος CALON Constructions, με τον μηχανικό Ισαάκ (Σάκη) Λεών να αποδεικνύει για μία ακόμη φορά, επενδυτικά, ότι η γενέθλια πόλη του «έχει πολύ μέλλον μπροστά της».
Ο όμιλος CALON Constructions, που επενδύει κυρίως σε οικιστικά ακίνητα σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, πρόσφατα αγόρασε την πρώην καπναποθήκη της International Tobacco, στη Σταυρούπολη, απέναντι και λίγο πιο κάτω από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού Lebet Real Estate Development, πρόκειται να υλοποιηθεί επένδυση ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ, προκειμένου το κλειστό για πολλά χρόνια κτίριο της παλιάς καπναποθήκης να μετατραπεί σε κατοικίες.
Μαζί με τον κ. Λεών, στο project τοποθετούνται και αλλοδαποί μέτοχοι-επενδυτές, καθώς το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται σε περιοχή «πέντε βήματα» από το κέντρο της πόλης, η οποία αναβαθμίζεται και με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο.
Το κτίριο της παλιάς καπναποθήκης στη Θεσσαλονίκη
Το κτίριο της παλιάς καπναποθήκης, στην οδό Σπάρτης 19, που έχει μείνει κενό για πολλά χρόνια, είναι εξαώροφο, συνολικού εμβαδού 6.852 τ.μ. Το ακίνητο αποτελείται από τη σύνθεση δύο ορθογώνιων κτιρίων σε σχήμα Γ, που στην εσωτερική τους γωνία φέρουν τον πυρήνα κατακόρυφης επικοινωνίας μορφολογικά.
Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα μηχανικό Σοφία Γουβούση («Οι καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης»/University Studio Press), το κτίριο, που κατασκευάστηκε αρχές της δεκαετίας 1960 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Νικόπουλου, παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία μοντερνισμού, ενώ ξεχωρίζουν οι ημιυπαίθριοι χώροι στον τέταρτο και τον έκτο όροφο.
Η παλιά καπναποθήκη θα αξιοποιηθεί από τη Lebet, εταιρεία spv, που πήρε το όνομά της από την ονομασία που είχε η περιοχή της Σταυρούπολης, επί οθωμανικής κυριαρχίας. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Λεών, που έχει ζωηρό ενδιαφέρον για την ιστορία της πόλης, διάλεξε εταιρική επωνυμία με ιστορικές αναφορές.
Όπως είπε στο powergame.gr ο επενδυτής, το έργο είναι ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο των μελετών, σε στάδιο αποτύπωσης ιδεών για τη διαμόρφωση του κτιριακού συμπλέγματος. Πάντως και σε αυτήν την περίπτωση θα ακολουθηθεί η επιτυχημένη «συνταγή» του «Project 151». Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθούν 90 διαμερίσματα, των 40-50 τ.μ., που θα εκμισθώνονται, επιπλωμένα, all inclusive. Επίσης, θα υπάρχουν γυμναστήριο, χώροι κοινόχρηστοι, ενδεχομένως να κατασκευαστεί και πισίνα, ενώ στα υπόγεια του κτιρίου θα δημιουργηθούν περί τις 15 θέσεις πάρκινγκ.
Δίκτυο 200 διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη
Ο όμιλος CALON Constructios, μέσα από εταιρείες ειδικού σκοπού, ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια να μετατρέπει παλιά βιοτεχνικά ακίνητα του κέντρου της Θεσσαλονίκης σε μικρά διαμερίσματα, στέγες για φοιτητές και νέους επαγγελματίες. Ωστόσο, το μεγάλο βήμα έγινε μέσα στην υγειονομική κρίση, όταν το φθινόπωρο του 2020 άνοιξε το Project 151, στο άλλοτε κτίριο της ΔΕΗ επί της οδού Παπαναστασίου, στην περιοχή που προπολεμικά βρίσκονταν ο ισραηλιτικός Συνοικισμός 151.
Έως σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, η CALON Constructions έχει συνολικά δημιουργήσει περί τα 200 διαμερίσματα, τα οποία εκμισθώνει σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες. Τα διαμερίσματα αυτά διαχειρίζεται εταιρεία του Ομίλου.
Στη Θεσσαλονίκη, όπως επίσης στην Αθήνα και τον Πειραιά, η εταιρεία μετατρέπει σε κατοικίες παλιά ακίνητα, τα οποία προηγούμενα ανακαινίζει, αφού αλλάξει τη χρήση τους. Την περίοδο αυτήν έχει σε διάφορες φάσεις υλοποίησης πέντε projects σε Αθήνα και Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη, μετά το «Project 151», αγοράσθηκαν η παλιά καπναποθήκη των Αδελφών Εμμανουήλ, ένα κτίριο 7 ορόφων στην οδό 26ης Οκτωβρίου, το ένα από τα δύο κτίρια της Αγοράς Εφαρμοστίδη στα Άνω Λαδάδικα, το Μέγαρο Νάτσινα ή Εμνιέτ Χάν, επίσης στα Άνω Λαδάδικα.
Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε το έργο στην οδό Εμπράρ
Ολοκληρώθηκε το έργο στην οδό Εμπράρ 14, με τη μετατροπή των άλλοτε βιοτεχνικών χώρων της Αγοράς Εφαρμοστίδη σε 73 διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που έως το τέλος του μήνα θα βγουν στην αγορά. Κύριος του έργου είναι η Εμπράρ Ανάπτυξη Ακινήτων. Μέχρι το καλοκαίρι και επειδή απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος για τις αδειοδοτήσεις, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η μετατροπή της πρώην καπναποθήκης των Αφών Εμμανουήλ, σε διαμερίσματα -studios και γκαρσονιέρες.
Στην παλιά καπναποθήκη, που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ολύμπου και Γλαδστώνος, περιοχή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κοντά στον Ναό των Δώδεκα Αποστόλων, δημιουργούνται 75 διαμερίσματα, επίσης all inclusive, όπως και χώροι εξυπηρέτησης των ενοίκων. Kύριος του έργου είναι η Tabac Ανάπτυξη Ακινήτων.
Θεσσαλονίκη: Co-working Spaces στο κτίριο της 26ης Οκτωβρίου
Εν τω μεταξύ, άλλαξε μερικώς και ο τρόπος αξιοποίησης του ακινήτου, που αγόρασε και ανακαινίζει η Mπεχτσινάρ Ανάπτυξη Ακινήτων, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο 7ώροφο επαγγελματικό κτίριο, που είχε αγοραστεί από την ΑΕΓΕΚ, βρίσκεται απέναντι από το ΦΙΞ και από το HUB 25 της Dimand.
Όπως είπε στο powergame.gr o κ. Λεών, η ανακαίνιση της οικοδομής ολοκληρώνεται τέλος του έτους, αλλά πλέον οι τρεις τελευταίοι όροφοι θα λειτουργούν ως working και co-working spaces, καθώς επιχειρείται μία μεταφορά των κοινόχρηστων χώρων του «Project 151», σε επαγγελματικούς χώρους.
Μέγαρο Νάτσινα, ένα στολίδι στα Άνω Λαδάδικα Θεσσαλονίκης
Άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον project αφορά το πολύ όμορφο Μέγαρο Νάτσινα ή Εμνιέτ Χαν, διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στα Άνω Λαδάδικα, στην οδό Εδέσσης 3. Το κτίριο, που αγόρασε η εταιρεία I.Λεών ΕΕ, κτίσθηκε το 1896 και είναι ένα από τα λίγα που διασώθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917.
Στο Μέγαρο Νάτσινα δεν υπάρχουν άλλοι επενδυτές και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τρόπος αξιοποίησής του.
Καταλήγοντας, ο κ. Λεών είπε ότι ο Όμιλος CALON, που έχει σε ανάπτυξη 170 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, αναζητεί κατάλληλα κτίρια των 4.000- 5.000 τ.μ. έκαστο, με σκοπό τη μετατροπή τους σε κατοικίες. Η πόλη έχει εισέλθει σε φάση ανάπτυξης και υπάρχει μεγάλη έλλειψη κατοικιών, ειδικά στο κέντρο και σε περιοχές κοντά σε αυτό.
Διαβάστε επίσης
Σε φάση πλήρους ανακαίνισης μπαίνει το InterContinental
Ενεργειακές κοινότητες: Τα τρία αγκάθια για τη λειτουργία τους