THEPOWERGAME
Τα χαμηλά εισοδήματα είναι εκείνα που την πληρώνουν από την αύξηση οποιονδήποτε φόρων έμμεσων ή άμεσων, μεταξύ των οποίων και ο ΦΠΑ, και αυτό δείχνει και η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία φορά που αυξήθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ και έγιναν μαζικές μετατάξεις από το μειωμένο στο βασικό συντελεστή, ήταν την περίοδο του τρίτου Μνημονίου.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη φορολόγηση των μισθωτών, όπως τα επεξεργάστηκε το Tax Foundation, δείχνουν ότι οι επιβαρύνσεις του ΦΠΑ ανεβάζουν τη συνολική φορολογική επιβάρυνση στις αποδοχές, δηλαδή με απλά λόγια «ροκανίζουν» την πραγματική αγοραστική δύναμη των μισθών.
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα μαζί με την Φινλανδία έχουν τους υψηλότερους συντελεστές (24%) στην Ευρωζώνη, ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα πρωτεία κρατά η Ουγγαρία με 27% κι ακολουθούν Σουηδία και Δανία με 25%.
Οι υψηλοί συντελεστές έχουν σαν αποτέλεσμα την σημαντική επιβάρυνση με υψηλή φορολογία βασικών ειδών και υπηρεσιών- χωρίς μάλιστα το ανάλογο δημοσιονομικό αποτέλεσμα αφού χάνονται κάθε χρόνο πάνω από το 30% των δυνητικών εσόδων ΦΠΑ- η ανάλυση του Tax Foundation αναδεικνύει μια ακόμα πτυχή, το πώς «φεύγει» ο μισθός σε συνδυασμό με το φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Ένας μισθωτός στην Ελλάδα, ο οποίος υφίσταται επιβάρυνση 40,1% στις αποδοχές του -που είναι η 14η υψηλότερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ- προκύπτει ότι τελικά αν συνυπολογιστεί και η δαπάνη για ΦΠΑ, η επιβάρυνση φτάνει στο 44,8%, όταν ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 40,1%. Το σχετικό διάγραμμα αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο πώς μειώνεται η αγοραστική δύναμη του μισθωτού, όταν προστεθούν και οι φόροι κατανάλωσης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία ακόμη ιδιαιτερότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος, είναι ότι ενώ οι υπόλοιπες χώρες χρησιμοποιούν τη φορολογία εισοδήματος για να ενισχύσουν τις οικογένειες με φοροεκπτώσεις και φοροαπαλλαγές, στην Ελλάδα η διαφορά μεταξύ εργαζομένων χωρίς παιδιά και εργαζομένων με παιδιά, είναι μικρή. Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι πέρα από τις αλλαγές στο αφορολόγητο, που επιβλήθηκαν επί Μνημονίων, έχουν καταργηθεί και οι απαλλαγές που σχετίζονται με τα παιδιά, όπως τα δίδακτρα για φροντιστήρια ή για ενοίκια φοιτητικής κατοικίας.