THEPOWERGAME
OpenAI και Microsoft αντιμετωπίζουν μια διαπραγμάτευση υψηλού διακυβεύματος για ένα άνευ προηγουμένου ερώτημα: Πώς πρέπει μια επένδυση σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό να μεταφραστεί σε ίδια κεφάλαια σε μια κερδοσκοπική εταιρεία;
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η startup πίσω από το ChatGPT μεταβαίνει από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό σε μια κερδοσκοπική εταιρεία, αφού πρόσφατα έκλεισε έναν γύρο χρηματοδότησης που την αποτίμησε στα 157 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο καθορισμός του τρόπου διανομής ιδίων κεφαλαίων όταν γίνεται κερδοσκοπικός είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Ως ο μεγαλύτερος επενδυτής του OpenAI μακράν, η Microsoft θα μπορούσε να καταλήξει να κατέχει ένα μεγάλο μερίδιο σε αυτό που θα ήταν, με τα τρέχοντα μέτρα, η δεύτερη πιο πολύτιμη startup στις ΗΠΑ μετά τη SpaceX.
Σε ένδειξη του πόσο σημαντικό θα είναι το αποτέλεσμα για τη Microsoft και το OpenAI, και οι δύο έχουν προσλάβει επενδυτικές τράπεζες για να τις συμβουλεύουν σχετικά με τη διαδικασία. Η Microsoft συνεργάζεται με την Morgan Stanley και η OpenAI έχει αξιοποιήσει την Goldman Sachs, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Εκτός από το να υπολογίσουν πόσο μεγάλο κομμάτι της αναδιαρθρωμένης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης θα κατέχει η Microsoft, οι δύο πλευρές πρέπει να καταλάβουν ποια δικαιώματα διακυβέρνησης θα έχει.
Είναι ασυνήθιστο για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να μετατρέπονται σε κερδοσκοπικές εταιρείες και ιδιαίτερα για μια εταιρεία του μεγέθους και της αξίας της OpenAI.
Η Microsoft, άλλοι ιδιώτες επενδυτές και υπάλληλοι της OpenAI κατέχουν επί του παρόντος δικαιώματα για μελλοντικά κέρδη που παράγονται από μια κερδοσκοπική θυγατρική που ελέγχεται από το μη κερδοσκοπικό συμβούλιο της OpenAI. Οι αποδόσεις τους καλύπτονται εν μέρει με βάση το πότε εκδόθηκαν αυτές οι μονάδες συμμετοχής στα κέρδη.
Η Microsoft έχει επενδύσει 13,75 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI από το 2019, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της στον τελευταίο έρανο 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της startup. Οι προηγούμενες επενδύσεις του έγιναν όταν το OpenAI άξιζε σημαντικά λιγότερο από ό,τι σήμερα.
Εκτός από την Goldman, την OpenAI συμβουλεύει ο Michael Klein , πρώην τραπεζίτης της Citigroup με στενούς δεσμούς με τον διευθύνοντα σύμβουλο της startup, Sam Altman , είπαν οι γνώστες.
Ένα άλλο βασικό ερώτημα θα είναι πόσα ίδια κεφάλαια στην κερδοσκοπική εταιρεία θα πάνε στoν Altman, καθώς και σε άλλους εργαζόμενους.
Περαιτέρω περιπλέκοντας τα πράγματα είναι η πιθανότητα ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μερίδιο της Microsoft, τόσο περισσότερο έλεγχο θα μπορούσε να ζητήσει από τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές που έχουν ήδη λάβει πολυάριθμες ενέργειες για να προσπαθήσουν να δαμάσουν τη δύναμη των γιγάντων εταιρειών τεχνολογίας.
Η Microsoft και η OpenAI έχουν μια πολύπλοκη σχέση στην οποία οι δύο εταιρείες είναι στενά συνδεδεμένες τόσο οικονομικά όσο και τεχνολογικά. Η Microsoft είναι ο αποκλειστικός πάροχος cloud της OpenAI και χρησιμοποιεί την τεχνολογία της για την εφαρμογή Copilot AI. Ταυτόχρονα, η Microsoft έχει αναπτύξει τις δικές της δυνατότητες AI και ο Altman αναζητά άλλες πηγές υπολογιστικής ισχύος στο cloud.
Οι επενδυτές στον τελευταίο γύρο της OpenAI, που περιλαμβάνει τη Nvidia μαζί με τις επενδυτικές εταιρείες Thrive Capital και SoftBank, έλαβαν χρέη που θα μετατραπούν σε καθορισμένα ποσά ιδίων κεφαλαίων όταν η OpenAI γίνει κερδοσκοπική εταιρεία.
Η OpenAI σχεδιάζει να γίνει μια κοινωφελής εταιρεία, που σημαίνει ότι η αποστολή της είναι να παράγει κοινωνικό καλό μαζί με κέρδη και να λειτουργεί με βιώσιμο τρόπο. Θα εξακολουθεί να υπάρχει μια μη κερδοσκοπική συνιστώσα στην OpenAI που θα κατέχει μετοχές στην αναδιαρθρωμένη εταιρεία – ένα ακόμη πρόβλημα στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τη Microsoft.
Η OpenAI έχει δύο χρόνια για να γίνει κερδοσκοπικό, διαφορετικά οι επενδυτές στον τελευταίο γύρο του μπορούν να ζητήσουν να επιστραφούν τα χρήματα που παρείχαν.
Διαβάστε επίσης
Intrakat: Συζητήσεις για την εξαγορά χαρτοφυλακίου ακινήτων της Prodea
ΔEH: Έξοδος στις αγορές με ομόλογο 500 εκατ. ευρώ
Πιο κοντά στην ηλεκτροπαραγωγή με γεωθερμία η Λέσβος