THEPOWERGAME
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ ενέκρινε τη μεταβίβαση του 20% του Αριάδνη Interconnection στην εταιρεία State Grid International Development Belgium, η οποία υπέβαλε δεσμευτική και βελτιωμένη προσφορά στον διαγωνισμό.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαρτάται από την έγκριση των αρμόδιων αρχών. Η «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» έχει αναλάβει την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αττικής και Κρήτης, που αποτελεί το πιο σημαντικό και σύνθετο έργο μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα και μία από τις τρεις μεγαλύτερες θαλάσσιες διασυνδέσεις παγκοσμίως.
Η πόντιση των υποβρυχίων ηλεκτρικών και οπτικών καλωδίων (500kV) έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι τελευταίες εργασίες καλωδίωσης και εγκατάστασης του υπαίθριου εξοπλισμού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Η δοκιμαστική ηλέκτριση του συστήματος προγραμματίζεται για τις αρχές του 2025, με στόχο την πλήρη λειτουργία του έως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 26 Ιουλίου είχε ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση ποσοστού 20% της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, με την εταιρεία State Grid International Development Belgium Ltd να είναι η μοναδική που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά.
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα (Αττική) με ικανότητα μεταφοράς 1GW, τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος (DC), αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μια από τις τρεις βαθύτερες θαλάσσιες διασυνδέσεις παγκοσμίως.
Το κατασκευαστικό σκέλος του έργου, ένα από τα ελάχιστα παγκοσμίως που χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες καλωδίωσης και ανέγερσης του υπαίθριου εξοπλισμού, για να ακολουθήσει η ηλέκτριση του καλωδίου.
Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, είχε δηλώσει για το έργο: «Ο ΑΔΜΗΕ και η θυγατρική του Αριάδνη Interconnection κάνουν ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης μεταξύ Κρήτης και Αττικής, υλοποιώντας μία από τις πιο απαιτητικές επιχειρήσεις πόντισης υποβρυχίων καλωδίων διεθνώς. Η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, θα θωρακίσει την τροφοδότηση του νησιού με ηλεκτρική ενέργεια, θα απελευθερώσει το ανανεώσιμο δυναμικό του και θα αναβαθμίσει τη θέση του στον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου».
Διαβάστε επίσης
Metlen: Πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου 500 εκατ.
Θα έδινες 20 ευρώ για αυτό το Martini;
Ποιον ρόλο θα έχει το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα του 2030