THEPOWERGAME
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη απαιτεί βελτίωση για να διασφαλιστεί η παροχή καθαρού νερού στους πολίτες, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με την έκθεσή του, μόλις το 37% των επιφανειακών υδάτων στην ήπειρο βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική κατάσταση. Η διευθύντρια του οργανισμού, Λέενα Ιλα-Μονόνεν, υπογραμμίζει ότι τα ευρωπαϊκά ύδατα αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις που απειλούν την υδατική ασφάλεια της περιοχής.
Σχετικά με την χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων, μόνο το 29% καταγράφεται σε καλή κατάσταση, σε σύγκριση με το 77% του υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος παρέχει το μεγαλύτερο ποσοστό του πόσιμου νερού στην Ευρώπη. Η καλή χημική υγεία συνεπάγεται την απουσία ρύπανσης από επιβλαβείς ουσίες, όπως τα μικροπλαστικά και οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS).
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, προερχόμενη από τη καύση άνθρακα και τις εκπομπές οχημάτων, καθώς και η γεωργία που δημιουργεί μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, επηρεάζουν αρνητικά τα επιφανειακά ύδατα. Για αυτόν τον λόγο, η έκθεση τονίζει την ανάγκη για αύξηση της χρήσης βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και προσαρμογής των διατροφικών συνηθειών των Ευρωπαίων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός έχει εξετάσει 120.000 επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 χώρες της ΕΕ και τη Νορβηγία, προτείνοντας τη μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων κατά 50% έως το 2030. Η Λέενα Ιλα-Μονόνεν σημειώνει την ανάγκη διπλασιασμού των προσπαθειών για την αποκατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, επιβαρύνουν τους υδάτινους πόρους. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην περιορισμένη κατανάλωση νερού και στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, καθώς οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται υπό πίεση από τις κλιματικές μεταβολές και τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Διαβάστε επίσης
Χατζηδάκης: Ο 5ος τραπεζικός πόλος θα αυξήσει τον ανταγωνισμό
Dromeus Capital: “Άνοιγμα” στα data centers με επένδυση ύψους 300 εκατ.
Αλεξόπουλος: Οι πρώτες ύλες “κλειδί” για τους κλιματικούς στόχους