THEPOWERGAME
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων για τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (Fintech) στη χώρα θα μπορούσε να επιταχυνθεί στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μειώσει το κόστος χρηματοδότησης.
Οι επενδύσεις στον τομέα ανήλθαν σε 560 εκατ. ευρώ (612 εκατ. δολάρια) το πρώτο εξάμηνο του 2024, κοντά στα 568 εκατ. ευρώ που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο Βιλερουά στο συνέδριο Forum Fintech στο Παρίσι.
«Αυτή η σταθεροποίηση εξηγείται κυρίως από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής – η τελευταία αύξηση των επιτοκίων έγινε τον Σεπτέμβριο του 2023 και έκτοτε μειώσαμε δύο φορές κατά 25 μονάδες βάσης, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, λόγω της σαφούς μείωσης του πληθωρισμού», δήλωσε ο Βιλερουά. «Το πρώτο εξάμηνο του έτους θα μπορούσε επομένως να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής και να προδικάσει την επανάληψη της ανάπτυξης στο οικοσύστημα Fintech».
Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης ότι η Αρχή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Γαλλίας – γνωστή με το γαλλικό ακρωνύμιο ACPR – είδε αύξηση του αριθμού των νέων έργων.
Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια της περιόδου σιωπής πριν από τη συνεδρίαση πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος είναι πρόεδρος της ACPR, δήλωσε επίσης ότι η αρχή είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο της εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, με ιδιαίτερη προσοχή στα συστήματα που αποδίδουν πιστωτικά σημειώματα σε ιδιώτες.
«Η εποπτεία αυτών των συστημάτων προσφέρει πράγματι ισχυρές και αρκετά προφανείς συνέργειες με την προληπτική εποπτεία των τραπεζών και των ασφαλιστικών οργανισμών», δήλωσε ο Βιλερουά.
Διαβάστε επίσης
Attica Bank: Πράσινο φως για την ΑΜΚ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τριήμερο 28ης Οκτωβρίου: Ρεκόρ πληρότητας στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς
Κρίσιμες Πρώτες Ύλες: Τα μηνύματα από Μολάους και το επενδυτικό ενδιαφέρον