THEPOWERGAME
Διαγωνισμός μαμούθ στο PPF του ΤΑΙΠΕΔ για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών
Διαγωνισμό για την προμήθεια συμβουλευτικών υπηρεσιών αξίας 30 εκατ. ευρώ (37,2 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) ξεκίνησε το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός αφορά στη πρόσληψη πέντε διαφορετικών συμβούλων τεχνικού, χρηματο-οικονομικού, νομικού, πληροφορικής, ακόμη και δασών, που θα παρέχουν υπηρεσίες στην Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων (ΜΣΣΣ) -το γνωστό Project Preparation Facility ή PPF- του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ (24,8 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), αλλά η αναθέτουσα αρχή έδωσε δικαίωμα προαίρεσης στο 50% της αρχικής οικονομικής αξίας της σύμβασης. Έτσι μπορεί να ανέλθει σε 30 εκατ. ευρώ.
Η υποβολή πρόσφορών έχει προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει πέντε διαφορετικά μέρη, ανάλογα με το είδος των συμβουλών που ζητούνται. Έτσι για τον χρηματο-οικονομικό σύμβουλο το budget ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ, του νομικού συμβούλου σε 1,5 εκατ. ευρώ, του τεχνικού συμβούλου σε 10 εκατ. ευρώ, του συμβούλου πληροφορικής σε 2 εκατ. ευρώ και του δασολόγου-συμβούλου σε 1,5 εκατ. ευρώ. Τα ποσά είναι χωρίς ΦΠΑ και την προαίρεση του 50%.
Προσλαμβάνει Γενικό Διευθυντή η ΕΕΕΠ
Στην πρόσληψη Γενικού Διευθυντή προσανατολίζεται το προεδρείο της Επιτροπής Ελέγχου & Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η αλλαγή αυτή είναι αποτέλεσμα του νέου εσωτερικού λειτουργικού οργανογράμματος της Επιτροπής που υπογράφθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Δημήτρη Ντζανάτο και δημοσιοποιήθηκε σε ΦΕΚ. Ο νέος Γενικός Διευθυντής προορίζεται να απαλλάξει από τα καθημερινά καθήκοντα λειτουργίας της Επιτροπής, αφήνοντας το προεδρείο μεγαλύτερο χώρο για την υλοποίηση της στρατηγικής ελέγχου και ανάπτυξης της αγοράς τυχερών παιγνίων.
Παράλληλα με το νέο οργανόγραμμα προστίθεται νέο τμήμα νομικής υποστήριξης της Επιτροπής. Επίσης, στο νέο οργανόγραμμα, η Διεύθυνση Πληροφορικής που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη παρακολούθηση της αγοράς των τυχερών παιγνίων -ειδικά των online τυχερών παιγνίων- έρχεται κάτω από την πρόεδρο της ΕΕΕΠ.
Τι θα συμβεί στη Λεωφόρο Αθηνών μέχρι να έρθει η επιστροφή στα ώριμα χρηματιστήρια
Τι θα συμβεί στην αγορά το επόμενο διάστημα, δηλαδή το τρέχον 12μηνο μέχρι το Χ.Α. να επιστρέψει στις ώριμες αγορές; Αποτελεί ένα ερώτημα που ήδη απασχολεί τους ξένους οίκους, όπως την JP Morgan από τον περασμένο Μάρτιο ή την Jefferies όταν και έγινε γνωστή την Παρασκευή 11/10 η έκθεσή της για τα υπέρ και τα κατά μιας αναβάθμισης. Περισσότερο απ’ όλ’ αυτά όμως, ενδιαφέρον έχει η διεθνής εμπειρία ως προς το τι ακολουθεί σε ένα χρηματιστήριο που μπαίνει σε watch list από κάποιον από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης (FTSE, S&P, MSCI) αυτόν δηλαδή που ακολουθούν οι ξένοι επενδυτές όταν σκοπεύουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους. Tην αρχή έκανε στο τέλος Ιουλίου η S&P για να ακολουθήσει, αν και δεν αναμενόταν, ο FTSE μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.
Και μάλιστα, ο τελευταίος οίκος άφησε υποσχετική για επαναξιολόγηση τον Μάρτιο. Που σημαίνει ότι αν μέσω του Χ.Α. έχουν προχωρήσει, π.χ. οι αποκρατικοποιήσεις, που εκτός από τα προφανή έσοδα για το Δημόσιο, αυξάνεται η εμπορευσιμότητα της μετοχής και εμπλουτίζεται το μετοχολόγιο μιας εταιρείας από νέους επενδυτές και ταυτόχρονα μέχρι τότε, η Moody’s έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα ως ο μόνος οίκος που έχει στερήσει το investment grade από τη χώρα, το Χ.Α. θα μπορούσε να περάσει το κατώφλι των ώριμων αγορών νωρίτερα από το 12μηνο.
Τώρα, ως προς το τι θα συμβεί στο Χ.Α. μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας δύο παραδείγματα και βεβαίως την διεθνή εμπειρία και πρακτική. Της αγοράς της Πορτογαλίας και του Ισραήλ. Στην Πορτογαλία ανακοινώθηκε ότι το Χρηματιστήριο μπαίνει σε watch list προκειμένου να πάρει «προαγωγή» στις ώριμες αγορές στις 31/10/1996. Η ημερομηνία ένταξης έγινε στις 31/10/1997, δηλαδή έναν χρόνο μετά. Η αγορά τότε, σε έναν χρόνο, ανέβηκε κατά 67%. Και έναν χρόνο μετά ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 33,47%. Η ανακοίνωση του watch list για το Ισραήλ έγινε τον Μάιο του 2009. Η ένταξη πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά. Τα κέρδη ήταν 22,8% σε έναν χρόνο. Στον αμέσως επόμενο χρόνο, η ίδια αγορά ενισχύθηκε πάνω από 17%. Υπάρχει όμως και το ελληνικό… παράδειγμα. Το ΧΑ μπήκε σε παρακολούθηση αναβάθμισης τον Ιούλιο του 2000. Για να αναβαθμιστεί έναν χρόνο μετά. Τότε η αγορά έγραψε πτώση 22,2% σε διάστημα ενός έτους. Όμως, συνέχισε να χάνει και έναν χρόνο μετά με πτώση πάνω από 27%. Τι έφταιγε τότε; Ήταν νωπό το ράλι του 1999, αλλά και η μεγάλη πτώση των μετοχών των τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ, η περίφημη φούσκα του «dot com».
Τι μαγειρεύει ο Μπάρμπα Στάθης
Με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών, που σήμερα εισφέρουν το 10% του τζίρου του, ο Μπάρμπα Στάθης ετοιμάζει είσοδο σε νέες αγορές και επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή που θα εξασφαλίσουν πρώτη ύλη για νέα παραγωγική μονάδα που έχει στα σκαριά. Όπως αποκάλυψε στο πλαίσιο της παρουσίασης μελέτης για το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας ο Νικήτας Ποθουλάκης, διευθύνων σύμβουλος της Μπάρμπα Στάθης, η εταιρεία προωθεί νέες επενδύσεις περί τα 20-30 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.
Επιστροφή στην κανονικότητα για τις τράπεζες
Η κανονικότητα έχει πραγματικά επιστρέψει στις τράπεζες. Δεν είναι μόνο το μέρισμα προς τους μετόχους, που σηματοδοτεί την επιστροφή στην ωραία ρουτίνα των ετών προ της κρίσης. Είναι και μια σειρά άλλων ενεργειών. Ξεκίνησε ξανά η door to door προσέγγιση πελατείας, προωθούνται νέα τραπεζικά προϊόντα, σε δάνεια, αλλά και ευτυχώς και σε καταθέσεις, όπως και σε καθημερινούς λογαριασμούς συναλλαγών, ανέβηκε το ύψος στις αποζημιώσεις από εθελούσιες, ξαναζεσταίνεται το ενδιαφέρον για συνεργασίες σε τομείς μη χρηματοπιστωτικούς (π.χ. διαχείριση ακινήτων), επιχειρείται επέκταση στο εξωτερικό…
Όλα αυτά έχουν το αποτύπωμά τους και στα απόλυτα νούμερα των ισολογισμών και στη σχέση με τον πελάτη. Και όσο τις τράπεζες τις ενδιαφέρει η σχέση με τον πελάτη, τόσο υπέρ του καταναλωτή είναι αυτό. Σταδιακά και με μικρά βήματα, αυτό το διαπιστώνει το συναλλακτικό κοινό. Ένας νέος ανταγωνισμός τιμολόγησης στις προσφερόμενες υπηρεσίες έχει ήδη ξεκινήσει. Το επόμενο βήμα θα είναι να περάσει και σε… μεγαλύτερη έκταση.
Τι συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τα bonus των ΝΟΚ
Πραγματοποιήθηκε χθες η περιβόητη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη των bonus του ΝΟΚ. Σύμφωνα με πρόσωπα που παρακολούθησαν τη διαδικασία από κοντά, από την πλευρά των δικαστών δεν διατυπώθηκε κανένα σχόλιο, ενώ η τελική απόφασή τους πιθανόν να παρθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Όπως ήταν αναμενόμενο, αναπτύχθηκαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Η μία ήταν υπέρ της συνταγματικότητας του ΝΟΚ και η δεύτερη υπέρ της αντισυνταγματικότητας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι τέσσερις υποθέσεις που αφορούσαν την ακύρωση των οικοδομικών αδειών στον Δήμο Αλίμου, την ακύρωση των οποίων ζήτησε ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» την προηγούμενη άνοιξη. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας του ΝΟΚ, ανέφεραν ότι αυτός λειτουργεί παράλληλα με τους οικοδομικούς κανονισμούς. Μάλιστα, προς ενίσχυση των αντισυνταγματικών ισχυρισμών τους, υποστήριξαν ότι προκαλούνται ερωτήματα γιατί εξαιρούνται από την εφαρμογή του ΝΟΚ τρεις κηπουπόλεις: Φιλοθέη, Ψυχικό και Πολιτεία.
Πώς προχωρά η ανακατασκευή των κινηματογράφων «Αττικόν» και «Απόλλων»
Σταδιακά προχωρούν οι εργασίες για τη ριζική ανάπλαση του ιστορικού συγκροτήματος στη Σταδίου το οποίο περιλαμβάνει τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων». Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο επόμενο δίμηνο, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αρθεί η άρση επικινδυνότητας του κτιρίου, καθώς πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτούσε χρόνο. Εσωτερικά το ταλαιπωρημένο ακίνητο έχει καθαριστεί και στόχος της εταιρείας του Γιάννη Περρωτή είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες και για την εξωτερική όψη του, ώστε να είναι και εύκολα προσβάσιμο. Το επόμενο στάδιο είναι να ξεκινήσουν οι μελέτες για το ποια χρήση θα πάρει το ακίνητο. Το κομμάτι ωστόσο της προσωρινής λειτουργίας των κινηματογράφων είναι τελικά πιο περίπλοκη υπόθεση από ότι αναμενόταν, καθώς το κτίριο έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, με αποτέλεσμα πάνω από τα δύο τρίτα του παλιού συγκροτήματος να μην υπάρχουν, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το προσωρινό άνοιγμά τους.
Στην Ελλάδα οι πιο ακριβές διακοπές στη Μεσόγειο
Πιο ακριβές από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κροατία είναι οι διακοπές στην Ελλάδα, όπως δείχνει έρευνα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι ο 7ος πιο απαιτητικός προορισμός στην Ευρώπη για τις τσέπες των διεθνών ταξιδιωτών, βάσει μέσου ημερήσιου κόστους ενός ατόμου ανά ημέρα. Σύμφωνα με έρευνα της hellosafe που διεξήχθη σε 136 χώρες από όλο τον κόσμο, το μέσο ημερήσιο κόστος ενός ταξιδιώτη που κάνει διακοπές στην Ελλάδα ανέρχεται σε 139 λίρες, το μέσο κόστος για μια εβδομάδα σε 971 λίρες και το αντίστοιχο κόστος για 2 εβδομάδες διακοπών τις 1.942 λίρες. Η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή ανάμεσα στις ανταγωνίστριες μεσογειακές χώρες, όπως την Ισπανία, (μέσο ημερήσιο κόστος 114 λίρες), την Πορτογαλία (103 λίρες), την Κύπρο (78 λίρες) και την Κροατία (71 λίρες). Αυτή η έρευνα δεν αποτελεί καλή είδηση για τον ελληνικό τουρισμό, ειδικά σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι πιέζονται οικονομικά και το κυριότερο κριτήριο για την επιλογή προορισμού για τις διακοπές τους είναι το κόστος. Είδαμε άλλωστε φέτος το καλοκαίρι πολλά 5άστερα σε δημοφιλείς προορισμούς που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε προσφορές για να μπορέσουν να πετύχουν κάπως ικανοποιητικές πληρότητες. Γενικά, οι αυξημένες τιμές που δεν δικαιολογούνται από βελτίωση σε υποδομές και υπηρεσίες, μόνο κακό μπορούν να κάνουν.
Διαβάστε επίσης
Όλυμπος: Στρατηγική επένδυση 70 εκατ. ευρώ στην Κύπρο
Φρενιτίτιδα franchise στα σινεμά και το 2025
Πράσινο υδρογόνο: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω για τις επενδύσεις