THEPOWERGAME
Βήμα πίσω δεν κάνει το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, συνεχίζοντας να βομβαρδίζει τον Λίβανο. Σε σχέση με το ισραηλινό σφυροκόπημα της προηγούμενης εβδομάδας, η ένταση των βομβαρδισμών στη Βηρυτό έχει μειωθεί, ωστόσο τα στοχευμένα χτυπήματα κατά της Χεζμπολάχ δεν σταματούν. Την ίδια στιγμή, κορυφώνονται οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιορίσουν τα σχεδιαζόμενα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν. Εντός της ημέρας είναι προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάζει αποκλειστικά το Reuters, τα αραβικά κράτη του Κόλπου ασκούν συνεχείς πιέσεις στις ΗΠΑ να εμποδίσουν το Ισραήλ να χτυπήσει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να δεχτούν επίθεση από στενούς συμμάχους της Τεχεράνης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία συνορεύει με την Υεμένη και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη γειτονική χώρα μετά την Αραβική Άνοιξη είχε τεθεί επικεφαλής διεθνούς αραβικής στρατιωτικής δύναμης που πολέμησε τους Χούθι, υποστηρίζοντας την κυβέρνηση του Άντεν. Για τουλάχιστον μία πενταετία περιοχές στη Σαουδική Αραβία δέχονταν επιθέσεις με πυραύλους και ρουκέτες των Χούθι.
Στο ρεπορτάζ του Reuters επισημαίνεται ακόμη ότι τόσο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και το Κατάρ αρνούνται να παραχωρήσουν τον εναέριο χώρο τους στα μαχητικά του Ισραήλ, προκειμένου αυτά να φθάσουν στο Ιράν και να πλήξουν στόχους.
Αυξάνονται οι νεκροί στη Βηρυτό μετά τη νέα επίθεση του Ισραήλ
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, στους 22 ανέρχονται οι νεκροί και στους 117 οι τραυματίες από τα δύο ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό. Πρόκειται για τις φονικότερες αεροπορικές επιδρομές από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο έδαφος του Λιβάνου.
Το ένα από τα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό είχε στόχο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, τον Ουαφίκ Σάφα, ανέφεραν τρεις πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο Σάφα συμμετείχε σε πολλές διαπραγματεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, όπως το 2006, όταν διαπραγματεύτηκε την επιστροφή δύο Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν απαχθεί πριν από τον δεύτερο πόλεμο με τον Λίβανο το 2006.
Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν με Γκάλαντ
Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και του Ισραηλινού ομολόγου του, Γιοάβ Γκάλαντ, αναμένεται «στο εγγύς μέλλον», ανέφερε την Πέμπτη (10/10) εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και εντός της ημέρας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Το Ισραήλ έχει σχεδόν ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για τα αντίποινα στο Ιράν μετά τη βαλλιστική επίθεση που δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, το δίλημμα για το Ισραήλ παραμένει όσον αφορά το μέσο που θα επιλέξει για να επιτεθεί στην Τεχεράνη.
Το βράδυ της Πέμπτης συνεδρίασε εκ νέου το ισραηλινό Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα την «απάντηση» στο Ιράν, όπως μετέδωσε το Bloomberg. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από Νετανιάχου και Γκάλαντ», ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού Νετανιάχου, ο οποίος ήθελε να προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Κάμαλα Χάρις: «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν πόλεμο στη Μέση Ανατολή»
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, Καμάλα Χάρις, τόνισε την Πέμπτη πως είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή -εν μέσω ανησυχίας για περιφερειακή ανάφλεξη, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του σε Λίβανο και Γάζα, ενώ απειλεί το Ιράν με αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που δέχτηκε την 1η Οκτωβρίου.
Η Καμάλα Χάρις δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ. «Πρέπει να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός, τόσο σε ό,τι αφορά αυτά που συμβαίνουν στον Λίβανο όσο και, φυσικά, στη Γάζα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λας Βέγκας. Και ξεκαθάρισε: «Εργαζόμαστε ακατάπαυστα γι’ αυτόν τον σκοπό, αλλά είναι απαραίτητο να σταματήσουν αυτοί οι πόλεμοι και πρέπει οπωσδήποτε να αποκλιμακώσουμε όσα συμβαίνουν στην περιοχή».
Διαβάστε επίσης
Τζορτζ Μπάλντοκ: Τα νέα στοιχεία για τον θάνατό του
Κομισιόν: Στην 11η θέση σε απορροφήσεις του RRF η Ελλάδα
Πράσινο υδρογόνο: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω για τις επενδύσεις