THEPOWERGAME
Η κυβέρνηση στη Γαλλία πρόκειται να παρουσιάσει το σχέδιο προϋπολογισμού της στο κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, όπου οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν τροπολογίες.
Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί έως το τέλος του έτους, αλλά καθώς η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλειοψηφία, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει το άρθρο 49.3 του συντάγματος για να παρακάμψει την ψηφοφορία και να περάσει τον προϋπολογισμό. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την πιθανότητα πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, βασικός στόχος του Μισέλ Μπαρνιέ, που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του προϋπολογισμού, δεν είναι απαραίτητα να εξασφαλίσει απόλυτη υποστήριξη, αλλά να βρει μια ισορροπία στις προτάσεις του, ώστε να αποφύγει τη σύμπραξη της ακροδεξιάς ηγέτιδας Μαρίν Λεπέν με την αριστερά για την ανατροπή της κυβέρνησης. Η Λεπέν έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή της σε ορισμένες από τις προτάσεις του προϋπολογισμού, όπως η αναβολή της αναπροσαρμογής των συντάξεων μέχρι την 1η Ιουλίου, την οποία χαρακτήρισε «κλοπή». Παρά τις αντιδράσεις, ο Μπαρνιέ έχει διατηρήσει αυτή τη ρύθμιση, που αναμένεται να εξοικονομήσει 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 14,8 δισεκατομμύρια ευρώ των προβλεπόμενων κοινωνικο-ασφαλιστικών αποταμιεύσεων.
Εκτός από την κριτική της Λεπέν, ο Μπαρνιέ αντιμετωπίζει αντιδράσεις και από τους βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ορισμένοι κεντρώοι βουλευτές έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν αυξήσεις φόρων που ενδέχεται να υπονομεύσουν τις φιλο-επιχειρηματικές πολιτικές του Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τη στήριξη της απασχόλησης και της οικονομικής ανάπτυξης.
Οι επιχειρήσεις εκφράζουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο του προϋπολογισμού στην οικονομία. Η μεγαλύτερη ένωση επιχειρήσεων της Γαλλίας, η Medef, έχει προειδοποιήσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα σχέδια για τη μείωση των φοροαπαλλαγών για τις χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας, ένα μέτρο που αναμένεται να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος της Medef, Πάτρικ Μαρτέν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, δήλωσε ότι «οι επιχειρήσεις είναι ο πρώτος στόχος αυτή τη στιγμή» και προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση αυτών των μέτρων θα έχει μακροχρόνιο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση στη Γαλλία.
Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει αρκετά αμφιλεγόμενα μέτρα, όπως η μείωση των φοροαπαλλαγών και η αναβολή της αναπροσαρμογής των συντάξεων, που προκαλούν αντιδράσεις τόσο από πολιτικά κόμματα όσο και από επιχειρηματικούς φορείς. Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει τον προϋπολογισμό, ακόμη και αν χρειαστεί να καταφύγει στο άρθρο 49.3, το οποίο όμως, σύμφωνα με το Bloomberg, ενδέχεται να οδηγήσει τη Γαλλία σε πολιτικές αναταραχές και προτάσεις μομφής.
Διαβάστε επίσης
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
Πέντε εύκολα κοκτέιλ για τις φθινοπωρινές νύχτες
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch στην πιστοληπτική ικανότητα της Italgas