THEPOWERGAME
«Δεύτερη ζωή» αναμένεται να πάρει το προσεχές διάστημα η φοιτητική εστία του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποια μέχρι σήμερα είχε αφεθεί στη μοίρα της, αφήνοντας τους φοιτητές χωρίς προσιτή στέγη. Παράλληλα, έπειτα από καθυστερήσεις χρόνων, σταδιακά μπαίνουν στο τελικό στάδιο και οι διαγωνισμοί για τις νέες φοιτητικές εστίες μέσω έργων ΣΔΙΤ, σε Κρήτη, Θεσσαλία, Θράκη και Δυτική Μακεδονία.
Έρχεται διεθνής διαγωνισμός για την εστία του Παντείου
Θέμα ημερών είναι να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την ολική ανακατασκευή της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων ΑΕ, Χρόνη Ακριτίδη: «Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ανακαίνισής της. Ήδη έχουμε πάρει την έγκριση από το Τεχνικό Συμβούλιο και το έργο θα περάσει τις επόμενες ημέρες από το Διοικητικό Συμβούλιο για να δημοπρατηθεί, ώστε να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός. Μετέπειτα εφόσον ξεκινήσουν οι εργασίες, η εστία θα ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες».
Ένας από τους βασικούς όρους του διαγωνισμού είναι ότι το εστιατόριο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες. Η ανακατασκευή των εστιών είχε ξεκινήσει στο παρελθόν, καθώς το έργο είχε δημοπρατηθεί, αλλά ο προηγούμενος εργολάβος είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια.
Το έργο της ανακαίνισης της φοιτητικής εστίας του Παντείου Πανεπιστημίου εντάχθηκε με απόφαση του υπουργού Παιδείας στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων 2021-25, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, με συνολική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ύψους πάνω από 12 εκατ. ευρώ. Στο κόστος του έργου περιλαμβάνεται και ο εξοπλισμός των δωματίων.
Το κτίριο που στεγάζονται σήμερα οι εστίες του Παντείου στο παρελθόν ήταν ένα επταώροφο παλαιό ξενοδοχείο, που κατασκευάστηκε το 1968 και στη συνέχεια αποκτήθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που και λειτούργησε χωρίς διακοπή μέχρι το έτος 2001, ενώ μετέπειτα εγκαταλείφθηκε πλήρως. Η συνολική δυναμικότητα της προς ανακαίνιση φοιτητικής εστίας υπολογίστηκε σε 108 δωμάτια, εκ των οποίων 96 δίκλινα και τα υπόλοιπα 12 μονόκλινα, με δυνατότητα εξυπηρέτησης ΑμΕΑ, με ανώτατο επίπεδο εξυπηρέτησης 204 φοιτητών. Στο κτίριο, στο πλαίσιο παλαιότερης σύμβασης, έχουν εκτελεστεί εργασίες καθαιρέσεων και αποξηλώσεων σε όλους τους ορόφους, πλην του ισογείου, του ημιωρόφου και των υπόγειων χώρων, όπου λειτουργεί το φοιτητικό εστιατόριο του Πανεπιστημίου.
Η αξιοποίηση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου της Βαμβακουργίας
Αποφασιστικό βήμα έχει γίνει και για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τις οποίες έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Intrakat. H σύμβαση, μάλιστα, αναμένεται να υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου. Το έργο θα υλοποιηθεί στο πρώην βιομηχανικό ακίνητο της Βαμβακουργίας στον Βόλο, το οποίο θα μετατραπεί σε έναν υπερτοπικό πόλο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με φοιτητικές κατοικίες, κοινωνικές υποδομές και θα καλύπτει τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με πρόσωπα που παρακολουθούν τη διαδικασία από κοντά, οι νέες φοιτητικές εστίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι μπουλντόζες, ενώ κύριος στόχος είναι το πανεπιστημιακό campus να είναι έτοιμο στα τέλη του 2026. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν 600 φοιτητικά δωμάτια, από τα οποία τα 80 θα δοθούν στη ΔΥΠΑ ως ανταποδοτικά για την παραχώρηση του ακινήτου. Το κόστος τους θα φτάσει τα 106 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 42,5 εκατ. ευρώ θα διασφαλιστούν από την EBRD.
Η Ιntrakat έχει αναλάβει να υλοποιήσει και το μεγάλο έργο των φοιτητικών εστιών στην Κρήτη. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης του χρηματοδοτικού σχήματος, στο οποίο όπως φαίνεται θα συμμετάσχει η EBRD. Πρόκειται για το μεγαλύτερο project φοιτητικών εστιών, καθώς το κόστος του αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν συνολικά 3.000 φοιτητικές εστίες, εκ των οποίων το έργο αφορά 1.810 κατοικίες στο Ρέθυμνο με 2.710 κλίνες και 1.026 κατοικίες στο Ηράκλειο με 2.136 κλίνες. Το επόμενο δίμηνο αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης του μεγάλου έργου ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ισχυρό το ενδιαφέρον για τις φοιτητικές εστίες της Δυτικής Μακεδονίας
Ξεκινά και η διαδικασία για κατασκευή των φοιτητικών εστιών στη Δυτική Μακεδονία με ΣΔΙΤ. Συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν 6 Φάκελοι Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στην α’ φάση του διαγωνισμού από σχήματα που συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι. Ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης που θα επιλεγεί με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου θα αναλάβει για διάστημα 30 ετών τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, καθώς και υπηρεσίες ασφάλειας/φύλαξης και καθαριότητας των φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης και των φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Φλώρινας, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας, συνολικής δυναμικότητας 750 κλινών. Από το σύνολο των 750 φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας οι 350 θα κατασκευαστούν στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, οι 150 στη Φλώρινα, οι 150 στην Καστοριά και οι 100 στην Πτολεμαΐδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός είχε αρχικά προκηρυχθεί τον Δεκέμβριο του 2023, με 5 σχήματα να δηλώνουν το «παρών» στο α’ στάδιο, αυτό της εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ και Μυτιληναίος). Στη συνέχεια επαναπρόκηρύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο (χωρίς το συνεδριακό κέντρο) στην πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης.
Ένα βήμα πιο κοντά οι εστίες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η 15η Οκτωβρίου ορίστηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να είναι η ημέρα αποσφράγισης των προσφορών στον διαγωνισμό του μεγάλου κτιριακού – ΣΔΙΤ στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 4,5 έτη μέχρι να πάει ο μεγάλος αυτός διαγωνισμός στην τελική του φάση.
Το έργο έχει τίτλο «Υλοποίηση έργου φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών του Δ.Π.Θ. με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» και το κόστος του ανέρχεται σε 107,3 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα μεγάλο σύμπλεγμα κτιριακών έργων, που περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, πανεπιστημιακές κατοικίες, μία νέα κεντρική βιβλιοθήκη, ένα ερευνητικό κέντρο και διάφορα άλλα κτίρια. Το Πανεπιστήμιο Θράκης «απλώνεται» σε διαφορετικές πόλεις ταυτόχρονα. Στην Αλεξανδρούπολη θα κατασκευαστούν 4 κτίρια φοιτητικών εστιών συνολικής επιφάνειας 12.194,34 τ.μ. για τη στέγαση 350 ατόμων, ένας χώρος σίτισης φοιτητών 3.776,75 τ.μ. ικανός να εξυπηρετήσει 1.500 άτομα, καθώς και πανεπιστημιακές κατοικίες, που θα περιλαμβάνουν τουλάχιστον 12 χώρους για 4 άτομα, με συνολική επιφάνεια 1.440,00 τ.μ.
Στην Κομοτηνή θα υλοποιηθούν 2 κτίρια φοιτητικών εστιών με εσωτερική επιφάνεια 9.667,36 τ.μ. και υπαίθριους χώρους 3.551,8 τ.μ. για 350 άτομα, ένας χώρος σίτισης φοιτητών 6.000 τ.μ. που θα μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 φοιτητές, ένας ξενώνας φιλοξενίας 660 τ.μ. για 28 άτομα και πανεπιστημιακές κατοικίες 24 κατοικιών, με τμήματα των 4 κατοικιών και συνολική επιφάνεια 2.880 τ.μ. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί μια νέα Κεντρική Βιβλιοθήκη/Αναγνωστήριο, μια πολυλειτουργική εγκατάσταση εκδηλώσεων, η οποία θα περιλαμβάνει ένα κεντρικό κτίριο που θα συστεγάζει τη βιβλιοθήκη, το αναγνωστήριο και διάφορους χώρους εκδηλώσεων, συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ. και με συνολικό εμβαδόν χώρων 17.000 τ.μ. Τέλος, στην Ξάνθη θα δημιουργηθεί ένα Ερευνητικό Κέντρο Αριστείας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα κεντρικό κτίριο με εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα, συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. και με 5.000 τ.μ. υπαίθριους χώρους.
Διαβάστε επίσης
Metlen: Πώς θα διατεθούν τα 750 εκατ. από το πράσινο ομόλογο
Μπορεί ο πόλεμος στον Κόλπο να εκτοξεύσει το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι;
Σδούκου: Η συνεργασία με την Αυστραλία στον εξορυκτικό κλάδο