THEPOWERGAME
Ο χρυσός υποχώρησε πάνω από 1% την Τρίτη και ήταν σε τροχιά για τη μεγαλύτερη πτώση τους σε ποσοστιαία βάση εδώ και ενάμιση μήνα, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ μείωσαν τις προσδοκίες για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων, ενώ οι αγορές αναμένουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για νέα μηνύματα.
Ο spot χρυσός υποχώρησε κατά 1,1% στα 2.615,50 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση και απομακρυνόμενος περαιτέρω από το μέγιστο ρεκόρ της 26ης Σεπτεμβρίου στα 2.685,42 δολάρια. Τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια για τον χρυσό έχασαν 1,2% στα 2.634,60 δολάρια.
«Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρήθηκε υποχώρηση ή υποχώρηση λόγω της αλλαγής των προοπτικών όσον αφορά τα επιτόκια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μέγκερ, διευθυντής συναλλαγών μετάλλων στην High Ridge Futures, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν αυξηθεί και η ιδέα περαιτέρω εκτεταμένων μειώσεων των επιτοκίων έχει υποχωρήσει.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, οι αγορές προεξόφλησαν μια μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο μετά την ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας της περασμένης εβδομάδας. Τώρα βλέπουν μια πιθανότητα 87% για μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.
Οι αγορές επικεντρώνονται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, που αναμένεται την Τετάρτη, ενώ θα ακολουθήσουν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ την Πέμπτη και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού την Παρασκευή.
«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη είναι πιθανό να δείξουν περαιτέρω μείωση της πίεσης στις τιμές, αλλά είναι απίθανο να πυροδοτήσουν νέες εικασίες για ισχυρότερες μειώσεις των επιτοκίων της Fed. Ως εκ τούτου, οι υψηλότερες τιμές του χρυσού είναι πιθανό να οδηγηθούν κυρίως από τους γεωπολιτικούς κινδύνους», αναφέρει η Commerzbank σε σημείωμά της.
Ο χρυσός φημίζεται για τη σταθερότητά του ως αγαπημένο μέσο αντιστάθμισης έναντι γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων.
Τα παγκόσμια χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια χρυσού με φυσική κάλυψη κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο πέμπτο συνεχόμενο μήνα εισροών, καθώς τα αμοιβαία κεφάλαια που είναι εισηγμένα στη Βόρεια Αμερική προσέθεσαν στις τοποθετήσεις τους, ανέφερε την Τρίτη το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Το spot ασήμι έχασε 4,2% στα 30,39 δολάρια ανά ουγγιά. Η πλατίνα σημείωσε πτώση 1,7% στα 955,55 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε 1,7% στα 1.006,61 δολάρια.
Διαβάστε επίσης
Είσοδος της Latsco στην Αττική Οδό με 10%
Novotel: Μια σουίτα με θέα… την Paris Saint Germain
Ποια είναι η Virya Energy, γιατί επενδύει στην ελληνική αγορά ΑΠΕ