THEPOWERGAME
Η Ελλάδα κι άλλες 16 χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν ζητούν την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι επιστροφές μεταναστών που δεν πληρούν τα κριτήρια για να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το αίτημα έρχεται ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Η επανεξέταση της νομοθεσίας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών αποτελεί κεντρικό θέμα αυτών των συναντήσεων.
Οι συγκεκριμένες χώρες έχουν ετοιμάσει ένα έγγραφο που αποκαλείται «Non-Paper», το οποίο έχει συνταχθεί από την Ολλανδία και την Αυστρία και υποστηρίζεται από κράτη όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Κροατία, και η Λιθουανία. Επίσης, στηρίζεται από χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Ελβετία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. Ο σκοπός του εγγράφου είναι να ζητηθεί η τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τις επιστροφές παράνομων μεταναστών, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες προκλήσεις.
Ειδικότερα, οι χώρες αυτές επιδιώκουν τη δημιουργία μιας νέας νομικής βάσης που θα προσδιορίζει με σαφήνεια τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των υπηκόων τρίτων χωρών που έχουν υποστεί αποφάσεις επιστροφής. Αυτή η νομική βάση πρέπει να ανταποκρίνεται στις εξελίξεις και τις ανάγκες των κρατών-μελών, λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που απαιτείται για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας στις επιστροφές. Παράλληλα, το έγγραφο τονίζει την ανάγκη υποστήριξης της ψηφιοποίησης και απλούστευσης των διαδικασιών, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολη η εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τις επιστροφές.
Οι προτάσεις αυτές αντανακλούν την αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των αιτήσεων ασύλου, με πολλές χώρες να ανησυχούν για την αδυναμία εφαρμογής των αποφάσεων επιστροφής για παράτυπους μετανάστες. Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια από τα 17 κράτη στοχεύει στη βελτίωση της εφαρμογής των αποφάσεων αυτών, διασφαλίζοντας ότι οι διαδικασίες είναι ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές.
Διαβάστε επίσης
Είσοδος της Latsco στην Αττική Οδό με 10%
Novotel: Μια σουίτα με θέα… την Paris Saint Germain
Ποια είναι η Virya Energy, γιατί επενδύει στην ελληνική αγορά ΑΠΕ