THEPOWERGAME
Νέα παράταση 15 ημερών για την υποβολή ενδιαφέροντος στο έργο ανάπτυξης του Κυβερνητικού Πάρκου στη Δάφνη. Το ΤΑΙΠΕΔ, και συγκεκριμένα η Μονάδα Συντονισμού Στρατηγικών Συμβάσεων (ΜΣΣΣ), έδωσε νέα παράταση στην υποβολή αρχικού ενδιαφέροντος μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2024, αντί για αύριο, 10 Οκτωβρίου, που ήταν η ισχύουσα προθεσμία.
Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη παράταση που δίδεται από τη ΜΣΣΣ του ΤΑΙΠΕΔ στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Η πρώτη ήταν επίσης 15 ημερών, με την αρχική ημερομηνία υποβολής προσφορών, την 25η Σεπτεμβρίου 2024, να μετακινείται στις 10 Οκτωβρίου.
Η νέα παράταση, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΜΣΣΣ του ΤΑΙΠΕΔ -γνωστή και ως Μονάδα Ωρίμανσης Έργων (Project Preparation Facitilty, PPF)- δόθηκε έπειτα από αίτημα των ενδιαφερομένων για να προετοιμαστούν καλύτερα. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι είναι η τελευταία που δίνεται και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση.
Το ενδιαφέρον θεωρείται σημαντικό και τουλάχιστον τρεις από τους πιο μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας αναμένεται να δώσουν το «παρών». Οι όμιλοι αυτοί είναι η ΓΕΚ Τέρνα, η Intrakat και Metlen. Οι ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, είναι περισσότεροι από τρεις.
Το έργο, προϋπολογισμού 421 εκατ. ευρώ (520 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ. Στοχεύει στη μεταφορά τουλάχιστον 9 υπουργείων και πολλών άλλων κρατικών φορέων στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού και συγκεκριμένα στις παλιές εγκαταστάσεις της Πυρκάλ.
Το σχέδιο προβλέπει την ανέγερση γραφειακών εγκαταστάσεων (και όχι μόνον) με στόχο την κάλυψη των αναγκών των κρατικών υπηρεσιών που θα μετακινηθούν εκεί. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του ακινήτου θα διαμορφωθεί σε πάρκο, διαθέσιμο σε κατοίκους τόσο της περιοχής, όσο και άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου. Το κόστος ανάπτυξης θα βαρύνει τον ανάδοχο του διαγωνισμού, ο οποίος, όμως, θα εισπράττει μισθώματα για τουλάχιστον 35 χρόνια.
Ωστόσο, αυτό δεν θα γίνει άμεσα. Εκτιμάται ότι από τη στιγμή που θα υποβληθούν οι προσφορές θα απαιτηθούν 18 μήνες για την ανεύρεση του αναδόχου του έργου. Συγκεκριμένα, εφόσον οι προσφορές των ενδιαφερομένων για το έργο υποβληθούν στο τέλος Οκτωβρίου, θα απαιτηθούν 30-45 ημέρες για την προεπιλογή εκείνων που θα συμμετάσχουν στη β’ και πιο δύσκολη φάση του διαγωνισμού.
Η β’ αυτή φάση περιλαμβάνει τον ανταγωνιστικό διάλογο και την υποβολή των τελικών (δεσμευτικών) προσφορών των ενδιαφερομένων. Εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 12 έως 18 μήνες. Ιδανικά, το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορούσε να έχει τον ανάδοχο του έργου στο τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026. Και με δεδομένο ότι θ’ απαιτηθούν τρία χρόνια κατασκευών και διαμορφώσεων του ακινήτου, σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση οι πρώτες κυβερνητικές υπηρεσίες που θα στεγαστούν εκεί θα είναι το 2029.
Σημειώνεται ότι για το οραματικό αυτό έργο της κυβέρνησης έχουν δημιουργηθεί ισχυρές αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών και από τον Δήμο Αθηναίων, που είναι εκείνος που θα πληγεί περισσότερο από τη μετακίνηση αυτήν, καθώς θα χάσει σημαντικά έσοδα από δημοτικά τέλη -και όχι μόνον.
Διαβάστε επίσης
Είσοδος της Latsco στην Αττική Οδό με 10%
Novotel: Μια σουίτα με θέα… την Paris Saint Germain
Ποια είναι η Virya Energy, γιατί επενδύει στην ελληνική αγορά ΑΠΕ