THEPOWERGAME
Η Τουρκία σχεδιάζει να συνεχίσει να περιορίζει ορισμένες εισαγωγές σιταριού όταν λήξει αυτό το μήνα η τετράμηνη απαγόρευση αγορών της, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg.
Μετά τις 15 Οκτωβρίου, η αγορά θα ανοίξει μόνο εν μέρει με τη χρήση συστήματος ποσοστώσεων, σύμφωνα με επιστολή της Τουρκικής Ομοσπονδίας Βιομηχάνων Αλευροποιίας προς τους μύλους. Ανέφερε ότι η ομοσπονδία είχε λάβει την οδηγία από Τούρκους αξιωματούχους.
Η Τουρκία, συνήθως ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές σιταριού στον κόσμο, εφάρμοσε την προσωρινή απαγόρευση τον Ιούνιο για να προστατεύσει τους τοπικούς παραγωγούς από την πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.
Σύμφωνα με τους εμπόρους, τα μέτρα που περιγράφονται στην επιστολή θα σημαίνουν ότι οι αλευροποιοί θα έχουν τη δυνατότητα να εισάγουν μόλις 15 τόνους σιταριού για κάθε 85 τόνους που αγοράζουν από την τουρκική επιτροπή σιτηρών. Ενώ οι έμποροι αναμένουν ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν όπως ορίζεται στο έγγραφο, δεν είναι δεσμευτικό και ενδέχεται να υπάρξουν προσαρμογές πριν από μια επίσημη ανακοίνωση.
Η ομοσπονδία αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή, η οποία δεν ανέφερε πόσο θα διαρκέσουν τα νέα μέτρα. Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου και Γεωργίας δήλωσαν ότι εργάζονται για το θέμα, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες όταν επικοινώνησε το Bloomberg.
Τα αποθέματα σίτου σχεδόν διπλασιάστηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία
Το νέο σύστημα θα βοηθήσει την Τουρκία να μειώσει τα αποθέματά της. Τα αποθέματα παραμένουν αυξημένα αφού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι δύο από τους κορυφαίους προμηθευτές σιταριού στον κόσμο και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του πολέμου στο εμπόριο έχουν ωθήσει επιπλέον αγορές. Η Τουρκία έχει μια μεγάλη βιομηχανία ζυμαρικών και αλευροποιίας που συνήθως βασίζεται σε σιτηρά από το εξωτερικό πάνω από το τοπικό σιτάρι.
«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, αρχίσαμε να προμηθεύουμε αποθέματα και εισάγαμε μεγάλες ποσότητες», δήλωσε ο Eren Gunhan Ulusoy, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου στην τουρκική μυλωνά Ulusoy Un, στο περιθώριο της διάσκεψης του IAOM στο Μπακού τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, οι μύλοι —οι οποίοι εξάγουν σημαντικό μερίδιο του αλευριού και των ζυμαρικών τους— πιέζουν για την άρση της απαγόρευσης επειδή τους έκανε λιγότερο ανταγωνιστικούς έναντι άλλων χωρών. Η απαγόρευση τους ανάγκασε να αγοράζουν σιτάρι από ντόπιους αγρότες, αντί να εισάγουν φθηνότερα σιτηρά από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Οι εξαγωγές αλευριού της Τουρκίας τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 41% σε σύγκριση με πέρυσι και ήταν επίσης πάνω από 30% χαμηλότερες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ulusoy Un.
Διαβάστε επίσης
Motor Oil: Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το πρόστιμο 9,2 εκατ.
Τα πέντε “αγκάθια” στις μεγάλες επενδύσεις ακινήτων
Το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία