THEPOWERGAME
Η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης, τέλος Νοεμβρίου, ζωντανεύει την αγορά επαγγελματικών ακινήτων, με ελληνικά και διεθνή brands να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον άξονα της Εγνατίας, που πλέον «πιάνει» τις μισθωτικές αξίες της oδού των boutiques, της Μητροπόλεως, ενώ στον χορό των επενδύσεων και των ζητήσεων μπαίνουν τουριστικές επιχειρήσεις, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αλλά και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες.
H Εγνατία, βασικός οδικός άξονας του κέντρου της Θεσσαλονίκης, που είχε ζήσει δεκαετίες υψηλής εμπορικής κίνησης πριν από την έναρξη των εργασιών κατασκευής του Μετρό, τώρα ξαναζωντανεύει, καθώς έχει απαλλαγεί από τις λαμαρίνες και τις εργοταξιακές καταλήψεις, ενώ φιλοξενεί τρεις σταθμούς της βασικής γραμμής του Μετρό, με τους δύο από αυτούς να είναι ανοικτά μουσεία για την πόλη, τον Σταθμό Αγίας Σοφίας και τον Σταθμό Βενιζέλου. Τρίτος σταθμός που επεκτείνει προς τα δυτικά της οδού το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ο Σταθμός Δημοκρατίας.
Ήδη διαγωνίως απέναντι από τον Σταθμό Αγίας Σοφίας άνοιξε το νέο κατάστημα Τezenis, του ιταλικού brand εσωρούχων, ενώ, όπως πληροφορείται το powergame.gr, ο εκπαιδευτικός οργανισμός ΙΕΚ ΑΚΜΗ, που εξαγοράσθηκε από την BC Partners, μίσθωσε το κτίριο των 2.500 τ.μ. στον αριθμό 46 της Εγνατίας.
Επενδύσεις σε ξενοδοχεία
Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για τα επαγγελματικά ακίνητα επί της Εγνατίας, καταστήματα, αλλά και κτίρια. Nα σημειωθεί ότι κάποια ακίνητα έχουν αγοραστεί από Ισραηλινούς και «περιμένουν» την αξιοποίησή τους και άλλα ήδη ανακαινίζονται, όπως το πρώην Olympic, ξενοδοχείο που αγοράσθηκε από Ισραηλινό επενδυτή. Βεβαίως, μένει να δούμε πώς τελικά θα αξιοποιηθεί το διατηρητέο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Βιέννη», που είχε αγοραστεί από την Brown Hotels, η οποία όμως περνάει στην Israel Canada.
Να σημειωθεί ότι ήδη από πέρυσι το ακίνητο, ιδιοκτησίας της Hondos, στην Εγνατίας 39, το άλλοτε πολυώροφο κατάστημα, μετατράπηκε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, στο THIRTYNINE Urban Stay, ενώ δίπλα άνοιξε εκ νέου κατάστημα της Hondos.
Οι μισθωτικές αξίες σε άνοδο
Οι μισθωτικές αξίες στην Εγνατία ανακάμπτουν και έχουν, στο επίπεδο της οδού, φτάσει τα 30 ευρώ/τ.μ., έπιασαν δηλαδή τις τιμές ενοικίασης καταστημάτων στην οδό Μητροπόλεως, ενώ πλέον εκδηλώνεται ενδιαφέρον και για καταστήματα που επί χρόνια ήταν ξενοίκιαστα, σε δρόμους πάνω από την Εγνατία, όπως στη Συγγρού και την Αντιγονιδών.
Πρόκειται για την παλιά γειτονιά των βιοτεχνών, που για μεγάλη περίοδο ήταν «νεκρή», με τους ορόφους των πολυκατοικιών να έχουν μεν μετατραπεί σε studios και γκαρσονιέρες, δίχως όμως αυτή η μετατροπή να έχει έως τώρα δώσει ζωή στα κλειστά καταστήματα.
Στην Εγνατία και βορείως της οδού οι αυξήσεις στα ενοίκια καταστημάτων φθάνουν σε ποσοστό έως και το 40%-50%.
Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας
Η οδός Τσιμισκή ήταν και παραμένει ο πιο εμπορικός δρόμος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, με τα ενοίκια των καταστημάτων να ξεκινούν από τα 100 ευρώ/τ.μ. και να φθάνουν έως και τα 140 ευρώ/τ.μ.
Να σημειωθεί ότι πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του είναι ένα μεγάλο deal αγοράς, από τη Sunshine Leases, του καταστήματος στην Τσιμισκή 84, ένα deal αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Για το συγκεκριμένο κατάστημα, 580 τ.μ., το οποίο φιλοξενεί με μακροχρόνιο μισθωτήριο το νέο Oysho (όμιλος ΙΤΧ Hellas), έχουν καταθέσει προσφορές ελληνικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, με τους ενδιαφερόμενους να είναι περισσότεροι των δύο και λιγότεροι των τεσσάρων. Εκτιμάται, μετά και την κατάθεση βελτιωμένων προσφορών, ότι η συμφωνία θα κλείσει άμεσα και το deal θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου.
Διαπιστώνεται, όμως, ότι με τη λειτουργία του Μετρό μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και για την οδό Αγίας Σοφίας, για το τμήμα που είναι πεζοδρομημένο, αλλά και για το τμήμα του δρόμου που οδηγεί στην Εγνατία και αντικρίζει το σταθμό του Μετρό.
Δίχως αμφιβολία, η λειτουργία του Μετρό θα δώσει νέα πνοή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι επενδύσεις που σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε φάσεις υλοποίησης αφορούν τόσο επιχειρήσεις λιανικής, όσο και τουριστικές, από Έλληνες αλλά και ξένους. Έτσι, τουριστική επιχείρηση της Θεσσαλονίκης πρόκειται να δημιουργήσει νέα ξενοδοχειακή μονάδα στην οδό Ίωνος Δραγούμη, σε μικρή απόσταση από τον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό.
Η περίπτωση της Μητροπόλεως
Ο δρόμος του κέντρου που χάνει σε ελκυστικότητα και έχει τουλάχιστον 10 ξενοίκιαστα καταστήματα είναι η Mητροπόλεως. Πιθανώς η υποχώρηση των μεσαίων και μικρών εμπορικών επιχειρήσεων να εξηγεί το γεγονός, καθώς η συγκεκριμένη οδός ήταν «ο δρόμος των boutiques» για πολλές δεκαετίες. Τα ενοίκια καταστημάτων στη Μητροπόλεως είναι στην περιοχή των 30 ευρώ/τ.μ., αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, στα σημεία κοντά στην Καρόλου Ντηλ, την Αγίας Σοφίας και την Αριστοτέλους, ξεπερνούν και τα 40 ευρώ/τ.μ.
Καταλήγοντας, στη Θεσσαλονίκη η κίνηση στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων, στο retail, αλλά και στα ακίνητα παροχής υπηρεσιών, τροφοδοτείται από Έλληνες και ξένους επενδυτές, απ’ όλους τους κλάδους, αλλά κυρίως από τον τουριστικό, ιδιωτικής εκπαίδευσης και τον κλάδο υγείας.
Διαβάστε επίσης
“Βόμβα” για το ΑΕΠ και τις συντάξεις το Δημογραφικό
Εθνική, Attica και Κύπρου: Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες με 3 συμφωνίες
ΔΑΠΕΕΠ: Τα ντεσού για τη δημοπρασία εγγυήσεων & το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ