THEPOWERGAME
Η Τουρκία και η Γερμανία έχουν έρθει σε αντιπαράθεση για πολλά θέματα, όπως το ιστορικό της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διαμαρτυρίες των Κούρδων σε γερμανικές πόλεις. Η τελευταία τους διαμάχη, ωστόσο, αφορά το φαγητό και συγκεκριμένα το κεμπάπ ντονέρ.
Πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τον Economist, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία του ντονέρ, το οποίο παρασκευάζεται από καρυκευμένο κρέας που ψήνεται σε κάθετη σούβλα, στο πλαίσιο του καθεστώτος των προϊόντων με «γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ)» του μπλοκ. Εάν η ΕΕ συμφωνήσει, το ντονέρ θα πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με τις τουρκικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένου του είδους του κρέατος (το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το αρνί είναι εντάξει, το μοσχάρι και η γαλοπούλα όχι) και του τρόπου με τον οποίο μαρινάρεται και κόβεται σε φέτες.
Αυτό δεν άρεσε καθόλου στους οπαδούς του ντονέρ σε άλλες χώρες. Η Γερμανία κατέθεσε ένσταση στην τουρκική πρόταση. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά μπορεί να υποβάλει αίτηση στο πλαίσιο του καθεστώτος. Στις 19 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στις πλευρές έξι μήνες προθεσμία για να βρουν συμβιβασμό. Εάν δεν μπορέσουν, η Επιτροπή θα αποφασίσει μόνη της για το καθεστώς του ντονέρ ως ΠΓΕ.
Τα κεμπάπ ντονέρ που καταβροχθίζουν οι Γερμανοί απέχουν πολύ από εκείνα της Τουρκίας. Η γερμανική παραλλαγή, που εισήχθη και τελειοποιήθηκε από Τούρκους μετανάστες εργάτες τη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια υιοθετήθηκε σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συνήθως τυλίγεται σε ψωμί-πίτα, συνοδεύεται από λάχανο ή μαρούλι και περιχύνεται με σάλτσες. Στην Τουρκία το ντονέρ σερβίρεται συνήθως πάνω σε στρώμα ρυζιού ή τυλιγμένο σε lavash (ένα διαφορετικό πλατύ ψωμί), μαζί με πατάτες τηγανιτές, ντομάτες και καυτερές πιπεριές. Μερικοί ανεξάρτητοι «μάστορες» του ντονέρ στην Κωνσταντινούπολη προσθέτουν λιωμένο τυρί.
Τέτοιες διαφορές έχουν σημασία. Οι πωλήσεις ντονέρ σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ στη Γερμανία. Αλλά αν η Τουρκία κάνει ό,τι θέλει, το πιάτο που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ως κεμπάπ ντονέρ θα πρέπει να πωλείται με νέα ονομασία.
Τούρκοι και Γερμανοί μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα. Το ντονέρ έχει γίνει πολύ ακριβό. Οι τιμές σε ορισμένα εστιατόρια στη Γερμανία και την Τουρκία πλησιάζουν πλέον τα 10 ευρώ το κομμάτι. Στην Τουρκία αυτό αντιστοιχεί περίπου στο μισό του κατώτατου ημερομισθίου.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Στο 2,2% φέτος το ΑΕΠ
DBRS: Aναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Πειραιώς
Πυρηνική κινητικότητα στη γειτονιά της Ελλάδας