THEPOWERGAME
Ο διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Φουντάς εξελέγη για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), που εδρεύει στη Γενεύη.
Πρόκειται για τον πρώτο Έλληνα που αναλαμβάνει το τιμόνι του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής, με θητεία από το 2025 έως το 2027, σε ανταγωνιστική διαδικασία εκλογής έναντι άλλων δύο υποψηφίων, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Κωνσταντίνος Φουντάς είναι καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο ίδιο τμήμα όπου σπούδασε και ο ίδιος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα epiruspost.gr. Για επτά χρόνια, από το 2000 μέχρι το 2007, δίδαξε στο Imperial College του Λονδίνου, ενώ θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στην Ευρώπη.
Εκλογή του Έλληνα Καθηγητή Κωσταντίνου Φουντά στη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου του CERN
🔗https://t.co/6nYnnW0QcE pic.twitter.com/FLnDd1PEEg
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 28, 2024
«Η εκλογή του αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς ο κ. Φουντάς, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, είναι ο πρώτος Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία του CERN, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ερευνητικού εργαστηρίου πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Η εκλογική επιτυχία οφείλεται στη στοχευμένη και στρατηγικά οργανωμένη διπλωματική κινητοποίηση, καθώς και στο επιστημονικό κύρος του Έλληνα υποψηφίου, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σήμερα το CERN μετρά 70 χρόνια ζωής, αποτελείται από 24 κράτη μέλη (η Ελλάδα υπήρξε ιδρυτικό μέλος), απασχολεί περί τους 2.600 υπαλλήλους και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 600 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια παγκοσμίως.
To CERN παρέχει ένα μοναδικό φάσμα εγκαταστάσεων επιταχυντών σωματιδίων που επιτρέπουν την έρευνα στην αιχμή της ανθρώπινης γνώσης, με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον, φέρνει σε επαφή ανθρώπους από όλο τον κόσμο για να διευρύνουν τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας, προς όφελος όλων και εκπαιδεύει νέες γενιές φυσικών, μηχανικών και τεχνικών, προωθώντας τις αξίες της έρευνας και της επιστήμης.
Διαβάστε επίσης
Καταιγιστικές εξελίξεις στον Λίβανο: Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατο του Νασράλα
Μεσοπρόθεσμο: 21 νέες παροχές ύψους 1,2 δισ. ευρώ
Τα πλωτά πυρηνικά στην Ελλάδα και η διαδικασία της αποξήλωσης