THEPOWERGAME
Ο χρυσός κατευθύνεται προς το καλύτερο τρίμηνο των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών την Παρασκευή, έχοντας σημειώσει μια σειρά από υψηλά ρεκόρ στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης των ΗΠΑ ενίσχυσε την ελκυστικότητα των μη αποδοτικών ράβδων.
Ο spot χρυσός σημείωσε πτώση 0,9% στα 2.645,44 δολάρια ανά ουγγιά, αφού σκαρφάλωσε σε υψηλά όλων των εποχών για τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις. Η αγορά έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.685,42 δολαρίων την Πέμπτη.
Το πολύτιμο μέταλλο, ένα παραδοσιακό μέσο αντιστάθμισης της γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, έχει κερδίσει περίπου 14% αυτό το τρίμηνο, την ισχυρότερη επίδοσή του από το πρώτο τρίμηνο του 2016, και έχει αυξηθεί περίπου 29% φέτος, το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 14 ετών.
Με τα στοιχήματα για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων στο μέλλον μετά τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) την περασμένη εβδομάδα, η κερδοσκοπική ζήτηση για το μέταλλο έχει οδηγήσει τον χρυσό σε «υπερπουλημένα» τεχνικά επίπεδα. Ακόμα κι έτσι, ορισμένες τράπεζες αναμένουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν προς τα 3.000 δολάρια.
Τα επίπεδα των «3.000 δολαρίων ανά ουγγιά φέτος είναι πολύ πιθανά. Υπάρχουν πολλά πράγματα εκεί έξω που θα μπορούσαν να ρίξουν γκάζι στην αγορά», δήλωσε ο Φιλιπ Στράιμπλε, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην Blue Line Futures.
«Θα μπορούσαμε να δούμε μια κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μέση Ανατολή, η επιδείνωση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να συνεχιστεί, η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης και η Κίνα θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα κίνητρα», αυτοί οι παράγοντες θα στηρίξουν την αγορά χρυσού, πρόσθεσε ο Στράιμπλε.
Το ράλι έβλαψε επίσης τη φυσική ζήτηση στους κορυφαίους καταναλωτές – την Κίνα και την Ινδία – όπου ορισμένοι εξαργύρωναν τις τοποθετήσεις τους αντί να αγοράσουν αυτή την εβδομάδα.
Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) χρυσού που υποστηρίζονται από το φυσικό μέταλλο, έναν βασικό πυλώνα της ζήτησης, είδαν μέτριες καθαρές εισροές την περασμένη εβδομάδα και δεν έχουν ακόμη συμβάλει πλήρως στο ράλι, αν και οι αναλυτές αναμένουν μεγαλύτερη δραστηριότητα από τα ETF τους επόμενους μήνες.
«Η κερδοσκοπία, ιδίως στα προθεσμιακά συμβόλαια των ΗΠΑ, έχει οδηγήσει αυτό το ράλι, αλλά … για να μπορέσουν οι τιμές να διατηρηθούν ή να ανέβουν περαιτέρω, χρειαζόμαστε ισχυρότερο ενδιαφέρον από τους δυτικούς επενδυτές. Οι μέτριες εισροές ETF είναι μια καλή αρχή, αλλά με την οικονομική αβεβαιότητα να εξακολουθεί να υπάρχει στον ορίζοντα», δήλωσε ο John Reade, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Οι τιμές του αργύρου σημείωσαν άνοδο, επωφελούμενες από τον δευτερογενή αντίκτυπο του χρυσού, αν και ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν ότι το ράλι μπορεί να εξασθενίσει.
Το spot ασήμι υποχώρησε κατά 1,7% στα 31,48 δολάρια ανά ουγγιά, αφού την Πέμπτη έφτασε στα 32,71 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2012.
Η πλατίνα διολίσθησε κατά 0,4% στα 1.003,43 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε κατά 3,5% στα 1.0011,06 δολάρια.
Διαβάστε επίσης
Alpha Bank: Νέα εθελούσια με αποζημίωση έως 180.000 ευρώ
Η αγορά τέχνης καταρρέει και συμπαρασύρει τον Sotheby’s
Το Αζερμπαϊτζάν και το “αίνιγμα” της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ