THEPOWERGAME
Μεγάλη πτώση των αποδόσεων και άνοδο των τιμών καταγράφηκε σήμερα στις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μετά τη δραματική υποχώρηση του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία. Οι αγορές πια προεξοφλούν μια ακόμη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου καθώς οι αποπληθωριστικές τάσεις είναι αρκετά έντονες στη 2η και 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Για πρώτη φορά έπειτα από μια τριετία, ο πληθωρισμός στη Γαλλία διολίσθησε τον Σεπτέμβριο κάτω από το 2% και ειδικότερα στο 1,5% κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών στην ενέργεια από τη χαμηλή ζήτηση. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 1,7% εξαιτίας της αποδυνάμωσης των ανατιμήσεων στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και τα τρόφιμα. Αναλυτές του Bloomberg δίνουν έως και 80% πιθανότητες για νέα μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.
Αν και η σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% είναι το ζητούμενο από την ΕΚΤ, η πτώση αυτή σε Γαλλία και Ισπανία καταδεικνύει, επίσης, την αδυναμία των οικονομιών τους. Κατά συνέπεια, η απόδοση του διετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 2,7% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022, έχοντας απωλέσει 13 μονάδες βάσης μέσα στην εβδομάδα. Παράλληλα, το 10ετές κόστος δανεισμού της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας διολίσθησαν στο 2,123%, 2,9% και 2,94%, αντίστοιχα, από περίπου το 2,5%, 3,2%και 3,37% που ίσχυαν στις 20 Ιουνίου.
Οι συνθήκες είναι, δίχως αμφιβολία, κρίσιμες και μάλιστα στον πυρήνα του ευρώ, με την απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου στο 2,98% να κινείται χθες Πέμπτη λίγο υψηλότερα από αυτήν του αντίστοιχου ισπανικού για πρώτη φορά από το 2007. Έτσι οι επενδυτές διαμηνύουν την αβεβαιότητα που επικρατεί για τη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας από τη νέα κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας υπό το βάρος ενός εκλογικού αποτελέσματος που δεν έδωσε το καλοκαίρι αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Ενδεικτικό είναι πως ο Μπαρνιέ ζήτησε νέα παράταση από την Κομισιόν για να υποβάλει το σχέδιο για τον προϋπολογισμό στις 9 Οκτωβρίου έναντι της αρχικής προθεσμίας για τις 20 Σεπτεμβρίου.
Σε δυσμενή θέση βρίσκεται, επίσης, η οικονομία της Γερμανίας, της ισχυρότερης στην Ευρωζώνη, με την ανεργία να παραμένει στο υψηλό τριετίας και πλέον και ειδικότερα στο 6% τον Σεπτέμβριο επί 4ο διαδοχικό μήνα και την ύφεση στην μεταποίηση να αγγίζει τη διετία.
Η αντίθεση ανάμεσα στις οικονομίες των δυο πλευρών του Ατλαντικού είναι εμφανής αφού επιβεβαιώθηκε αυτήν την εβδομάδα πως η οικονομική δραστηριότητα κινήθηκε πτωτικά τον Σεπτέμβριο σε όλη την Ευρωζώνη, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο ενώ ανακοινώθηκε πως η ανάπτυξη στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3% το β’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Εκτός της ανησυχητικής μακροοικονομικής κατάστασης που διακρίνουν οι αγορές στην Ευρωζώνη, οδηγώντας τις τιμές των κρατικών ομολόγων τους σε ράλι, επικρατεί μεγάλη σύγχυση στο πολιτικό πεδίο της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η άνοδος της ακροδεξιάς και στις δυο χώρες δεν κλονίζει μόνον την πολιτική σταθερότητα αλλά πυροδοτεί διαμάχες για το ύψος των κρατικών δαπανών και φόρων όταν ο έλεγχος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους αποτελούν βασικές προϋποθέσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Διαβάστε επίσης
Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις: Ένταξη αγροτών, οι 3 αλλαγές
Οκτώ κορυφαίες ετικέτες ρούμι διαθέσιμες κάτω από 50 ευρώ
Τα πλωτά πυρηνικά στην Ελλάδα και η διαδικασία της αποξήλωσης