THEPOWERGAME
Πλέον το παραδοσιακό σουβλάκι έχει γίνει φαγητό πολυτελείας μετά τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών.
Η τιμή του έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση, καθώς αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα 4 ευρώ.
Όπως λένε καταναλωτές, έχουν μειώσει όχι μόνο τις επισκέψεις στα σουβλατζίδικα αλλά και τις παραγγελίες στο σπίτι.
Σουβλάκι: Η τιμή του «ζαλίζει»
Τυλιχτό στο χέρι (γύρο ή καλαμάκι)
Σεπτέμβριος 2023: 3 ευρώ – 3,70 ευρώ
Σεπτέμβριος 2024 3,40 ευρώ – 4,20 ευρώ
Το κόστος του επιχειρηματία για το σουβλάκι
Το περίφημο σάντουιτς της Θεσσαλονίκης:
- Μία 16άρα πίτα (με σουβλάκι 90-100 γρ. κρέας)
- Με αλοιφή, πατάτα, ντομάτα, κρεμμύδι
- Τιμή πελάτη: 4,60 ευρώ (4,37 ευρώ το κόστος του επιχειρηματία)
Υλικά
- Πίτα: 0,15 ευρώ – 0,20 ευρώ / τμχ (από 0,10 ευρώ )
- Κρέας: +1 ευρώ
- Ντομάτα: 1,98 ευρώ /κιλό (από 1,70 ευρώ )
- Πατάτες: 1 ευρώ /κιλό (από 0,90 ευρώ )
- Τζατζίκι: 7 ευρώ /κιλό (από 6,80 ευρώ )
*Κάρβουνα: 1,10 ευρώ / κιλό (από 0,70 ευρώ )
*Αμπαλάζ
- Λαδόκολλα φούρνου: 0,20 ευρώ
- Αλουμινοσακούλα: 13 λεπτά/ σακουλάκι
+Σακούλα νάιλον μεταφοράς
+ Χαρτοπετσέτες
*Προμήθειες (ντελίβερι, κάρτες)
*Λειτουργικά έξοδα
- Ρεύμα: 2.500 ευρώ (από 1.000 ευρώ )
- Ενοίκια: 600 ευρώ -1.500 ευρώ
Μισθοί εργαζομένων
Δήμος (κόστος τραπεζοκαθισμάτων):
π.χ 503 ευρώ το μέτρο στη Θεσσαλονίκη από 1.500 ευρώ -2.500 ευρώ /μήνα
Ο κ. Δημήτρης Εικοσιδυός μίλησε στο Mega για την τιμή του σουβλακιού.
«Είμαστε σε μι εποχή που ο προμηθευτής αντί για 0,03 ευρώ αύξηση, μας λέει πια για 0,50 ευρώ αύξηση στο χοιρινό. Ανεβαίνουν «περίεργα» τα προϊόντα. Έχει τύχει και κάθε μήνα. την τελευταία περίοδο έχουν ανέβει 3 φορές τα χοιρινά. Πολλά μαγαζιά απορροφήσαμε τις αυξήσεις. Από το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης
Μέρντοχ: Η “μάχη” της διαδοχής στις δικαστικές αίθουσες
Kung Fu Kenny: Ο σπρίντερ με την “alter ego” περσόνα
Στο ναδίρ η ζήτηση για LNG: Οι προοπτικές των τερματικών σταθμών στην Ευρώπη