THEPOWERGAME
Η αγορά τέχνης περνά μια σοβαρή κρίση, με τον οίκο Sotheby’s να είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους. Η πτώση στις πωλήσεις έχει επηρεαστεί από την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις ασταθείς εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κατάρρευση αυτή έχει έρθει σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Πάτρικ Ντράχι, τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του Sotheby’s, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί το τεράστιο χρέος της εταιρείας του, Altice, που φτάνει τα 60 δισ. δολάρια.
Ο Sotheby’s, ο οποίος προηγουμένως απολάμβανε εντυπωσιακές πωλήσεις ύψους τουλάχιστον 7 δισ. δολαρίων ετησίως, τώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Η εταιρεία έχει καθυστερήσει πληρωμές προς τους συνεργάτες της έως και έξι μήνες, ενώ έχει εκδώσει υποσχετικές (IOUs) αντί για κανονικές πληρωμές σε ορισμένα ανώτερα στελέχη. Η πίεση στην εταιρεία αυξάνεται, καθώς η αξία των ομολόγων της έχει μειωθεί σημαντικά, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές ότι η πτώση στις πωλήσεις και τα υψηλότερα επιτόκια θα στραγγαλίσουν τη ρευστότητά της.
Η αγορά τέχνης συνολικά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Οι συλλέκτες, που παραδοσιακά θεωρούσαν την τέχνη ως επενδυτικό μέσο, έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί, καθώς τα υψηλά επιτόκια και ο πληθωρισμός έχουν αυξήσει το κόστος διακίνησης και διαπραγμάτευσης της τέχνης. Οι τιμές στη σύγχρονη τέχνη, που είχαν εκτοξευθεί τα προηγούμενα χρόνια, τώρα προκαλούν σοκ στους αγοραστές, οι οποίοι δεν είναι πλέον πρόθυμοι να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για έργα καλλιτεχνών που μπορεί να μη διατηρήσουν την αξία τους μακροπρόθεσμα. Πολλές μικρότερες γκαλερί έχουν κλείσει και οι πωλήσεις στις εκθέσεις τέχνης έχουν μειωθεί δραματικά, οδηγώντας σε μια γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά, γράφει η Wall Street Journal.
Η κρίση αυτή έχει φέρει τον Sotheby’s σε δυσχερή θέση, με την εταιρεία να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μέσω αλλαγών στις χρεώσεις της προς πωλητές και αγοραστές. Παράλληλα, ο Ντράχι, που είναι γνωστός για τη στρατηγική του να αναλαμβάνει μεγάλα χρέη για την επέκταση των επιχειρήσεών του, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες αυτής της στρατηγικής. Ο Sotheby’s αντιμετωπίζει χρέος 1,8 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο πριν τον αγοράσει ο Drahi το 2019. Η οικονομική πίεση έχει γίνει ακόμα πιο έντονη, καθώς η αγορά έχει ψυχρανθεί, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις του οίκου Sotheby’s να μειωθούν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ο Sotheby’s δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο κύριος ανταγωνιστής του, ο οίκος Christie’s, έχει επίσης δει τις πωλήσεις του να μειώνονται κατά σχεδόν 25% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτή η γενικευμένη πτώση στην αγορά έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αβεβαιότητας και δυσπιστίας, με τους συλλέκτες να αποφεύγουν τις μεγάλες αγορές και να τηρούν μια στάση αναμονής.
Η κρίση στην αγορά τέχνης δεν δείχνει σημάδια άμεσης ανάκαμψης και οι προοπτικές για τον Sotheby’s παραμένουν αβέβαιες. Η εταιρεία προσπαθεί να ανακτήσει την ισορροπία της μέσω της επένδυσης του κρατικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι, αλλά η επιτυχία αυτής της προσπάθειας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και της συνέχισης της επιφυλακτικής στάσης των συλλεκτών. Σε μια αγορά που παραδοσιακά βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα, η τρέχουσα κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια για τον Sotheby’s και την ευρύτερη αγορά τέχνης.
Διαβάστε επίσης
Commerzbank: Η “σιδηρά κυρία” που θα αντιμετωπίσει τη UniCredit
Minions: Τα “χρυσά” πλάσματα που έφεραν 5,5 δισ. στη Universal
Elsewedy: Η νέα ελληνική θυγατρική, τα σχέδια για την αγορά ΑΠΕ