THEPOWERGAME
*** Το κλείσιμο της Tupperware και στην Ελλάδα σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Το εδώ εργοστάσιο συνδέθηκε με μια περίοδο άνθησης κυρίως -αλλά όχι μόνο- της μέσης ελληνικής οικογένειας, κυρίως κατά τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, αλλά πάμε παρακάτω. Αυτά έχει η ζωή.
*** Αυτό που μαθαίνω και θέλω εδώ να αναφέρω είναι ότι ο όμιλος είχε προβλήματα συνολικά, διεθνώς. Αποτέλεσμα; Οι περιπέτειές του είναι μεγάλες κι εκτός Ελλάδας. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, δύσκολα θα αποφύγει τα χειρότερα.
*** Παρατηρώ ότι οι ξένοι διαχειριστές εξακολουθούν να είναι συγκρατημένοι με την ελληνική αγορά. Για διάφορους λόγους. Ήρθε μετά και η έκθεση της Moody’s, για την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, και… έδεσε το γλυκό.
*** Αν με ρωτάτε, πάντως, πιστεύω ότι μεγαλύτερη ζημία κι από τον ξένο οίκο έκανε τελικά μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Ναι, καλά διαβάσατε. Ποια;
*** Εκείνη της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των εταιριών πετρελαιοειδών. Τόσο για τον τρόπο που έγινε, όσο και για τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε. Γιατί μου λένε ότι οι εταιρίες πιάστηκαν στον ύπνο.
*** Κι αυτά οι αγορές δεν τα συγχωρούν. Εξ ου και η στάση που κρατούν τώρα οι ξένοι διαχειριστές. Το συμπέρασμα; Έπρεπε να το είχαν διαχειριστεί καλύτερα από κυβερνητικής πλευράς.
*** Μια απορία έχω: υπάρχουν κι άλλοι προμηθευτές που «απειλούν» τον ΣΥΡΙΖΑ για υποχρεώσεις του; Εκτός από αυτόν που έκανε την εμφάνισή του στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας; Γιατί κάτι τέτοιο πιάνει τ’ αυτί μου.
*** Και μπορεί προχθές να μοιράστηκε μια καλή δόση της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα, αλλά και πάλι δεν αρκεί για να κλείσουν όλες οι τρύπες. Βλέπετε, είναι και το άλλο:
*** Η μείωση των εκλογικών ποσοστών στις τελευταίες εθνικές κάλπες ψαλιδίζει και τα λεφτά που αναλογούν σε κάθε κομματικό σχηματισμό. Οπότε τι να πρωτοπρολάβει να περισώσει κι αυτή η κρατική χρηματοδότηση;
*** Μου λένε ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με τις κρουαζιέρες δεν πέταξαν ακριβώς τη σκούφια τους στην είδηση ότι πρόκειται να αυξηθεί -κατακόρυφα- το τέλος επίσκεψης δημοφιλών προορισμών. Όπως η Σαντορίνη, για παράδειγμα.
*** Και ακούω επίσης ότι εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να αλλάξουν ρότα. Βλέπετε, η αύξηση, εκτός από απότομη, είναι και πολύ μεγάλη. Και προειδοποιούν: ελάτε να τη συζητήσουμε την όλη κατάσταση.
*** Κοινώς, μην παίρνετε αποφάσεις μόνοι σας. Ρωτήστε και τους άμεσα εμπλεκόμενους. Κάπως μπορούν να βοηθήσουν κι αυτοί. Και κάτι ακόμα: μην εφαρμόσετε τις αποφάσεις σας πριν από το 2026.
*** Για όλα χρειάζεται μια σχετική προετοιμασία.
*** Θα μπορούσε να ονομαστεί και ως «η εκδίκηση του Μπελέρη». Κι αυτό γιατί ο ομογενής ευρωβουλευτής της ΝΔ ορίστηκε μέλος της αντιπροσωπείας της Ευρωβουλής που θα ασχολείται με τις σχέσεις του με την… Αλβανία.
*** Κατά συνέπεια, ο Φρέντι θα έχει λόγο και άποψη για την πρόοδο που σημειώνουν τα Τίρανα στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή τους ένταξη, ο οποίος είναι ακόμα μακρινός.
*** Και θα επισκέπτεται την αλβανική πρωτεύουσα με την αρμόδια αποστολή της ΕΕ, για να έχει επαφές με τους διώκτες του. Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή η σοφή κουβέντα: βρε, πώς τα φέρνει η ζωή…
Διαβάστε επίσης
UBS: Το Μαϊάμι εμφανίζει τον υψηλότερο κίνδυνο φούσκας ακινήτων
Kung Fu Kenny: Ο σπρίντερ με την “alter ego” περσόνα
Στο ναδίρ η ζήτηση για LNG: Οι προοπτικές των τερματικών σταθμών στην Ευρώπη