THEPOWERGAME
Μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, οι πλούσιες χώρες αναπτύσσονται, ως επί το πλείστον, ταχύτερα από τις φτωχές. Οι δύο δεκαετίες μετά το 1995, περίπου, αποτέλεσαν την εξαίρεση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι διαφορές στο ΑΕΠ μειώθηκαν, η ακραία φτώχεια υποχώρησε κατακόρυφα και η παγκόσμια δημόσια υγεία και εκπαίδευση βελτιώθηκαν σημαντικά, με μεγάλη πτώση των θανάτων από ελονοσία και της βρεφικής θνησιμότητας και αύξηση της φοίτησης στα σχολεία. Οι επικριτές της παγκοσμιοποίησης θα σας πουν ότι οι υπερβολές του καπιταλισμού και η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση υπήρξαν καθοριστικά γεγονότα της περιόδου. Κάνουν λάθος. Η περίοδος εκείνη καθορίστηκε από τα θαύματά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκειά της.
Σήμερα, ωστόσο, αυτά τα θαύματα είναι μια αμυδρή ανάμνηση. Από το 2015 και μετά, η ακραία φτώχεια έχει μόλις και μετά βίας μειωθεί. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η παγκόσμια δημόσια υγεία βελτιώθηκε με πολύ αργούς ρυθμούς στα τέλη της δεκαετίας του 2010 και στη συνέχεια, μετά την πανδημία, πήρε την κατιούσα. Στη δεκαετία του 2020 η ελονοσία σκοτώνει περισσότερους από 600.000 ανθρώπους ετησίως, επιστρέφοντας στο επίπεδο του 2012. Επιπλέον, από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 δεν υπάρχει πλέον οικονομική ανάπτυξη που να καλύπτει την υστέρηση. Ανάλογα με το πού θα τραβήξετε τη γραμμή μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, οι χειρότερα οικονομικά αδύναμες χώρες έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται ταχύτερα από τις πλουσιότερες ή υπολείπονται ακόμα περισσότερο. Για τους περισσότερους από 700 εκατομμύρια ανθρώπους που εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας -και για τα 3 δισεκατομμύρια που είναι απλώς φτωχοί- αυτά τα νέα είναι δυσάρεστα.
Για να έχουμε άποψη του τι πήγε στραβά, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι τι πήγε καλά στο παρελθόν. Στις φτωχότερες χώρες η εκπαίδευση και (κυρίως) η υγεία εξαρτώνται από τους δωρητές και τις μεγάλες επιταγές τους. Ωστόσο, ακόμα και αν η βοήθεια περιόρισε τις ασθένειες, δεν απελευθέρωσε τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για τους τεχνοκράτες υπέρ της αγοράς στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Τα δυτικά ιδρύματα συμμετείχαν περισσότερο στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπου η ανάπτυξη ήταν αποσπασματική και κυμαινόταν ανάλογα με τις τιμές των εμπορευμάτων.
Με αυτά τα δεδομένα, οι επικριτές της «νεοφιλελεύθερης εποχής» καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παγκοσμιοποίηση απέτυχε. Ωστόσο, οι πιο επιτυχημένες απελευθερώσεις προήλθαν από το εσωτερικό των χωρών και όχι ως απάντηση στις συμβουλές των δωρητών. Στη δεκαετία του 1990 η παγκόσμια σύγκλιση τροφοδοτήθηκε από μερικές μεγάλες επιτυχίες:
Η ταχεία ανάπτυξη της Κίνας μετά το άνοιγμά της υπό τον Deng Xiaoping, μια παρόμοια -αν και λιγότερο θεαματική- διαδικασία στην Ινδία μετά τις μεταρρυθμίσεις που διέλυσαν την «άδεια Raj» και η ενσωμάτωση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία της αγοράς μετά την πτώση του κομμουνισμού. Όλα αυτά ισοδυναμούν με μια ισχυρή υποστήριξη του καπιταλισμού.
Καθώς ο πλούσιος κόσμος δεν προκάλεσε τη σύγκλιση, δεν ευθύνεται επίσης και για την καθυστέρηση της ανάπτυξης σήμερα. Είναι αλήθεια ότι οι προσπάθειες της Δύσης είναι το ίδιο ελλιπείς όσο ανέκαθεν. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα παλεύουν να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και βρίσκονται στη μέση του αγώνα ισχύος μεταξύ της Αμερικής και της Κίνας, ο οποίος καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναδιάρθρωση των χρεών των φτωχών χωρών. Οι προϋπολογισμοί βοήθειας έχουν συμπιεστεί, πλήττοντας τις παγκόσμιες εκστρατείες για τη δημόσια υγεία, όπως υποστηρίζει ο Bill Gates σε άρθρο του. Τα μετρητά έχουν εκτραπεί από τη βοήθεια προς τους φτωχότερους σε άλλους σκοπούς, όπως το πρασίνισμα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και η βοήθεια προς τους πρόσφυγες. Από τα χρήματα της βοήθειας που έχουν απομείνει πολλά απλώς σπαταλώνται, αντί να δαπανώνται έπειτα από προσεκτική μελέτη του τι αποδίδει. Οι «Στόχοι της Βιώσιμης Ανάπτυξης», με βάση τους οποίους ο ΟΗΕ κρίνει την ανθρώπινη πρόοδο, είναι απελπιστικά εκτεταμένοι και ασαφείς.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι εγχώριες μεταρρυθμίσεις έχουν σταματήσει. Με εξαίρεση ορισμένες αξιοσημείωτες κινήσεις, όπως οι προσπάθειες του προέδρου Javier Milei στην Αργεντινή, οι ηγέτες του κόσμου ενδιαφέρονται περισσότερο για τον κρατικό έλεγχο, τη βιομηχανική πολιτική και τον προστατευτισμό, παρά για τα παραδείγματα της δεκαετίας του 1990 -και δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες πολιτικές ενισχύουν την εξουσία τους. Οι δείκτες οικονομικής ελευθερίας είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι στην υποσαχάρια Αφρική από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 και στη Νότια Αμερική από την αλλαγή του αιώνα. Η Νιγηρία, όπου σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι εξαιρετικά φτωχό, εξακολουθεί να σπαταλάει μια περιουσία σε επιδοτήσεις της βενζίνης. Τα αφεντικά της κλωστοϋφαντουργίας στο Μπαγκλαντές τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης εις βάρος των υπολοίπων στον μεταποιητικό τομέα, που διαφορετικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας. Στο Πακιστάν οι αναποτελεσματικοί κρατικά υποστηριζόμενοι όμιλοι εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου «μπορούν» να παραπαίουν.
Παρά την προηγούμενη ανάπτυξή της, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Κίνας εξακολουθεί να ζει με λιγότερα από 2.500 δολάρια ετησίως. Η σημερινή οικονομική επιβράδυνση, η οποία επιδεινώνεται από τον συγκεντρωτισμό του Xi Jinping και τη λογοκρισία των οικονομικών δεδομένων, μειώνει τις πιθανότητές τους για μια καλύτερη ζωή. Ακόμα και η Ινδία και η Ινδονησία, οι οποίες έχουν φιλελευθεροποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν, αλλά εξακολουθούν να έχουν πολλούς φτωχούς, παρεμβαίνουν πλέον στις δυνάμεις της αγοράς για να προσπαθήσουν να φέρουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες στην πατρίδα τους. Σύμφωνα με το Global Trade Alert, ένα κέντρο μελετών, στη δεκαετία του 2020 έχουν ληφθεί πέντε φορές περισσότερα επιβλαβή εμπορικά μέτρα απ’ όσα απελευθερωτικά.
Πολλές από τις επεμβάσεις της Δύσης στον Παγκόσμιο Νότο απέτυχαν, αλλά στην εποχή της «σύγκλισης» τουλάχιστον κήρυξε τις αρετές των ελεύθερων αγορών και του ελεύθερου εμπορίου. Οι ιδέες αυτές εξαπλώθηκαν επειδή ο κομμουνισμός αποδείχθηκε οπισθοδρομικός σε σύγκριση με την ευημερία και τη δύναμη της Αμερικής. Σήμερα, όμως, η Αμερική ασχολείται όλο και περισσότερο με τον παρεμβατισμό, περιφρονώντας την παλιά τάξη πραγμάτων και προσπαθώντας να την αντικαταστήσει. Πολλές χώρες πλέον κοιτάζουν το κινεζικό μοντέλο βιομηχανικής πολιτικής και κρατικών επιχειρήσεων, αντλώντας εντελώς λανθασμένα διδάγματα από την ανάπτυξη της χώρας.
Καθώς ο κόσμος στρέφεται προς τον παρεμβατισμό, το μέσο που επιλέγεται για τις φτωχές χώρες, όπως δείχνουν οι έρευνες του ΔΝΤ, είναι οι εμπορικοί περιορισμοί, οι οποίοι αποτελούν μια δυσάρεστη ηχώ των αποτυχημένων αναπτυξιακών σχεδίων της δεκαετίας του 1950, που, αντί να αγκαλιάσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, βασίστηκαν στο πάγωμα των εισαγωγών. Οι οπαδοί της βιομηχανικής πολιτικής θα επισημάνουν τις «οικονομίες τίγρεις» της Ανατολικής Ασίας, όπως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν. Ωστόσο, και οι δύο αγκάλιασαν τον σκληρό παγκόσμιο ανταγωνισμό. Επιπλέον, αρκετές αφρικανικές χώρες που προσπάθησαν να αντιγράψουν τις βιομηχανικές τους πολιτικές τη δεκαετία του 1970 απέτυχαν παταγωδώς.
Ο κόσμος θα πληρώσει την αποτυχία του να μάθει από την ιστορία. Οι πλούσιες χώρες θα διαχειριστούν την κατάσταση, όπως κάνουν συνήθως. Για τις φτωχότερες, ωστόσο, η ανάπτυξη μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της καλής ζωής και της εξαθλίωσης. Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανάπτυξη έχει σταματήσει, καθώς οι κυβερνήσεις απορρίπτουν όλο και περισσότερο τις αρχές που τροφοδότησαν μια χρυσή εποχή. Κανείς δεν θα υποφέρει περισσότερο από τους φτωχούς του κόσμου.
© 2024 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist, το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr. Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά, βρίσκεται στο www.economist.com
Διαβάστε επίσης
Η ώρα της Εφορίας για αναδρομικά από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα
Το νέο καθεστώς για τα Airbnb και οι αντιδράσεις της αγοράς
Αυτόνομες μπαταρίες: Στη γραμμή αφετηρίας ο τρίτος διαγωνισμός