THEPOWERGAME
Οι τιμές ρεύματος στην Ιταλία είναι οι υψηλότερες μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, λόγω της διαρκούς εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ενέργειας, παρά την αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στη γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα, οι τιμές χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία ανέρχονται κατά μέσο όρο σε περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) μέχρι στιγμής το 2024, σύμφωνα με το ενεργειακό think tank Ember.
Αυτό συγκρίνεται με 69 ευρώ στη Γερμανία και 50 ευρώ στην Ισπανία και σημαίνει ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της Ιταλίας πληρώνουν πολύ μεγαλύτερους λογαριασμούς ενέργειας από τους περισσότερους ομολόγους τους στην Ευρώπη. Η μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στο υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας. Το 2023, το 55% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας θα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ember. Kαι αυτό, σε σύγκριση με το 45% στη Γερμανία, το 39% στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 25% στην Ισπανία και το 41% για την Ευρώπη συνολικά.
Μέχρι στιγμής, το 2024, οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας έχουν καταφέρει να ανεβάσουν την παραγωγή καθαρής ενέργειας σε νέο ρεκόρ και έχουν μειώσει για πρώτη φορά το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το 50%, στο 47%.
Ωστόσο, αυτό το μερίδιο παραγωγής από ορυκτά καύσιμα εξακολουθεί να υπερβαίνει εκείνο των ανταγωνιστικών οικονομιών, με την Ευρώπη συνολικά να καταγράφει φέτος ένα μέσο μερίδιο 37% και η Γερμανία ένα μερίδιο 40%.
Το μερίδιο παραγωγής ορυκτών καυσίμων της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί κατά το υπόλοιπο του έτους, καθώς η παραγωγή καθαρής ενέργειας μειώνεται. Η άνοδος της παραγωγής καθαρής ενέργειας της Ιταλίας μέχρι στιγμής το 2024 έχει τροφοδοτηθεί κυρίως από την αύξηση της παραγωγής από υδροηλεκτρικά φράγματα κατά 45% και την αύξηση της ηλιακής παραγωγής κατά 18%.
Μαζί με την αύξηση της αιολικής παραγωγής κατά 2%, η υψηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής και ηλιακής ενέργειας συνέβαλε στην αύξηση της συνολικής παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20% από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο σε σχέση με τους ίδιους μήνες του 2023.
Συνολικά, η παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία έφτασε το ρεκόρ των 88 τεραβατώρων (TWh) κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, σε σύγκριση με 73,4 TWh κατά τους ίδιους μήνες του 2023.
Ωστόσο, τόσο η υδροηλεκτρική όσο και η ηλιακή παραγωγή κορυφώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ιταλία και στη συνέχεια παρουσιάζουν σταθερά χαμηλότερη τάση κατά το υπόλοιπο του έτους, καθώς τα επίπεδα τήξης του χιονιού μειώνονται και το μειωμένο φως της ημέρας μειώνει την ηλιακή παραγωγή.
Αυτό σημαίνει ότι η συνολική παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί επίσης και πιθανότατα θα δώσει ώθηση στην αναζωογόνηση της παραγωγής με καύση ορυκτών καυσίμων καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα και στην κύρια περίοδο θέρμανσης της χώρας.
Ιταλία: Πίεση στις τιμές φυσικού αερίου
Οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας βασίζονται κυρίως στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με περίπου το 45% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από μονάδες φυσικού αερίου το 2023. Αντίθετα, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας βασίστηκαν στο φυσικό αέριο μόνο για την παραγωγή περίπου 15% της ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι, ενώ ο μέσος όρος για την Ευρώπη συνολικά ήταν 24%.
Επιπλέον, περισσότερο από το 95% του φυσικού αερίου της Ιταλίας προέρχεται από εισαγωγές λόγω της σταθερά μειούμενης εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου. Μια τόσο μεγάλη εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας βρίσκονται στο έλεος των διεθνών αγορών φυσικού αερίου για το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει επιλέξει να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία -στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022- με αγορές από άλλους προμηθευτές.
Αυτή η αντικατάσταση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία – η οποία ήταν προηγουμένως ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ιταλίας – με φυσικό αέριο από άλλους προμηθευτές έχει επιβαρύνει τις ροές στην αγορά φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει ανεβάσει τις συνολικές τιμές του φυσικού αερίου.
Επιπλέον, η Ιταλία έχει καλύψει ένα αυξανόμενο μέρος του κενού εφοδιασμού της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές LNG, το οποίο είναι σημαντικά ακριβότερο από το φυσικό αέριο που παρέχεται μέσω αγωγού.
Το κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές
Μεγάλο μέρος του υψηλότερου κόστους των εισαγωγών φυσικού αερίου έχει μετακυλιστεί στους καταναλωτές της Ιταλίας με τη μορφή του υψηλότερου χονδρικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση της Ιταλίας προσπάθησε να αμβλύνει το πλήγμα των υψηλότερων τιμών ενέργειας μειώνοντας τους φόρους επί των πωλήσεων και παρέχοντας επιδοτήσεις για την ανάπτυξη της παραγωγικής ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όμως, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να είναι υπόχρεες για επιθετικές αυξήσεις της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο ενός νέου διατάγματος για την ενεργειακή ασφάλεια που ψηφίστηκε πέρυσι, τα νοικοκυριά έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου από το υψηλότερο κόστος των εισαγωγών ενέργειας.
Και με τους παρόχους ενέργειας να αντιμετωπίζουν απότομο κόστος κεφαλαίου, καθώς κατασκευάζουν νέα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής καθαρής ενέργειας, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν είναι σε θέση να μειώσουν τις τιμές για τα νοικοκυριά σύντομα.
Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές ενέργειας της Ιταλίας φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη για την ενέργεια και το ηλεκτρικό τους ρεύμα στο άμεσο μέλλον.
Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Έλεγχος σε πραγματικό χρόνο για 155.415 επιχειρήσεις
Η άνοδος των υβριδικών αυτοκινήτων δεν θα διαρκέσει
Ρεύμα: Αύξηση ΑΠΕ, πτώση χονδρικών τιμών