THEPOWERGAME
Οι γεωπολιτικές συνθήκες επηρεάζουν τις προσπάθειες της ΕΚΤ για τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποιώντας ότι ριζικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία μπορούν ανά πάσα στιγμή να καταστήσουν τον πληθωρισμό ασταθή για αρκετά χρόνια ακόμα, περιπλέκοντας έτσι τις προσπάθειες ελέγχου των τιμών. «Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχουν αλλάξει τη δομή της οικονομίας και αποτελούν μια πρόκληση για το πώς αξιολογούμε τον αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής» ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ την Παρασκευή (20/9) σε ομιλία της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσιγκτον.
Και εξήγησε: «Στην περίπτωση που εισέλθουμε σε μια εποχή όπου ο πληθωρισμός είναι πιο ασταθής και η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής πιο αβέβαιη, η διατήρηση αυτού του πυλώνα (σ.σ. επιτόκια) για τη διαμόρφωση των τιμών θα είναι καθοριστικής σημασίας». Σημείωσε, όμως, ότι «αυτό δεν υποδηλώνει ότι ο τρόπος με τον οποίο ασκούμε τη νομισματική πολιτική, θα παραμείνει ο ίδιος». Όπως είπε: «Έχουμε αντιμετωπίσει τη χειρότερη πανδημία από τη δεκαετία του 1920, τη χειρότερη στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1940 και το χειρότερο ενεργειακό σοκ από τη δεκαετία του 1970».
Τον Ιούνιο η EKT προχώρησε στην πρώτη μείωση στα επιτόκια μετά από 14 χρόνια, παίρνοντας μάλιστα το προβάδισμα από τη Fed, η οποία χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο για να ξεκινήσει τον δικό της πτωτικό κύκλο στις ΗΠΑ. Έχοντας βάλει προσωρινά το πόδι στο «φρένο» τον Ιούλιο, η ΕΚΤ επέστρεψε με μια δεύτερη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η τολμηρή κίνηση της Fed να ορίσει την αφετηρία της, κατεβάζοντας μισή μονάδα το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, άνοιξε τη συζήτηση στην Ευρώπη για το κατά πόσο μπορεί (και πρέπει) η ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμά της.
Διαβάστε επίσης
Σε Άκτωρ και Άβαξ το αρδευτικό ΣΔΙΤ Ταυρωπού
Ταξί: Ανταρσία για τα αυτοκόλλητα στα οχήματα για αποδείξεις και POS
Αγορά: Αυξάνεται η διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα