THEPOWERGAME
Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων από την Fed κατά 50 μ.β την Τετάρτη, αυξάνονται τα στοιχήματα της αγοράς για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον Οκτώβριο. Ωστόσο, οι αμφιβολίες εξακολουθούν να υπάρχουν δεδομένων των διαφορετικών οικονομικών δεδομένων σε ΕΕ και ΗΠΑ.
Χαρακτηριστικά, η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο και μέσα στο μήνα και πολλοί στην τράπεζα έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν σταθερές, τριμηνιαίες μειώσεις επιτοκίων, για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα νικηθεί σε μόνιμη βάση. Ενώ η προφανής βιασύνη της Fed προσδίδει κάποια στήριξη στα επιχειρήματα ότι η ΕΚΤ μένει πίσω από την τάση, δεδομένου ότι οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται, τα θεμελιώδη οικονομικά δεν έχουν αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, οπότε τα «γεράκια» της πολιτικής στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας έχουν επιχειρήματα για να ζητήσουν αναμονή μέχρι τον Δεκέμβριο.
«Το ότι η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Οκτώβριο εξαιτίας αυτού που έκανε η Fed είναι ένα γελοίο επιχείρημα που δεν θα έπιανε στο Διοικητικό Συμβούλιο», δήλωσε ο Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Natixis. «Ο μόνος τρόπος για να το υποστηρίξουμε αυτό είναι να πούμε ότι (η μείωση της Fed) θα αλλάξει τα δεδομένα της ευρωζώνης και αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά δεν το έχουμε δει ακόμη».
Αυτό αντανακλάται και στην τιμολόγηση της αγοράς, η οποία βλέπει τώρα 35% πιθανότητα μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, από 30% πριν από μία ημέρα, μια μικρή αλλά και πάλι αξιοσημείωτη μετατόπιση που αφήνει τον Δεκέμβριο ως την πιο πιθανή ημερομηνία για μια νέα τολμηρή κίνηση από πλευράς ΕΚΤ.
Έχει πέντε, ίσως και έξι μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι να φτάσει σε ένα «ουδέτερο» επίπεδο επιτοκίων γύρω στο 2,0% ή 2,25%, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις που περιλαμβάνουν και αυτήν της ΕΚΤ. Εν τω μεταξύ, η Fed έχει πιθανώς οκτώ τέτοιες μειώσεις μέχρι τότε, οπότε οι δύο κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου μπορεί ακόμη να φτάσουν στο τελικό σημείο χαλάρωσης της πολιτικής τους την ίδια στιγμή.
Στη συνέχεια, υπάρχουν και τα θεμελιώδη μεγέθη. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, που τώρα βρίσκεται στο 2,2%, θα μπορούσε να κινηθεί προς το 2,5% μέχρι το τέλος του έτους και πιθανότατα θα μειωθεί μόνο αργά στο 2% μέχρι τις τελευταίες εβδομάδες του 2025, καθώς οι παγιωμένες μισθολογικές πιέσεις θα ωθήσουν το κόστος των υπηρεσιών.
Διχογνωμίες εντός ΕΚΤ για το επόμενο «χαρτί» της τράπεζας
Το παραπάνω είναι ο λόγος για τον οποίο οι συντηρητικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ή τα «γεράκια» στην ορολογία της αγοράς, έχουν προειδοποιήσει την ΕΚΤ να μην κινηθεί βιαστικά.
Για παράδειγμα, ο Πίτερ Καζιμίρ της Σλοβακίας έχει ήδη ζητήσει ψυχραιμία ενόψει Οκτωβρίου, ενώ οι Ισαμπέλ Σνάμπελ και Κλάας Κνοτ έχουν και οι δύο στο παρελθόν διατυπώσει τα επιχειρήματα ότι έχουν νόημα οι τριμηνιαίες κινήσεις που θα συμπίπτουν με τις νέες προβλέψεις. «Ο πληθωρισμός δεν είναι επί του παρόντος εκεί που θέλουμε να είναι», δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ.
Οι συντηρητικοί στο εσωτερικό της ΕΚΤ, οι οποίοι οδήγησαν σε μια σειρά ρεκόρ αυξήσεων των επιτοκίων το 2022 και το 2023 είναι πιθανό να εξακολουθούν να αποτελούν πλειοψηφία και γι’ αυτό οι αγορές δεν αναπροσαρμόζουν τις κινήσεις της ΕΚΤ μετά την απόφαση της Fed.
Το κόστος εργασίας αυξήθηκε κατά 4,7% το δεύτερο τρίμηνο, πολύ πάνω από το 3% που θεωρείται συμβατό με τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, και τα συνδικάτα συνεχίζουν να ζητούν μεγάλες αυξήσεις μισθών για να αντισταθμίσουν τις απώλειες του πραγματικού εισοδήματος. Η ΕΚΤ θα λάβε επίσης ελάχιστα πραγματικά σημαντικά στοιχεία στις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν περίπου μέχρι τη συνεδρίασή της στις 17 Οκτωβρίου. Τα στοιχεία για τους μισθούς και την ανάπτυξη έρχονται μόνο πριν από τον Δεκέμβριο, όταν δημοσιεύονται και οι νέες προβλέψεις. Αυτό αφήνει την ΕΚΤ με στοιχεία δεύτερης κατηγορίας, όπως τα στοιχεία ερευνών σχετικά με τον δανεισμό και τις προθέσεις των επιχειρήσεων, για να βασιστεί.
Αυτοί οι ηπιότεροι δείκτες θα πρέπει στη συνέχεια να παρουσιάσουν μεγάλη επιδείνωση για να προλάβουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τις δικές τους προβλέψεις με μείωση των επιτοκίων.
Ο Σεντένο και οι πιέσεις για γρήγορες κινήσεις
Παρόλα αυτά, υπάρχουν και εκείνοι που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ταχύτερη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο Μάριο Σεντένο, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, υποστηρίζει ότι οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται τόσο γρήγορα που η ΕΚΤ θα μπορούσε να υποσκελίσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό αν δεν κινηθεί γρήγορα.
«Δεδομένης της θέσης στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, στον κύκλο της νομισματικής πολιτικής, πρέπει πραγματικά να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο υποεκτίναξης, διότι αυτός είναι ο κύριος κίνδυνος», δήλωσε ο Σεντένο στο Politico. Οι πιο χαλαροί της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη παραπαίει, η βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση, η κατανάλωση είναι αδύναμη και οι άνθρωποι ενισχύουν τις αποταμιεύσεις τους, ίσως από φόβο για μια οικονομική ύφεση.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι αποπληθωριστικοί και δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους για την αύξηση των τιμών. Λένε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο στόχο τον Σεπτέμβριο και, ακόμη και αν υπάρξει άνοδος τους επόμενους μήνες, το φάσμα του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού έχει ηττηθεί, ιδίως επειδή οι τιμές της ενέργειας παραμένουν συγκρατημένες.
Διαβάστε επίσης
“Έπεσε” η προκαταβολή για την εξυγίανση του Καζίνο Λουτρακίου
Κλουκίνας Λάππας: Προκλήσεις στα βρεφικά, ευκαιρίες στις μισθώσεις Zara και Adidas
Eurelectric: Πώς εξελίσσονται οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας