THEPOWERGAME
Η Τράπεζα της Γαλλίας μείωσε την πρόβλεψή της για τον γαλλικό πληθωρισμό το επόμενο έτος σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας στα μηνύματα που ενθαρρύνουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεχίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων.
Ο ρυθμός των ετήσιων αυξήσεων των τιμών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα μειωθεί στο 1,5% κατά μέσο όρο το 2025 από 2,5% το 2024, ανέφερε η Τράπεζα της Γαλλίας στις οικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 1,7% που προέβλεπε τον Ιούνιο, κυρίως λόγω των προσδοκιών για ασθενέστερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί στο 1,7% το 2026, δήλωσε την Τρίτη.
Οι προβλέψεις προετοιμάστηκαν για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης και δήλωσαν ότι ο ρυθμός των μελλοντικών κινήσεων θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα και θα καθοριστεί από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό, επανέλαβε αυτή την προσέγγιση, αλλά δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι εξίσου προσεκτική ώστε να μην υπολείψει τον στόχο του 2% όσο και να τον υπερβεί.
Παρόλα αυτά, η γαλλική κεντρική τράπεζα αναμένει ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – ο οποίος αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια – θα παραμείνει πάνω από το 2% μέχρι το 2026, εν μέρει καθώς η επιβράδυνση των τιμών των υπηρεσιών διαρκεί περισσότερο.
Τράπεζα της Γαλλίας: Αβεβαιότητες για την ανάπτυξη
Η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του επόμενου έτους στο 1,2% και περιόρισε την πρόβλεψή της για το 2026 στο 1,5% από 1,6%. Μιλώντας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, ο Βιλερουά δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις δαπάνες και τις επενδύσεις λόγω των πολιτικών αβεβαιοτήτων στη Γαλλία και των γεωπολιτικών ανησυχιών.
«Η γαλλική οικονομία ανακάμπτει από την οξεία ασθένεια των δύο τελευταίων ετών: τον πληθωρισμό», είπε. «Τώρα, πρέπει να θεραπεύσουμε τις δύο χρόνιες ασθένειές μας: το υπερβολικό χρέος και την ανεπαρκή ανάπτυξη».
Ο ίδιος κάλεσε την επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας, η οποία δεν έχει ακόμη διοριστεί μετά τις πρόωρες εκλογές στις αρχές Ιουλίου, να δώσει εκ νέου έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την καινοτομία και μειώνουν τη γραφειοκρατία, την ίδια στιγμή που θα κάνει οικονομίες για να περιορίσει το χρέος.
Για να μην πληγεί η ανάπτυξη, ο Βιλερουά δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα εντός του ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή 3% της οικονομικής παραγωγής σε 5 χρόνια αντί για το 2027. Είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας για τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να προέλθει από περικοπές δαπανών, αλλά ότι οι φόροι θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν, ενδεχομένως μέσω μιας «έκτακτης και λογικής» συνεισφοράς από τις μεγαλύτερες εταιρείες και τους πλουσιότερους ιδιώτες.
Ερωτηθείς εάν τον έχουν προσεγγίσει για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση μετά τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού πριν από δύο εβδομάδες, ο Βιλερουά δήλωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος στην Τράπεζα της Γαλλίας και πιστεύω ότι είμαι χρήσιμος εκεί για να υπηρετήσω το γενικό δημόσιο συμφέρον».
Διαβάστε επίσης
ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. στη Βόρεια Ελλάδα
Toteme: Το brand που ντύνει τους Αμερικανούς σαν τους Σουηδούς
COP29: Το lobby των ορυκτών καυσίμων υπονομεύει μια συμφωνία