THEPOWERGAME
Σε θετικό, από σταθερό, τοποθετεί πλέον το outlook της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας η Moody’s. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά την κίνηση του οίκου αξιολόγησης να αναβαθμίσει την περασμένη Παρασκευή το outlook της ελληνικής οικονομίας, μεταθέτοντας όμως για αργότερα την απόφαση για τo investment grade.
Αιτιολογώντας την απόφασή της να αναβαθμίσει σε θετικό το outlook της Εθνικής Τράπεζας, εστιάζει στην ισχυρή οικονομική απόδοση της τράπεζας και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών της τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου υποδεικνύουν μια σταθερή και διαρκή απόδοση, με 18% ετήσια αύξηση των βασικών εσόδων προ προβλέψεων (Ιούνιος 2024) και αναλογία κόστους προς πυρήνα εσόδων 30,1%. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση 15% στα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε ετήσια βάση, η οποία βοηθά σταδιακά στη διαφοροποίηση των κερδών της Εθνικής Τράπεζας.
Η Moody’s αναφέρεται επίσης στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση με δείκτη CET1 18,3% τον Ιούνιο του 2024, βάζοντας όμως τον ακόλουθο αστερίσκο: Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση υπονομεύεται σ’ έναν βαθμό από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της τράπεζας (3,6 δισ. ευρώ), που αποτελούν περίπου το 51% του κεφαλαίου CET1. «Η φερεγγυότητα της Εθνικής, όμως, υποστηρίζεται περαιτέρω από τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 3,3% (μείωση από το 5,4% τον Ιούνιο του 2023) σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη μέσω προβλέψεων (85,6%)» συνεχίζει ο οίκος αξιολόγησης.
Και υπενθυμίζει ότι η Εθνική Τράπεζα ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εξακολουθεί να διατηρεί καθαρά ταμειακά διαθέσιμα περίπου 9 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 240%. Ο οίκος αξιολόγησης καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι νέα αναβάθμιση μπορεί να υπάρξει μετά από περαιτέρω βελτιώσεις στην ποιότητα των κεφαλαίων και την κερδοφορία. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει πως δεδομένου ότι η τράπεζα αξιολογείται σε υψηλότερη κλίμακα από το ελληνικό δημόσιο, το Baseline Credit Assessment (BCA) της τράπεζας μπορεί να αναβαθμιστεί μόνο στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία αναβαθμιστεί περαιτέρω.
Η απόφαση της Moody’s για τη Eurobank
Η απόφαση της Moody’s για τη Eurobank συνδέεται με τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, τη γεωγραφικά διαφοροποιημένη βάση ενεργητικού και τα κέρδη της. Η Eurobank μπόρεσε να επιτύχει απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας 18,5% το πρώτο εξάμηνο του 2024 και αναλογία κόστους προς βασικά έσοδα 32,3%. Επίσης, το ισχυρό πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αντικατοπτρίζει τον pro-forma δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) 16,2% τον Ιούνιο του 2024 (ενσωματώνοντας τη διανομή μερίσματος και την ενοποίηση της πρόσφατα εξαγορασθείσας Ελληνικής Τράπεζας), ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ήταν στο 19,3%.
Στην ανακοίνωσή της η Moody’s εστιάζει, όπως και στην περίπτωση της ΕΤΕ, στο υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (οι DTC αποτελούσαν περίπου το 38% του CET1 τον Ιούνιο του 2024) που υπονομεύει μερικώς την ποιότητα του κεφαλαίου της τράπεζας.
Ωστόσο, η φερεγγυότητα της τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυρότερη ποιότητα του ενεργητικού, καθώς η Eurobank κατάφερε να συγκρατήσει τα pro-forma μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPE) στο 3,1% τον Ιούνιο 2024, από 5,2% τον Ιούνιο του 2023. Ο συγκεκριμένος δείκτης συνδυάζεται με την αυξανόμενη κάλυψη προβλέψεων για NPE 93,2% τον Ιούνιο του 2024, από 73,2% τον Ιούνιο του 2023. «Πιστεύουμε επίσης ότι η πρόσφατα αποκτηθείσα πλειοψηφική συμμετοχή (περίπου 56%) στην Ελληνική Τράπεζα υποστηρίζει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Eurobank, ενισχύοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση» καταλήγει η Moody’s.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η νέα κίνηση της Moody’s να αλλάξει προς τα πάνω το outlook σε ΕΤΕ και Eurobank, επιβεβαιώνει πως το «story» των ελληνικών τραπεζών παραμένει ελκυστικό.
Διαβάστε επίσης
Meyer Werft: Γιατί η Γερμανία σώζει τη ναυπηγό κρουαζιερόπλοιων
Φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο από τη Metlen
Στο ναδίρ η ζήτηση για LNG: Οι προοπτικές των τερματικών σταθμών στην Ευρώπη