THEPOWERGAME
Ο συνιδρυτής της Tencent, Μα Χουατένγκ, ανέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της Κίνας και γίνεται ο τελευταίος δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας που επιτυγχάνει αυτή την ιδιότητα. Ο μεγιστάνας του εμφιαλωμένου νερού Zhong Shanshan με περιουσία 43,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πέφτει στην τρίτη θέση, δεύτερος ο ο Zhang Yiming, ο ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας ByteDance Ltd., ιδιοκτήτριας του TikTok, είναι δεύτερος.
Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έστειλαν ορισμένες μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ χαμηλότερα τη Δευτέρα, επιτρέποντας στον Μα να ξεπεράσει τον μεγιστάνα Zhong Shanshan.
Ο πλούτος του Μα διογκώθηκε το τελευταίο διάστημα καθώς τα κέρδη της Tencent ξεπέρασαν τις επιδόσεις οποιουδήποτε ανταγωνιστή παρόμοιου μεγέθους, οδηγώντας την αναζωπύρωση του gaming στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αρένα κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.. Η επιτυχία των τίτλων blockbuster, από το DnF Mobile μέχρι το Black Myth: Wukong – ένα πολιτιστικό φαινόμενο που υποστήριξε – σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις υποστήριξης από το Πεκίνο, βοήθησαν την Tencent να φτάσει σε επίπεδα που δεν είχε δει από την εποχή του Κοβίντ, όταν το διαδίκτυο έφτασε στα ύψη.
Αυτό συνέβη αφού η Κίνα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των δύο ετών για να περιορίσει τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba Group Holding Ltd. και Didi Global Inc., μαζί με τους πάμπλουτους ιδρυτές τους. Αυτή η καταστολή διέβρωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των επιχειρηματιών και πάγωσε μια ιδιωτική σφαίρα που ήταν ζωτικής σημασίας για την προώθηση του κινεζικού οικονομικού θαύματος των προηγούμενων δεκαετιών.
Ο Μα, ο οποίος κάποτε ενσάρκωνε την άρχουσα τάξη των υπερβολικά πλούσιων μεγιστάνων της τεχνολογίας στην Κίνα, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο της εκκαθάρισης. Αλλά σε αντίθεση με τους πιο ειλικρινείς συναδέλφους του, ο ιδρυτής της Tencent ήταν πάντα κάτι σαν ερημίτης, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας και προτιμώντας να ενορχηστρώνει τη δραστηριότητα από το παρασκήνιο.
Ο πλούτος του εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά περίπου 40% από την κορύφωσή του τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με τον δείκτη πλούτου του Bloomberg. Είναι το τρίτο πρόσωπο που κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου της Κίνας από τον Ιούλιο, μετά τις πωλήσεις ρεκόρ που έσβησαν δισεκατομμύρια από τις περιουσίες των πλουσιότερων της χώρας και αποκάλυψαν την εντεινόμενη ανησυχία των επενδυτών για την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας. Ο Colin Huang, ιδρυτής της PDD Holdings Inc., κατείχε το στέμμα για μόλις 18 ημέρες τον περασμένο μήνα πριν εκπλήξει τους ίδιους τους επενδυτές του με μια ζοφερή προοπτική για την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου του.
Ο Ma ίδρυσε την Tencent το 1998 με χρήματα που κέρδισε από μια προηγούμενη επιχείρηση με κόστος 500.000 γιουάν (70.450 δολάρια), που αντιστοιχούσε σε 62 χρόνια του μέσου κινεζικού μισθού εκείνη την εποχή. Ο καταγόμενος από τη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας σπούδασε πληροφορική στο Πανεπιστήμιο της Σενζέν και ήταν προγραμματιστής λογισμικού πριν ιδρύσει την Tencent μαζί με άλλους τέσσερις.
Η Tencent, ο μεγαλύτερος εκδότης παιχνιδιών στον κόσμο, εκτοξεύτηκε στα χρόνια πριν από την έναρξη των κινεζικών μέτρων καταστολής και στο απόγειό της ήταν η πέμπτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο. Η Tencent συγκέντρωσε επίσης μερίδια στην Tesla Inc., Reddit Inc., Snap Inc., Spotify Technology SA και μια σειρά από παγκόσμιες μάρκες ψυχαγωγίας.
Εκείνη την εποχή, ο Ma ήταν μεταξύ των Κινέζων μεγιστάνων που συσσώρευσαν τεράστιες περιουσίες χάρη στην αλματώδη οικονομική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας τον Ιούνιο του 2020. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του Ma προέρχεται από τη συμμετοχή του στην Tencent με έδρα τη Σενζέν, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.
Στον απόηχο των κινήσεων της Κίνας για τον περιορισμό της επιρροής των εταιρειών τεχνολογίας και την εξάλειψη της διαφθοράς που συνδέεται με την «άτακτη» επέκταση του κεφαλαίου, η Tencent συρρικνώθηκε εκποιώντας ή πουλώντας μερίδια σε περιουσιακά στοιχεία ηλεκτρονικού εμπορίου και τυχερών παιχνιδιών, ενώ η κυβέρνηση διέταξε την εταιρεία να αναμορφώσει τις χρηματοοικονομικές της δραστηριότητες.
Το Πεκίνο έχει στείλει σαφή μηνύματα από τα τέλη του 2022 ότι υποχωρεί, οδηγούμενο εν μέρει από την ανάγκη να επιστρατεύσει ιδιωτικές επιχειρήσεις για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Πέρυσι, τερμάτισε τον πολυετή έλεγχο της Ant Group Co. και του τομέα των fintech, αφού επέβαλε πρόστιμα ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων.
Διαβάστε επίσης
Ερευνώ Καινοτομώ: “Μπλόκο” σε προτάσεις λόγω προβλημάτων στο πληροφοριακό σύστημα
Ωραίες ιδέες, Mr Draghi, αλλά ποιος θα τις πληρώσει;
Στο ναδίρ η ζήτηση για LNG: Οι προοπτικές των τερματικών σταθμών στην Ευρώπη