THEPOWERGAME
Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στο στεγαστικό ζήτημα και στα Airbnb αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1.
Μεταξύ άλλων, επισήμανε:
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τα κόκκινα δάνεια υπέρ των δανειοληπτών που σύμφωνα με το ρεπορτάζ ετοιμάζεται ερώτηση βουλευτών της ΝΔ
«Αν υπάρξει κάποια συγκεκριμένη πρόταση προφανώς θα την εξετάσουμε. Πάντως ο εξωδικαστικός μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα από πριν και πολύς κόσμος βλέπει τα χρέη του να κουρεύονται και να τακτοποιούνται».
Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
«Υπάρχουν πάρα πολλά βήματα που έχουν γίνει και που θα γίνουν. Δηλαδή η διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές, αντίστοιχα είναι και η υποχρεωτικότητα του IRIS που και αυτό θα βοηθήσει. Το IRIS βοηθάει και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και σε χαμηλότερες χρεώσεις και προμήθειες όμως υπάρχει και μια άλλη διάσταση που δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτή ότι το IRIS είναι ελληνικό και άρα όλα τα στατιστικά στοιχεία μένουν στην Ελλάδα και δεν πάει στην Visa και στην Mastercard».
Αναφορικά με το στεγαστικό ζήτημα
«Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε το απολογιστικό της απογραφής του 2021 και βρήκε ότι στη χώρα μας υπάρχουν 790 χιλιαδες κλειστά ακίνητα τα οποία είναι ένα κτηριακό απόθεμα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».
Ερωτηθείς πώς θα ελέγξουν τα Airbnb το κέντρο της Αθήνας
«Άλλες χώρες που δοκιμάσανε πλήρη απαγόρευση Airbnb ή που δοκιμάσανε για παράδειγμα να περιοριστεί στις 90 μέρες αυτές αντιμετωπίσανε το πρόβλημα της παρανομίας. Εδώ παγώνουν οι νέες άδειες Airbnb για ένα χρόνο και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε».
ΔΗΜ: Φοβάστε σε αυτό τον ένα χρόνο να υπάρχουν παράνομα Airbnb;
«Όχι, έχουμε τρόπο να τα ελέγξουμε. Να δούμε πως θα λειτουργήσει και αυτό το μέτρο γιατί και αυτό δεν ειναι τόσο απλό στην εφαρμογή του, μην ξεχνάμε ότι είναι συνδυαστικό με όλα τα άλλα μέτρα που έχουν παρθεί για τα Airbnb».
«Όλοι θα κριθούμε το 2027 στις εθνικές εκλογές, η δική μας δουλειά στο ενδιάμεσο είναι να σκύβουμε πάνω από το κάθε πρόβλημα και να προτείνουμε λύσεις. Για παράδειγμα στο στεγαστικό, μπορεί να μην έχουμε την τέλεια απάντηση σε αυτό αλλά ελπίζουμε να κατανοεί ο κόσμος ότι το μελετάμε και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με διάφορους τρόπους. Δεν είμαστε μάγοι, αλλά η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει ότι προσπαθεί και έχει ένα σχέδιο αλλά προφανώς όλοι κρινόμαστε στο ταμείο και θα κριθούμε το 2027» κατέληξε ο κ. Πατέλης.
Διαβάστε επίσης
Εξωδικαστικός: Κούρεμα ανά είδος οφειλής από 13% έως 35%
ΟΛΘ: Mετά από τέσσερα χρόνια, η επέκταση του 6ου προβλήτα
Γερμανία: Τα «κρυφά» βάρη της απαλλαγής από τα πυρηνικά