THEPOWERGAME
Μαξιλάρια κεφαλαίων και ρευστότητας της τάξεως των 2 δισ. ευρώ έχουν δημιουργήσει οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, οι οποίες θα έχουν εκπληρώσει ένα χρόνο νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία του Ιανουαρίου 2026, τις δεσμεύσεις τους έναντι του SRB (Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης) για τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL). Πρόκειται για τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που πρέπει να έχουν όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην άκρη, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί εξυγίανσή τους να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να απορροφήσουν ζημίες, μέσω της διαγραφής ή της απομείωσής τους, ή και να τα μετατρέψουν σε μετοχικό κεφάλαιο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες ή έχουν καλύψει ήδη τους στόχους για τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια MREL ή βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξή τους και θα τους έχουν καλύψει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευματινής» αναφέρουν, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα επισπευσθούν και οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών που ακόμη δεν έχουν πιάσει τους στόχους. Σημειώνεται ότι τα μαξιλάρια κεφαλαίων και ρευστότητας χτίστηκαν σε δύσκολες συνθήκες λόγω των υψηλών επιτοκίων της ΕΚΤ, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα και τις τράπεζες, όμως, να λειτουργεί θετικά, επιταχύνοντας τις εκδόσεις τω τραπεζών.
Τον τελικό στόχο έχει ήδη καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βγήκε αυτή την εβδομάδα στις αγορές με έκδοση ομολόγου Tier 2. Η συγκεκριμένη έκδοση της Πειραιώς, πέραν του ότι έλαβε προσφορές 2,7 δισ. ευρώ για αντληθέν κεφάλαιο 650 εκατ. ευρώ, ήταν η πρώτη ελληνικής τράπεζας που δεν τιμολογήθηκε με ονομαστικό επιτόκιο, όπως γίνεται με τους high yield εκδότες, αλλά με spread επί του swap rate. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει βελτιωθεί το αξιόχρεο της Τράπεζας και της χώρας και η Τράπεζα είχε ήδη στο τέλος α΄ εξαμήνου 2024 δείκτη MREL pro forma 28,3% από στόχο έτους 28% και τελικό στόχο 27,9% τον Δεκέμβριο του 2025.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, τον νέο γύρο των τραπεζικών ομολογιακών εκδόσεων είχε ανοίξει η Alpha Bank με έκδοση ομολόγου Additional Tier 1, το οποίο άντλησε από τις αγορές 300 εκατ. ευρώ, από προφορές ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Στην Alpha Bank, ο δείκτης MREL στο τέλος του α΄ εξαμήνου ανήλθε σε 25,79% πάνω από τον στόχο για την 1/1/2025, στο 25,27%.
Στη Eurobank, ο δείκτης MREL στο τέλος του α’ εξαμήνου ανήλθε σε 25,4% έναντι στόχου 23,3% για το 2024, ενώ ο στόχος για Ιανουάριο 2025 και Ιανουάριο 2026 βρίσκεται στο 25,6% και 27,9% αντίστοιχα. Η Τράπεζα είχε προχωρήσει τον Ιούλιο σε επιπρόσθετη έκδοση 100 εκατ. ευρώ στο senior preferred ομόλογο, ύψους 650 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει τον Απρίλιο.
Στην Εθνική Τράπεζα ο δείκτης MREL του Ομίλου ανήλθε σε 25,9%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2025 ύψους 25,3%. Η Τράπεζα είχε προχωρήσει στις αρχές του έτους σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να συγκεντρώνει προσφορές πάνω από 2,4 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο SRB θέτει διαφορετικούς στόχους σε κάθε τράπεζα, αναλόγως του μεγέθους του ισολογισμού της, των εκθέσεών της και της πολυπλοκότητας του ισολογισμού της. Το ποσοστό των κεφαλαίων MREL υπολογίζεται ως προς τα στοιχεία του σταθμισμένου ενεργητικού.
Διαβάστε επίσης
Σπίτι μου 2: Πώς θα αποκτήσουν α’ κατοικία 20.000 δικαιούχοι
House of David: Κοινό και παραγωγοί στρέφονται σε θρησκευτικές σειρές
Η Τουρκία εισέρχεται στην πυρηνική εποχή: Ποιοι πρέπει να ανησυχούν