THEPOWERGAME
Ολοένα και πιο ψηλά στις προτιμήσεις των επενδυτών σκαρφαλώνει το χρηματιστήριο τέχνης, ως το πλέον ασφαλές επενδυτικό εργαλείο για τα επόμενα χρόνια που χαρακτηρίζονται έτη καθοριστικών ανατροπών και ισχυρής μετατόπισης των επενδυτικών τάσεων.
Αύριο, Τετάρτη 19 Μαΐου, θα γίνει το πρώτο crash test της ελληνικής αγοράς, μέσω της καθιερωμένης αναμέτρησης Greek Sale.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι συναλλαγές θα γίνουν σε ένα νέο bidding room, στο μικρό παράρτημα του οίκου Bonhams στο Παρίσι, μακριά από τα γνώριμα στέκια της New Bond Street του Λονδίνου.
Οι επενδυτικές ευκαιρίες που εμφανίζονται αυτή τη φορά, είναι λιγότερες συγκριτικά με το τελευταίο sale, και ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πως, και αν, ανταποκρίνονται οι Ελληνες του Παρισιού αλλά και οι Γάλλοι ιδιώτες.
Low Estimate επενδυτικές ευκαιρίες
Μεγάλη ευκαιρία βλέπουν οι art broker στον πίνακα του Δημήτρη Μυταρά με τίτλο «La muse» (λάδι σε καμβά, 70,5×50εκ.). Το έργο είναι υπογεγραμμένο κάτω αριστερά, έχει σημαντική εμπορική αξία και υπόσχεται ένα καλό περιθώριο ανόδου στην αξία του. Οι ειδικοί εκτίμησαν το συγκεκριμένο έργο μεταξύ 7.000 και 9.000 ευρώ.
Παρομοίως, πολύ καλή επενδυτική επιλογή θεωρείται το σχέδιο του Νικόλαου Γύζη (μελέτη) με τίτλο «Étude de tête d’une fille». Είναι κάρβουνο και μολύβι σε χαρτί, 40×32,5εκ. και Φέρει υπογραφή του ζωγράφου ( ‘N. G.’) χαμηλά δεξιά.
Η τιμή της εκτίμησής του κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ, νούμερα που ερμηνεύονται ως ιδιαίτερα ελκυστικά για μια υπογραφή που κινείται στην κορυφή των πωλήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου τέχνης τα τελευταία 15 χρόνια.
Ενα δυνατό come back στην αγορά έργων του Νίκου Κεσσανλή, έρχεται με το έργο του Νίκου Κεσσανλή και τη δημοφιλή σειρά Shadows. Ειδικότερα, το έργο «Party» (79×90εκ.) αναμένεται να αλλάξει χέρια στις εκτιμώμενες τιμές ή και υψηλότερα, σε περίπτωση που διεκδικηθεί από τους σταθερά φανατικούς του συλλέκτες και επενδυτές. Χρονολογείται το 1965 και εκτιμάται μεταξύ 7.000 και 9.000 ευρώ.
Επανεμφάνιση για Ειρήνη Κανά
Αρκετοί μεσάζοντες αναζητούν τον τελευταίο χρόνο πίνακες της Ειρήνης (Ρένας) Κανά, μια υπογραφή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης που ενδείκνυται για χτίσιμο χαρτοφυλακίου. Η ίδια, εν μέσω οικονομικής κρίσης είχε δεχθεί, σε συνεννόηση με τους εμπόρους και γκαλερίστες της να κατεβάσει τις τιμές της, διατηρώντας ζωντανό το αγοραστικό της κοινό, στο οποίο περιλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο ΟΠΑΠ, η Συλλογή Π. Εμφιετζόγλου, η Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Γουλανδρή, η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κ.ά.
Στο νέο παρισινό Greek Sale επελέγη ένα ανθρωποκεντρικό της έργο με τίτλο «Jeune homme au repos». Είναι λάδι σε καμβά με διαστάσεις 100×160εκ., υπογεγραμμένο κάτω αριστερά και με χρονολογία το 1990. Εκτιμάται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ, και εκτός από ιδιώτες, στη μάχη του bidding αναμένεται – ως είθισται – να μπουν και γκαλερίστες που έχουν στηρίξει στο παρελθόν τη συγκεκριμένη υπογραφή.
Γιατί αποτελεί top επιλογή ο Ψυχούλης
Μία από τις πιο δυνατές και «φρέσκες» επιλογές του οίκου Bonhams αποτελεί το έργο του Αλέξανδρου Ψυχούλη, που ουδεμία σχέση έχει με τις κλασικές και επαναλαμβανόμενες κατηγορίες ελληνικών έργων που εμφανίζονται στα Greek Sale. Το άτιτλο έργο του που ετοιμάζεται να μεταπωληθεί είναι ακρυλικό πάνω σε καμβά (130×206εκ.) και χρονολογείται το 2006. Οι τιμές του κυμαίνονται από 4.000 έως 6.000 ευρώ.
Ο Ψυχούλης είναι από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της νέας γενιάς, με παρουσία και στη διεθνή αγορά. Μεγάλο παράδειγμα στην πορεία του ήταν όταν το 2011 ήταν ο μόνος Ελληνας εικαστικός που είχε εμφανιστεί στο Μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο μέσω της έκθεσης της ιδιωτικής συλλογής του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ιδρυτή του ΝΕΟΝ και πρώην προέδρου του ΣΕΒ.
Σημαντικό ρόλο στη ζήτηση παίζει και η νέα του δουλειά με τίτλο «Αίθουσα αναμονής» που παρουσιάζει η γκαλερί a.antonopoulou.art και η έμπειρη επιλογή της ιδιοκτήτριάς και art dealer Αγγελικής Αντωνοπούλου.
Φαβορί
Οπως έχει ήδη πληροφορήσει το powergame.gr ο μεγάλος πρωταγωνιστής του επικείμενου Greek Sale είναι ο πίνακας του Θεόδωρου Ράλλη «The Captive» με τις τιμές να κυμαίνονται μεταξύ 300.000 και 500.000 ευρώ.
Είχε γίνει μια προσπάθεια να μεταπωληθεί εν μέσω οικονομικής κρίσης το 2011, μέσω του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο αλλά είχε μείνει απούλητος με την εκτίμηση των 346.530 – 577.549 ευρώ.
Στις υψηλές εκτιμήσεις είναι και το έργο του Γιάννη Μόραλη με χρονολογία το 2006 και τίτλο «Silhouette/ La bas au loin et près de la mer». Οι τιμές του κυμαίνονται μεταξύ 200.000 και 300.000 ευρώ.
Σημαντικός πίνακας είναι του Νικόλαου Γύζη με τίτλο «Un moment tendre», χρονολογίας 1883. Ανήκει στην κατηγορία των blue chip της ελληνικής αγοράς τέχνης και έχει εκτιμηθεί με αρκετά δελεαστική -για τα επίπεδα της αγοράς Γύζη- τιμή, μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.